ĐORĐEVIĆ: Đilasu nedostaje ekonomska logika

Tanjug

18. 09. 2020. u 14:16

DRAGAN Đilas se ne razume u ekonomiju, izjavio je danas član Predsedništva SNS Zoran Đorđević, reagujući na ocene predsednika Stranke slobode i pravde da vlast nanosi veliku ekonomsku štetu Beogradu i Srbiji.

ЂОРЂЕВИЋ: Ђиласу недостаје економска логика

Tanjug

"Očigledno je da se Đilas u ekonomiju ništa ne razume kada može da izjavi da će u Srbiji biti gore. Ono što jedino ume jeste da falsifikuje javne podatke i prikazuje ih na način koji njemu odgovara“, rekao Đorđević.

Zoran Đorđević je naglasio da ni on, ni Vlada Srbije ne saopštavaju podatke javnosti i ne daju obećanje građanima napamet, već na osnovu analize situacije i ozbiljnog pristupa ispitivanju svih činilaca.

On je rekao da u donošenju ekonomskih odluka danas učestvuju i socijalni partneri, što je ogromna razlika u odnosu na neka ranija vremena.

„Za razliku od današnje Vlade, Đilas i njegovi saborci nisu imali socijalni dijalog, a narodu su pričali bajke. Najbolji primer je vreme krize 2008. godine kada su zemlju ostavili na cedilu. Imali su zatvorene fabrike, na stotine hiljada nezaposlenih i propale kompanije. Ne treba podsećati na sve loše stvari koje su ostavili, možda je neko zaboravio, ali internet pamti i lako se podaci mogu pronaći“, rekao je Đorđević.

Đorđević je kazao i da je Đilas uspeo da zaradu svojih firmi značajno uveća dok je bio na vlasti, i to u vreme kada je Beograd imao dugove od 1,2 milijarde evra, njegov profit je, kaže, bio 619 miliona evra, a samo dobit 105 miliona evra.

"Tada je deficit bio veći od 20 odsto, javni dug bio preko 70 odsto, a nezaposlenost preko 25 odsto“, rekao je on i dodao da "niko ne mora da bude ekspert da bi shvatio o čemu se radi".

Kaže da za razliku od Đilasa, tim koji vodi Aleksandar Vučić je uspeo da stabilizuje javne finansije, smanji javni dug tako da je sada ispod nivoa koji propisuje Mastriht, te da je nezaposlenost na istorijskom minimumu od 7,3 odsto.

ako kaže, Srbija je upravo po privrednom rastu u prvom kvartalu ove godine bila najbrže rastuća ekonomija Evrope, a kada se sve oduzme i sabere Srbija je prvih šest meseci ove godine zabeležila najbolje rezultate, dok su sve druge privrede sveta doživele veliki pad.

„Mali broj zemalja može da se poredi sa Srbijom u prvom kvartalu. U vremenu kada je „ekonomski mag“ Đilas upravljao našom zemljom, ne sećam se da je bila broj jedan bilo gde, a čak ni u prvih 10, već je uvek bila na začelju", rekao je Đorđević.

Dodaje da se danas u Srbiji penzije iz godine u godinu povećav, te da je minimalna cena rada povećana uprkos situaciji sa kojom se suočava ceo svet a koja je nastala zbog epidemije korona virusa.

"Srbija aktivno radi na ostvarenju cilja koji je postavio Aleksandar Vučić, da 2025. godine prosečna plata bude 900 evra a penzija 440. Nećemo odustati od toga, a Đilas neka nastavi da se bavi bajkama i kvazi ekonomijom jer je to jedino što ume“, zaključio je Đorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)