GovTech 2020 Pariz: Srbija jedina nije izgubila ni dan od nastave

Tanjug

29. 09. 2020. u 21:39

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je zatvarajući GovTech2020 samit, na kome su učestvovali brojni međunarodni zvaničnici, poput nemačkog ministra zdravlja Jensa Špana, da su digitalizacija i sve elektronske usluge u koje je godinama ulagano, pomogle Srbiji da reaguje efikasno tokom kovid krize.

GovTech 2020 Париз: Србија једина није изгубила ни дан од наставе

Foto Privatna arhiva

"Mogu sa ponosom da kažem da su se sva ulaganja Vlade Srbije u digitalizaciju, nove tehnologije, startapove, IKT sektor isplatila, a to se i najbolje dokazalo tokom kovid krize", rekla je Brnabić u razgovoru sa Danijelom Korskim suosnivačem samita čija je tema bila "Od krize do oporavka".

Brnabić i Korski razgovarali su i o iskustvima Srbije u primeni elektronskih servisa i usluga i sticanju poverenja građana kada je digitalizacija javnih servisa u pitanju, ali i o 5G mreži i o tome kako po tom pitanju Srbija danas balanisra između SAD i Kine.

Brnabić je govorila o rezulatima u oblasti diitalizacije prosvete, novim predmetima i podsetila da smo zahvaljući svemu tome bili jedina zemalja u Evropi gde đaci nisu izgubili ni dan nastave zbog prelaska na on lajn školovanje, a što su administratori tog samita pokrenutog u Parizu izdvojili kao ključno za to.

Takođe, podsetila je da je uz reformu obrazovanja veoma važan prioretet Vlade Srbije i reforma javne uprave kao i ulaganje u programe planirane Strategijom za razvoj veštačke inteligencije.

Premijerka Srbije je rekla da ima preporuku za vlade širom sveta da rade na primeni novih tehnologija i tehnoloških rešenja u što većoj i mogućoj meri.

Dodala je da je to upravo i ključni prioritet Vlade Srbije zajedno sa razvojem ekonomije zasnovane na inovacijama ne na investicijama što je, kako je dodala i način da Srbija ne bude zemlja jeftine radne snage, da BDP raste, da zadrži mlade i promeni sudbinu.

Brnabić je podsetila da je Strategija o VI usvojena krajem decembra 2019. čime je Srbija postala prva zemlja u jugoistocnoj Evropi i 26. u svetu koja ima takav dokument. Ona će, kako je dodala, omoguciti razvoj i primenu veštačke inteligencije u obrazovanju, nauci i državnoj upravi, i dodatno ubrzanje naše privrede.

Govoreći o reformi obrazovanja, navela je da su Srbiji bila potrebna samo tri dana da pređe na onlajn nastavu za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

Kao važne rezultate navela je povezivanje svih škola na internet u okviru sigurne mreže - pokrenut je projekat ''Povezane škole'' obezbeđen je digitalni nastavni sadržaj, digitalni udžbenici, digitalne učionice sa brzim bežičnim internetom.

Brnabić je govorila i o novim predmetima Digitalni svet i o računarstvu i inforamtici, te o tome da će Srbija naredne godine imati prvu generaciju osnovaca koji završavaju školu sa znanjem osnova programiranja i kodiranja.

"Srbija je u ovome jedan od lidera u Evropi", rekla je ona i podsetila je da je cilj Digitalnog sveta da deca uči kako da misle a ne šta da misle.

Podsetila je da će đaci na taj način učiti da razlikuju šta su fejk njuz a sta ne, kako da se bore protiv digitalnog nasilja...ali i sa teorijama zavere i skepiticizmom poput onih vezanih za 5G tehnologije.

Rekla je da oko hiljadu đaka ide u specijana IT odeljenja, da je uveden Master 4.0 program gde univerziteti saraduju medusobno, sa stranim univerzitetima i renomiranim predavacima.

Osnovan je Fond za nauku kao mehanizam za konkurentno finansiranje nauke, a za dve nedelje će biti dodeljeno devet miliona evra sa prvog poziva za projekte mladih istraživaca, dupliran je budžet Fonda za inovacionu delatnost ...

Uz kompletnu digitalizaciju sistema obrazovanja jednako su važna ulaganja u tehnologije, rekla je ona i podsetila da je IT najbrže rastući sektor u Srbiji, da je njen godišnji rast preko 20 odsto, i da je čak u vreme pandemije bio 4,5 odsto.

"Sve što smo uradili se isplatilo jer je IKT sektor sa najbržim rastom i donosi sve više novih radnih mesta, što je važno za ekonomiju, rekla je ona i dodala da je sigurna da će to i dalje biti prioritet sledećem premijeru i budućoj vladi.

"Sve ovo je priprema za budućnost koju će karakterisati sofisticirana tehnologija i društvo znanja", rekla je Brnabić i dodala da se tu podrazumevaju i novi zakoni, koji će između ostalog odnositi i na krpitovalute.

Brnabić je rekla da ništa što je rađeno na polju digitalne ekonomije nije rađeno bez konsultacija sa privatnim sektorom i startapovima, jer je to bio način da se otkloni njihova sumnjičavost.

Uz ocenu da je danas u Evropi teško pričati o 5G - da se Srbija kao i druge zemlje našla između SAD i Kine, Korski je želeo da zna kao kako Beograd balansira po tom pitanju, na šta je Brnabić rekla i da je to fantastična tehnologija koja doprinosi čovečanstvu i da je to veoma važno pitanje o kome se mora razmišljati i razgovarati pažljivo.

"Pažljivo gledamo razvoj situacije u toj oblasti, šta je najbolje za Srbiju, srpske kompanije, našu nauku, istraživanja, građane, biznis i šta je politički ili moguće resenje", rekla je ona i dodala da je to u svakom slučaju teško pitanje, i da pored svega u zemlji, kao i u velikom delu sveta postoji doza skepticizma kod građana.

Moramo da nađemo način da komuniciramo, na tom frontu smo ujedinjeni vlada, biznis, civino društvo i moramo da napravimo još jači foront da branimo 5G, navela je premijerka.

GovTech samit okupio je veliki broj inovatora, državnika, predstavnika međunarodnih organizacija, direktora i osnivača tehnoloških kompanija, kako bi zajedno preispitali uslove i videli kako vlade mogu funkcionisati u novoj tehnološkoj eri.

Na prethodnim GovTech samitima ucestvovali su i drugi visoki zvanicnici i medunarodni lideri u digitalizaciji i transformaciji privrede, poput kanadskog premijera Džastina Trudoa 2018. godine, estonske predsednice Kersti Kaljulaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SOCIJALNA PRAVDA: Izazovi i rešenja za prevazilaženje siromaštva i socijalne isključenosti