"DEJTON" MOŽE BAKIRU DA SE OBIJE O GLAVU: Politika Sarajeva izaziva sve oštrije reakcije dva konstitutivna naroda, Srba i Hrvata

S. M. - V. M.

28. 09. 2020. u 09:46

INSISTIRANjE Sarajeva na centralizaciji BiH i nastojanja da se negira konstitutivnost hrvatskog i srpskog naroda, mogla bi da se obije o glavu Bakiru Izetbegoviću i njegovoj SDA.

ДЕЈТОН МОЖЕ БАКИРУ ДА СЕ ОБИЈЕ О ГЛАВУ: Политика Сарајева изазива све оштрије реакције два конститутивна народа, Срба и Хрвата

Milorad Dodik i Andrej Plenković u Zagrebu / Foto Tanjug

Zbog sve većih pritisaka Sarajeva na Srbe i Hrvate, promena "Dejtona" koju pokušavaju da nametnu, mogla bi da ode u smeru suprotnom od onog koji oni priželjkuju.

Ovako poznavaoci političkih okolnosti u BiH ocenjuju situaciju u toj državi, a u svetlu nove izjave premijera Andreja Plenkovića, kako Hrvatska smatra da Dejtonski sporazum treba revidirati tako da se omogući puna ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg zakona koji bi sprečio izborne inženjeringe.

Plenković, koji se nedavno sastao sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, tako je praktično poručio da Hrvatska namerava da se suprotstavi nastojanjima Sarajeva da centralizuje BiH pod okriljem navodnog stvaranja građanske države. Time se, istina, mnogo diplomatskijim rečnikom, približio onome na čemu Dodik već dugo insistira.

Željko Budimir, profesor međunarodnih odnosa i politički analitičar, kaže za "Novosti" da su poslednje izjave Plenkovića i Dodika reakcija na sarajevsku politiku majorizacije dva konstitutivna naroda u BiH, Srba i Hrvata, i konstantnih političkih napada na entitet Republike Srpske:

KORUPCIJA I SIROMAŠTVO

PODRŠKU nastojanjima Sarajeva u nedelju je ponovo dao nekadašnji visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling. On piše da je "teritorijalnom podelom BiH zacrtanom Dejtonskim sporazumom, agresor na kraju nagrađen, a napadnuti su kažnjeni".

- Današnja BiH je nestabilna, pravna država jedva da postoji, korupcija je na visokom nivou, siromaštvo i socijalna nesigurnost neprestano rastu - piše Švarc-Šiling.

- Nužnost dvaju naroda u BiH je da se na svaki način zaštite od bošnjačkog korpusa. Ukoliko Sarajevo ne promeni svoju politiku, moraju biti svesni da se Dejtonski sporazum može menjati dijametralno suprotno od njihovih pokušaja stvaranja unitarne BiH, odnosno da se ide u disoluciju.

Iako su Hrvati već dugo nezadovoljni svojim položajem u BiH, kap koja bi mogla da prelije čašu su poslednji izbori na kojim je SDA izbornim inženjeringom i zloupotrebom zakona, glasovima Bošnjaka, izabrala Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva. To je izazvalo ogromno ogorčenje kako Hrvata u BiH, koji u najvećoj meri podržavaju HDZ BiH Dragana Čovića, tako i zvaničnog Zagreba.

Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH, kaže da od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, bošnjački političari i Sarajevo nisu odustali od ratnog cilja, a to je "stvaranje Republike BiH bez entiteta, bez ikakvih prava za Srbe i Hrvate u državi gde bi Bošnjaci bili apsolutni vladari":

- Sve što rade i pokušavaju od završetka rata ide u tom pravcu. Ali, u Sarajevu moraju znati da je onda legitiman cilj i nezavisna Republika Srpska, kao i da Hrvati u nekoj novoj podeli dobiju svoj deo BiH.

On kaže da Republika Srpska ne može ni pod kakvim uslovima da bude promenjena, ni u kakvim razgovorima oko izmena Dejtonskog sporazuma, jer je jasno pravo srpskog naroda na konstitutivnost i entitet potvrđeno međunarodnim sporazumom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!