IZAZIVAJU STRAH I PANIKU MEĐU SRBIMA: Pokušaj otmice devojčice poslednji primer, Kancelarija za KiM poziva naše ljude da ostanu pribrani

Tanjug

07. 10. 2020. u 21:52

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je večeras da današnji pokušaj otmice srpske devojčice u selu Babin Most nedvosmisleno potvrđuje da je proteklih sedmica pojačana kampanja zastrašivanja Srba koji žive u južno od Ibra, na potezu između Kosovske Mitrovice i Prištine.

ИЗАЗИВАЈУ СТРАХ И ПАНИКУ МЕЂУ СРБИМА: Покушај отмице девојчице последњи пример, Канцеларија за КиМ позива наше људе да остану прибрани

Foto Tanjug

Đurić je pozvao međunarodnu zajednicu, pre svega države koje imaju najsnažniji politički i bezbednosni uticaj na Kosovu i Metohiji, da stanu na put nasilju uz napomenu da je ovo trenutak da se reaguje bez odlaganja.

Podsetio je u pisanoj izjavi dostavljenoj javnosti da su se u periodu od desetak dana desila dva incidenta - pokušaj otmice srpskog deteta u Plemetini i oružani napad na srpsku decu u Donjoj Brnjici.

- Danas, po istom scenariju, sa istim i prepoznatljivim rukopisom, napadnuto je još jedno srpsko dete, u selu koje je poslednjih meseci, zbog niza nasrtaja na Srbe i njihovu imovinu i svetinje, jak kandidat za najnebezbedniju sredinu u Evropi - istakao je direktor vladine Kancelarije.

Dodaje da je cilj organizatora tih incidenata izazivanje straha i panike među Srbima u tom delu Kosova i Metohije, sa jasnom namerom da se srpski narod primora da napusti svoja ognjišta.

Prema njegovim rečima, za traume koje je preživela jedna nedužna devojčica odgovorni su i svi oni koje državnici Srbije već nedeljama pozivaju da preduzmu korake u skladu sa svojim uticajem i nadležnostima i uspostave stalne bezbednosne punktove u Babinom Mostu.

- Neverovatno je da iko u 21. veku može da nemo posmatra eskalaciju etnički motivisanog nasilja na području koje je u bezbednosnom smislu i dalje bure baruta - ocenio je Đurić.

Pozvao je Srbe na Kosovu i Metohiji da, koliko god to teško bilo, ostanu pribrani i da ne nasedaju na provokacije jer, kako kaže, destabilizacija situacije na terenu je, kada se uzmu u obzir izjave albanskih zvaničnika u Prištini, nesumnjivo cilj organizatora tih napada i njihovih političkih inspiratora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

IZVIĐAČKA ČETA ISPUNILA SVOJE ZADATKE: Sjajn prikaz Vojske Srbije na Pešteru (VIDEO)