JOVANOVIĆ NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE: "Marinika Tepić ni njen šef Dragan Đilas nisu od juče" (VIDEO)

Novosti onlajn

23. 09. 2020. u 17:08

ZAVRŠENA je vanredna konferencija za medije direktora Kancelarije za tehnologije i elektronsku upravu Mihaila Jovanovica.

ЈОВАНОВИЋ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ЗА НОВИНАРЕ: Мариника Тепић ни њен шеф Драган Ђилас нису од јуче (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Tanjug

- Obraćam se da bi građanima Srbije objasnio ispravne informacije vezane za centralni registar stanovništva. Danas smo čuli neistine koje je izgovorila Marinika Tepić. Kancelarija je od svog osnivanja u avgustu 2017. godine pa do danas, sprovela više od 90 postupaka javnih nabavki, što je javno na internetu, te da je od tih nešto više od 90 dodeljenih ugovora samo jedan sa kompanijom Asseco. Ni u jednom drugom ugovoru Asseco nije izvođač, niti podizvođač - objasnio je Mihailo Jovanović.

O izjavama Marinike Tepić:

- Marinika Tepić ni njen šef Dragan Đilas nisu od juče i mnogo su mogli da urade da bi ti registri bili valjani i da danas brže i bolje razvijamo elektronske usluge. U matičnoj knjizi rođenih od 1920. godine pa naovamo, bilo je 14 miliona 863 hiljade podataka, ali smo konstatovali da u matičnoj knjizi umrlih imamo 3.241.000 građana koji su bili preminuli, iako su se vodili u matičnoj knjizi rođenih. Daljom analizom smo konstatovali da u matičnoj knjizi rođenih imamo građane koji ni nemaju JMBG, preko 2.800.000 građana. Verovali ili ne, u MKR, preko 1.100.000 građana nisu imali ni državljanstvo. U okviru jedne opštine ili grada, dupli JMBG je imalo 220.000 građana, a u okviru različitih opština skoro 30.000 građana, neispravan datum rođenja je imalo preko 80.000 građana. Zašto nam treba centralni registar stanovništva, da bi mogli da razvijamo savremenu elektronsku upravu? Da bi uveli red i zdrav razum u rad Javne uprave, a konkretan primer šta će to značiti je to da kada se neki podatak promeni (na primer, prezime), jednog dana, a to će biti jako brzo, kada se promeni podatak, on će biti dostupan svim institucijama koje će moći da ažuriraju sve o građanima, zato nam je sve ovo potrebno. Ovo nema nikakve veze ni sa izborima, već sa zakonom o centralnom registru i o elektronskoj upravi.

O nabavkama:

- Imajući u vidu da predsednica Vlade nije član, prema mišljenju Uprave za javne nabavke, nema mesta primeni zakonu koji određuju materiju sukoba interesa. Brat predsednice Vlade Srbije jedan je od zakonskih zastupnika ponuđača kome treba da se dodeli ugovor o javnoj nabavci, nema uticaja na donošenje odluke u konkretnom postupku javne nabavke iz razloga što predsednica Vlade nije odgovorno lice Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, i nije rukovodilac u organu u kome su povereni poslovni javnih nabavki. Napominjemo da je Uprava imala u vidu da je Kancelarija samostalan i nezavistan organ. U skladu sa svim navedenim, u slučaju donošenja odluke kojom bi se ugovor o javnoj nabavci dodelio Asseco, ne bi bile povređene odredbe zakona o javnim nabavkama koje određuju materiju o sukobima interesa.

Podsetimo, povodom medijskih natpisa i iznošenja neistinitih informacija u vezi sa poslovanjem kompanije Asseco SEE u Srbiji, u nastavku je izjava Borda direktora kompanije Asseco SEE.

„Danima smo izloženi organizovanoj kampanji koja se vodi protiv naše kompanije, tokom koje se iznose neistine o poslovanju Asseco SEE i pored činjenice da su javno dostupni svi podaci o poslovanju kompanije sa javnim sektorom. Važno je pomenuti i činjenicu da u poslovima i ugovorima koji su tema medijskih navoda pored kompanije Asseco SEE učestvuje i dvocifren broj konzorcionih partnera, što je, takođe, i javno dostupan podatak.

Kao kompanija koja svoj poslovni ugled pažljvo gradi, oslanjajući se isključivo na zavodoljstvo svojih klijenata, svoj ugled od netačnih, zlonamernih, paušalnih optužbi branićemo pred svim nadležnim institucijama. Ovu izjavu dajemo kako bismo zaštitili kompaniju Asseco SEE, naše zaposlene i poslovanje od javnih optužbi kojima smo sada izloženi, a koje nam nanose štetu.

Grupacija Asseco South Eastern Europe, u čijem je vlasništvu kompanija Asseco SEE u Srbiji, deo je Asseco grupe koja posluje u više od 55 zemalja sa više od 27.000 zaposlenih, čije su članice izlistane na Varšavskoj berzi, berzi u Tel Avivu i američkoj NASDAQ Global Markets. Javni sektor, kao i sektor energetike, su među strateškim oblastima Asseco grupe koja, kao priznati dobavljač rešenja za sektor energetike, nudi proizvode i usluge u ovom domenu u 40 zemalja na 4 kontinenta, isporučujući rešenja za upravljanje uslugama za više od 200 kompanija u Evropi. Takođe, Asseco grupa je među prve 3 softverske kompanije koje obezbeđuju rešenja za javni sektor u regionu centralnoistočne Evrope za više od 350 organizacija, uključujući 220 lokalnih državnih tela u Poljskoj.

U Srbiji i regionu uspešno poslujemo 30 godina, a za to vreme prešli smo razvojni put od lokalnog start-apa sa nekoliko zaposlenih, do članice grupacije Asseco South Eastern Europe, koja u Srbiji trenutno ima skoro 700 zaposlenih, i lidera u inovacijama u IT sektoru, razvoju vodećih rešenja u oblasti digitalnog bankarstva, kao i predvodnika u pružanju rešenja za sektor telekomunikacija, energetike, komunalnih usluga i javni sektor.

Više od jedne decenije poslujemo sa javnim sektorom i imamo uspešnu saradnju sa više od 20 institucija. Reč je o javnim procesima u kojima mogu da učestvuju sve zainteresovane strane i za koje postoje nadležne institucije i regulatori koji se bave ovim pitanjima, što potvrđuje da smo sve projekte dobili na osnovu stručnosti i rezultata koje postižemo kao jedna od najvećih IT kompanija u Evropi“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)