JERMENSKO-AZERBEJDžANSKI SUKOB UPOZORENjE NAŠEM REGIONU: Dačić - Obe države su naše prijateljske zemlje

Tanjug

28. 09. 2020. u 22:45

ЈЕРМЕНСКО-АЗЕРБЕЈЏАНСКИ СУКОБ УПОЗОРЕЊЕ НАШЕМ РЕГИОНУ: Дачић - Обе државе су наше пријатељске земље

Foto Tanjug

POTPREDSEDNIK srpske vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da azerbejdžansko-jermenski sukob može da nam bude upozorenje kako je malo potrebno da se raspali neki rat tamo gde to tinja godinama.

O najnovijim događajima između Azerbejdžana i Jermenije, Dačić kaže da je "situacija dosta komplikovana" s obzirom na to da je u pitanju "tinjajući sukob" zbog kojeg je još pre oko dvadesetak godina formirana tzv. "Minska grupa" koja, kako navodi, kao što se vidi ništa nije uradila za to vreme.

- Jermensko-azerbejdžanski sukob može da nam posluži kao upozorenje koliko je malo vremena potrebno da se raspali ponovo neki ratni sukob, i koliko je potrebno voditi računa o svojim nacionalnim interesima i stabilnosti region - rekao je Dačić u emisiji "Chirilica" na Hepi tv.

Ističe da su i Azerbejdžan i Jermenija naše prijateljske zemlje i u obema je, kaže, boravio kao predsedavajući OEBS.

- Naš interes je da se taj sukob što pre obustavi, ali to je lako reći - kaže Dačić, uz napomenu da je Turska "zainteresovana" za Azerbejdžan, a da je Rusija netralna.

Ne isključuje, međutim, mogućnost širenja sukoba.

- Rusija se drži neutralno, ali Azerbejdžan je uvek optuživao Rusiju da je na strani Jermenije, gde žive pravoslavci - rekao je Dačić.

Dodao je da su svi nezadovoljni radom te "Minske grupe", koja se, kako navodi, bavi nečim što se uobičajeno naziva "političkim turizmom".

Dačić napominje da je reč o grupi koju čine uglavnom "zapadnjaci" i njima je, smatra, na neki način da ti sukobi što duže traju.

- Ako nema ozbiljnog rada na sklapanju mira i ako neko tome nije posvećen, kao što je to bio problem sa nakadašnjom Republikom Makedonijom, gde su takođe postojale grupe koje su se time bavile, dok EU prstom nije mrdnula u vezi promene imena te države - rekao je Dačić.

Ako, kako kaže, te situacije uporedimo sa zainteresovanošću velikih sila u regionu, to mešanje je nekada loše, ali je nekada i dobro, jer može da natera sve strane da se posvete miru.

Podsetio je da je Srbija još ranije otvorila Ambasadu u Azerbjdžanu, a u Jermeniji je taj proces u toku i za sada imamo samo jednog diplomatu u Jerevanu, koji obavlja funkciju srpskog diplomate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)