TAČKU NA PRIZNAVANJE LAŽNE DRŽAVE STAVIĆE SKUPŠTINA SRPSKE: Konačno "ne" Kosovu

S. MIŠLJENOVIĆ

21. 09. 2020. u 07:20

PRIZNAVANJE nezavisnosti Kosova ponovo će biti stavljeno na dnevni red sledeće sednice Predsedništva BiH, koja će biti održana ovog, ili eventualno narednog četvrtka.

ТАЧКУ НА ПРИЗНАВАЊЕ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ СТАВИЋЕ СКУПШТИНА СРПСКЕ: Коначно не Косову

Foto D. Pozderović

U pitanju je važeća procedura, pa će se Predsedništvo BiH još jednom izjašnjavati o ovoj temi, iako su to srpski, bošnjački i hrvatski član već uradili na posebnoj sednici prošle sedmice.

Kao što je poznato, Šefik DŽeferović i Željko Komšić glasali su tada da BiH prizna nezavisnost Kosova, a Milorad Dodik protiv. Iste odluke povodom samoproglašene države biće donete i na predstojećoj sednici Predsedništva BiH.

Pošto se očekuje da bude preglasan u Predsedništvu BiH, srpski član Milorad Dodik potom će pokrenuti pitanje zaštite vitalnog interesa RS i zatražiti održavanje posebne sednice Narodne skupštine na predlog odluke o priznavanju samoproglašenog Kosova. Izvesno je da će Narodna skupština Srpske ovakvu odluku odbaciti, čime se stavlja tačka na priču o priznavanju Kosova od strane BiH.

ZAKAZIVANE NEKOLIKO PUTA

OD kada je izabran za srpskog člana Predsedništava BiH, Milorad Dodik zakazivao je nekoliko puta posebne sednice NSRS jer je preglasan od bošnjačkog i hrvatskog člana, a radilo se o pitanjima koja se odnose na vitalni nacionalni interes RS. Dodik je tražio podršku poslanika da se odbaci zahtev za posetu Mila Đukanovića BiH, spreči učešće američke organizacije na izborima, oko Programa reformi BiH, izgradnje Pelješkog mosta...

Milan Petković, potpredsednik Narodne skupštine RS, kaže za "Novosti" da nakon što srpski član Predsedništva BiH pošalje zahtev za održavanje posebne sednice NSRS, u roku od deset dana ona će biti i zakazana.

- U ovom slučaju, sednica bi imala samo jednu tačku dnevnog reda: "Da li je odluka Predsedništva BiH o priznavanju nezavisnosti Kosova destruktivna po vitalni interes Republike Srpske." O ovoj odluci se nakon rasprave izjašnjavaju poslanici i potrebne su dve trećine glasova da se odluka odbaci. Siguran sam da će za ovu odluku glasati i više od dve trećine poslanika, odnosno sve srpske stranke u NSRS. Ovo je pitanje gde se mora pokazati jedinstvo svih Srba i srpskih političara, bez obzira na različite političke stavove opozicije i vlasti - ističe Petković.

Pojašnjava da će se odbacivanjem odluke u Narodnoj skupštini RS da BiH prizna Kosovo, konačno staviti tačka i da ona više neće biti tema u Predsedništvu BiH.

- Postavljanje pitanja priznavanja samoproglašenog Kosova na dnevni red od strane bošnjačkih političara u koje se svrstava i Željako Komšić, hrvatski član izabran bošnjačkim glasovima, dokaz je za Srbiju i Republiku Srpsku u kom smeru ide politika Sarajeva i šta je njen cilj. Očigledno, to nisu razgovori i pomirenje među susedima, već provociranje Srbije i RS - ističe Petković.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Boris

21.09.2020. 08:37

Trebao bi gospon Dodik pokrenuti odgovornost u gradjanskom ratu u BiH od strane Komsica kao vojnika tkz.armije BiH te Dzaferovica kao glavne spone izmedju muslimanskih vlasti i islamskih ratnika sa bliskog istoka odnosno glavosjeca zarobljenim Srpskim vojnicima i civilima

Navika

21.09.2020. 10:35

Izgleda da Vozuća,svetski poznata mudžahedinska sječa i šutiranje Srpskih glava i mnoga druga stratišta i stradanja Srba nekima nisu bila dovoljna.