SUĐENJE PRVOSLAVU DAVINIĆU: Završne reči zakazane za sredinu novembra

S. J. M.

21. 09. 2020. u 14:24

PONOVLjENI sudski proces protiv bivšeg ministra odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslava Davinića ušao je u finiš, jer su za sredinu novembra zakazane završne reči posle kojih će uslediti i nova presuda. Na jučerašnjem ročištu, kako nam kaže njegov branilac Dragan Pašić sudija Jelena Škulić je konstatovala sve izvedene dokaze koji se nalaze u spisima predmeta.

СУЂЕЊЕ ПРВОСЛАВУ ДАВИНИЋУ: Завршне речи заказане за средину новембра

Foto: Depositphotos

On je inače optužen za zloupotrebu položaja, jer je navodno na tenderu 2005. godine zaključio štetan ugovor o prodaji 57.357 automatskih pušaka, puškomitraljeza i mitraljeza, koji su se nalazili u Crnoj Gori, a koji su predstavljali višak oružja tadašnje Vojske SCG. Puške su prodate državnoj firmi "Jugoimport mont" iz Podgorice za 1,5 miliona dolara i koji su dali 28 odsto nižu cenu od beogradske firme "Mag Petrol", koja se povukla.

Dobijeni novac uplaćen je Crnoj Gori za razvoj njihove namenske proizvodnje.

Davinić se tereti i za kupovinu dva stana, dvosobnog u Podgorici i dvoiposobnog u Beogradu tadašnjem načelniku Generalštaba Vojske SCG, za koje je priložio dokumentaciju da ih je platila Crna Gora, a da su u Ministarstvu samo evidentirani.

U prvom suđenju Davinić je oslobođen ovih optužbi, ali je Apelacija posle žalbe tužilaštva naložila da se postupak ponovi i da se ispitaju tadašnji visoki državni funkcioneri Boris Tadić, Filip Vujanović i Svetozar Marović.

Tadić je svedočio prošle godine, Vujanovićev iskaz je uzet preko tužilaštva u Podgorici, dok sud nije uspeo da nađe Svetozara Marovića, koji je na lečenju u Beogradu, ali se ne zna njegova adresa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)