PRIPREMA SE TIM ZA EU? Sve izvesnija promena akcionog plana za nastavak puta naše zemlje ka Briselu

V.N.

22. 09. 2020. u 11:30

ПРИПРЕМА СЕ ТИМ ЗА ЕУ? Све извеснија промена акционог плана за наставак пута наше земље ка Бриселу

Foto arhiva

JEDAN od zadataka nove vlade najverovatnije će biti i promena akcionih planova za razna poglavlja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Razlog za to je što je Srbija pristala da nastavi pregovarački proces po novoj metodologiji koja nameće i nove rokove i drugačije korake na ovom putu. To podrazumeva da će Srbija biti bliža Briselu čim zatvori tzv. klastere tematski povezanih poglavlja.

Među zamerkama Evropske komisije bilo je i to što se nismo držali unapred određenih rokova za sprovođenje reformi, uglavom iz oblasti vladavine prava. Stoga će sada biti stavljeni realniji datumi do kojih možemo da ispunimo sve zadatke.

Takođe, čuju se zahtevi da nova vlada ponovo uspostavi pregovarački tim sa EU, a kako bi se proces pregovora uspešno vodio i završio bar 2025., kako je planirano strategijom proširenja Unije na Zapadni Balkan.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU), skup nevladinih organizacija koje prate evrointegracije, očekuje da prioritet nove Vlade Srbije bude članstvo Srbije u EU.

- Očekujemo od novog premijera da u ekspozeu eksplicitno navede kao ključni nacionalni interes buduće članstvo Srbije u EU i da kroz tu prizmu i taj ključni nacionalni interes predloži sve ostale mere i politike vlade - poručila je koordinatorka NKEU Nataša Dragojlović.

Ona je dodala da je 2020. prva godina u kojoj Srbija nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima sa EU, a da Nemačka, koja predsedava EU u drugoj polovini ove godine, ima vrlo visoka očekivanja od Srbije u oblasti vladavine prava i političkih kriterijuma. Srbija je do sada otvorila 18 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

realno

22.09.2020. 13:36

"magla" je najbolji artikl za prodavanje pod uslovom ako se dobro upakuje!...(kao nasim komsijama Rumunima i Bugarima je svo ovo trebalo da udju u EU???...a usli su na horuk preko noci, zdrpi kidni taktika...sad nama prodavaju finocu...vec par dekada...dok nas ne kupe za DZ kao i komsije!)

Dule

22.09.2020. 13:53

Udjite u EEZ kao Norveska i sta nama to ovdje nedostaje. Norvezani i mi koji smo glasali da ne zelimo EU samo iz jednog razloga-pa zar da nam Brisel komanduje ( leglo netolerancije, dvostrukih arsina i korumpiranih i izlapelih politicara, zar da vam Lajcak odredjuje pravila koga niti postuju niti cene u vlastitoj zemlji) Sa EEZ- om cete imat sve sto vam treba i shengen zonu i upotrebu valute i otvorena vrata za zaposljavanje u EU, samo vam Brisel ne treba. Zato srbi moji dragi EEZ je za vas i za to se borite. Da li nesto nedostaje mozda Norveskoj i Svajcarskoj?