DRŽAVLJANSTVO SRBIJE ZA SVE GRAĐANE SRPSKE: Dodik očekuje Vučića u Banjaluci posle izbora novog saziva Vlade

Novosti online

08. 10. 2020. u 22:30

SRPSKI član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da se zalaže za ideju da svi građani Republike Srpske automatski dobiju državljanstvo Srbije.

ДРЖАВЉАНСТВО СРБИЈЕ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ СРПСКЕ: Додик очекује Вучића у Бањалуци после избора новог сазива Владе

Milorad Dodik / Foto Tanjug

- Pokušavam da privolim vlasti u Srbiji da prihvate automatsko državljanstvo Srbije za građane Srpske. Potpuno sam uveren da ova bezočna laž koja se zove BiH ne može da funkcioniše u situaciji kada se degradira srpski narod - rekao je Dodik.

Dodik je, u izjavi za ATV, najavio da će posle izbora novog saziva Vlade Srbije prva poseta zvaničnika te zemlje biti Republici Srpskoj i Banjaluci.

- To sam dogovorio sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a mi ćemo nakon toga posetiti Srbiju. Naša saradnja je veoma dobra i treba da bude proširena, a uradili smo mnogo kapitalnih stvari, među kojima je nastavni program i neophodan je što veći stepen integracije zato što je reč o istom narodu - kazao je Dodik.

Govoreći o odnosima sa Crnom Gorom, Dodik je ponovio da je na vreme shvatio da je predsednik te zemlje Milo Đukanović ušao u, kako je naveo, završnu fazu degradacije srpskog identiteta jer je hteo da oduzme imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- Kada je hteo da dođe u Sarajevo nisam dao i pokrenuo sam zaštitu vitalnog entitetskog interesa. Nisam dao da dobije legitimitet i mikrofon u Sarajevu da priča da je Evropejac, a da mu Željko Komšić i Šefik Džaferović (članovi Predsedništva BiH) aplaudiraju. Ovi koji se sada nešto šepure glasali su da dođe - rekao je Dodik, prenela je RTRS.

On je naveo da svaki narod ima pravo na samoopredeljenje i državu na čemu se zasnivala civilizacija i da u BiH ne postoji potencijal za rat.

- Ovo pravo se vraća polako. U svojim komunikacijama koje nisu beznačajne mogu da spoznam stvari koje su drugačije. Recimo, na nekom forumu u Briselu se vodi razgovor na veoma visokom nivou o tome šta uraditi na zapadnom Balkanu i onda ima ljudi koji kažu da Srbima u BiH treba dati državu - rekao je Dodik.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)