HOĆE PREČICOM DA BRIŠU REZOLUCIJU 1244: Hoti izneo plan kako treba da izgleda konačni sporazum

D. R. Đorđević

19. 09. 2020. u 10:00

IAKO je Rezoluciju 1244 doneo jedan od najvažnijih organa Ujedinjenih nacija, organizacije u koju tzv. Kosovo toliko želi da se učlani, premijer vlade u Prištini Avdulah Hoti osmislio je da se ovaj dokument "ukine" odredbama sveobuhvatnog sporazuma koji će se postići sa Beogradom.

ХОЋЕ ПРЕЧИЦОМ ДА БРИШУ РЕЗОЛУЦИЈУ 1244: Хоти изнео план како треба да изгледа коначни споразум

Foto AP

On je ovu ideju izneo pred poslanicima u Prištini, dodajući da sporazum sa Beogradom treba da obaveže i Evropsku uniju da pribavi priznavanje Kosova od pet država Unije koje to do sada nisu učinile.

Foto: EPA

Bivši ambasador pri UN Vladislav Jovanović kaže, za "Novosti", da ovakvi zahtevi Prištine deluju više gerilski nego politički. On napominje i da se zna kako se menjaju rezolucije usvojene u Savetu bezbednosti.

- Jedini ko bi mogao da razmatra ideju o zameni ili povlačenju Rezolucije 1244 je Savet bezbednosti, a za to bi bilo potrebno da se prethodno utvrdi da je ona izgubila svoju vrednost ili da je nastupio razvoj situacije koji nju više ne čini neophodnom. Ovaj način koji su zamislili u Prištini samo govori da oni nisu ni blizu državnosti i da su amateri u spoljnoj politici - navodi Jovanović.

TAČI DAJE ORDEN TRAMPU

PREDSEDNIK privremenih prištinskih institucija Hašim Tači uputio je pismo američkom predsedniku Donaldu Trampu u kojem ga je obavestio da će ga odlikovati medaljom "Orden slobode" zbog uloge u postizanju sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, preneo je Rojters.

Reč je o najvišem odlikovanju koje dodeljuje Priština, dok će Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O' Brajan i specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel dobiti "Predsedničku medalju za zasluge".

Povodom plana Prištine da se sporazum sa Beogradom iskoristi i kao pritisak na članice EU koje ne priznaju Kosovo, Slobodan Zečević, saradnik Instituta za evropske poslove, kaže da se tu verovatno polazi od želje da Beograd prizna nezavisnost Kosova i pretpostavke da će to Srbija učiniti u ovom sporazumu.

- U oblasti spoljne politike EU nema preglasavanja, ali pošto nije bilo moguće doneti jednoglasnu odluku o priznavanju Kosova, onda je to pitanje prepušteno svakoj članici pojedinačno. Kada bi Srbija priznala Kosovo putem sveobuhvatnog sporazuma, to bi bio snažan argument da se tih pet država pozovu da učine isto i Brisel bi to mogao da učini, recimo, kroz neku preporuku. Na to računaju u Prištini - kaže nam Zečević.

Pet članica EU koje nisu priznale Kosovo su Kipar, Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija, a portal "EUobserver" piše da bi Španija bila spremna da prizna Kosovo ako se postigne dogovor sa Srbijom.

- Naša pozicija nije opstrukcionistička. Ona je, naprotiv, konstruktivna. Španska pozicija može se sintetizovati u sledećoj rečenici: "ništa bez sporazuma, sve s njim", uključujući političko priznavanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa - preneto je ovom portalu iz španskog ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ODRŽIVI TURIZAM: Put ka harmoniji između čoveka i prirode