ČETIRI TEMELJA ZA "VELIKU ALBANIJU": Vlade iz Prištine i Tirane na zajedničkoj sednici potvrdile opasan plan

D. R. ĐORĐEVIĆ

03. 10. 2020. u 09:00

ALBANIJA i "Kosovo" nameravaju da uklone granice, Drač će uskoro postati de fakto "kosovska" luka, a kroz projekat "mini-šengen" može se postići da Srbija prizna "Kosovo".

ЧЕТИРИ ТЕМЕЉА ЗА ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ: Владе из Приштине и Тиране на заједничкој седници потврдиле опасан план

Hoti i Rama potpisuju sporazume

Ove poruke u petak je poslao albanski premijer Edi Rama na sednici vlada iz Tirane i Prištine, na kojoj je potpisano 14 sporazuma i memoranduma i na kojoj je dogovoreno i da se zajednički obeleži 150. godišnjica Prizrenske lige, kao i da se dovrše svi tehnički detalji za uspostavljanje međudržavnog fonda za finansijsku podršku "Preševskoj dolini".

Šesta zajednička sednica dveju vlada održana je pod sloganom "Zajedno bez granica", a u delegaciji koja je otišla u Tiranu nisu bili ministri iz Srpske liste.

- Naša ambicija je da uklonimo granicu između Albanije i "Kosova". Verujem da je važno za ministarstva unutrašnjih poslova obeju država da pojačaju svoj rad kako bi omogućili kontrolu graničnih prelaza u realnom vremenu. Sporazum koji ćemo uskoro potpisati za olakšavanje carinskih postupaka između dve zemlje vodi nas do odredišta - transformacije luke Drač u de fakto luku "Kosova" - rekao je Rama.

POČELI S VILAJETOM

PRIZRENSKA liga osnovana je 10. juna 1878. godine sa ciljem ujedinjenja svih Albanaca u jedan veliki albanski vilajet. Zatražena je autonomija od Osmanske imperije koja bi teritorijalno objedinila četiri vilajeta u kojima su tada živeli Albanci: Bitoljski, Kosovski, Janjinski i Skadarski. Druga albanska liga osnovana je u toku nemačke okupacije 1943. godine, a treća 1946. u Njujorku.

On je naveo i da će projekat "mini-šengena" uticati na bolji život u regionu i da se mora uložiti trud "za veliko priznanje Kosova od strane Srbije":

- Ono se može postići samo diplomatijom i mudrošću, strpljenjem i sposobnošću da se dobije bitka poput one koja je diplomatska, a ne vojna, kada je Kosovo pobedilo. Sloboda i državnost ne mogu biti dovedeni u pitanje ili se ukinuti, i pripadaju "Kosovu" i nama u Albaniji.

Izjavom da će luka Drač "biti kosovska", prema oceni ministra odbrane Aleksandra Vulina, albanski premijer Edi Rama nastavlja napore za stvaranje "velike Albanije":

- Evropska unija će kao i svaki put do sada ćutati na tu izjavu i neće preduzeti ništa. Šiptari mogu da se ujedine i mogu da otimaju i tuđe teritorije, a Srbi ne mogu da budu ujedinjeni čak ni na svojoj zemlji. Tako se ponavlja laž da je "velika Albanija" prirodna Albanija, a Srbi ujedinjeni u jednoj državi su pretnja miru.

Vulin je poručio da je "velika Albanija" najava "velike nesreće, razbijanja i razaranja država i nacija na Balkanu":

- Samo ujedinjeni Srbi mogu da zaustave "veliku Albaniju" i što se pre institucionalno ujedinimo pre će početi vreme mira na Balkanu. Ono što date Šiptarima ne možete zabraniti Srbima.

PISMO

PREDSEDNIK SAD Donald Tramp uputio je pismo premijeru Albanije Ediju Rami u kom mu se zahvaljuje na podršci sporazumu između Srbije i Kosova potpisanom u Vašingtonu i u kom ga poziva da ambasadu Albanije premesti u Jerusalim.

Premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti izjavio je u petak u Tirani da će uskoro dočekati Ramu u Prizrenu i najavio da se "razvija koncept ideje o pripremama za 150. godišnjicu Prizrenske lige".

Što se tiče dogovora oko ovog jubileja, profesor Radoslav Gaćinović, savetnik u Institutu za političke studije kaže za "Novosti" da je to vid pritiska na EU i druge pregovarače u dijalogu između Beograda i Prištine:

- Albanija je krajem 20. veka ustupala svoju teriroriju za obučavanje terorista koji su potom dolazili da deluju na teritoriji Srbije. Ta agresija se nastavila mirnim, psihološkim i propagandnim sredstvima kojima se utiče na ljude iz Srbije i međunarodne zajednice. To se činilo potajno, a sada su upozorenja sve otvorenija i vrlo je opasno ćutanje međunarodne zajednice pred čijim se očima stvara tlo za "veliku Albaniju".

Gaćinović ukazuje da bi ona mogla da osim Kosmeta obuhvati i jugoistok Srbije, delove Crne Gore, kao i da nije isključeno da se izazove rat sa Grčkom na čijem severu živi oko 500.000 Albanaca:

- Stvaranjem "velike Albanije" dobila bi se teritorija od oko 50.000 kvadratnih kilometara, slične površine kao BiH, sa pet do pet i po miliona stanovnika, respektabilna iz vojne percepcije jer bi je činila mlada populacija. To treba da se saseče u korenu da ne bi došlo do problema, jer u dogovore koji se postižu sa Albancima nikada ne možete biti sigurni.

Potpisani sporazumi odnose se na saradnju u oblastima zdravstva, kulture, infrastrukture, u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa, socijalne zaštite, obrazovanja, bezbednosti, uspostavljanja 5G digitalnog koridora, izbegavanju dvostrukog oporezivanja, o carinskim olakšicama...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)