DEMOKRATE SE PRIPREMAJU ZA IZBORE U STRANCI: Lutovac sa čela DS odlazi 10. oktobra

D. M.

16. 09. 2020. u 08:50

DEMOKRATE će 26. septembra, na 39 biračkih mesta glasati za novog šefa i potpredsednike stranke.

ДЕМОКРАТЕ СЕ ПРИПРЕМАЈУ ЗА ИЗБОРЕ У СТРАНЦИ: Лутовац са чела ДС одлази 10. октобра

Foto: Tanjug

Dve nedelje kasnije, 10. oktobra, na izbornoj skupštini formiraće i sve ostale organe - Nadzorni odbor, Statutarnu komisiju i Politički savet.

Jedini kandidat za predsednika je Branislav Lečić, a aktuelni lider demokrata Zoran Lutovac neće imati čak ni pravo glasa na izborima, jer nije izmirio članarinu i ne nalazi se na biračkom spisku.

Struja koja organizuje izbore za novo rukovodstvo, a koje Lutovac naziva nelegalnim, očekuje da će i na dan izbora, ali i kasnije biti opstrukcija da se formiraju novi organi.

Na nekim mestima, kao na primer u Nišu i Novom Sadu, moraće da nađu alternativne lokacije za biračka mesta, jer su odbori DS u ovim gradovima izbačeni iz prostorija zbog dugovanja lokalnim komunalnim preduzećima, za struju vodu i ostale dažbine.

USKORO TAČAN BIRAČKI SPISAK

U ORGANIZACIONOM odboru za izbore u DS nam je rečeno da će, kada se podvuče crta, pravo glasa na izborima za novo rukovodstvo imati oko 4.000 članova stranke. Nešto veći broj, njih oko 4.200, izmirio je članarinu što je bio preduslov za dobijanje prava glasa, ali njih oko 200 nije ispunilo neke od drugih proceduralnih uslova da bi se našli na biračkom spisku.

Prema podacima sa sajta Narodne banke Srbije, stranka je u blokadi punih pet godina, a trenutni dug iznosi oko 71 milion dinara, odnosno oko 600.000 evra.

"Pobunjenička struja" traži i odgovore gde je prethodnih godina nestao stranački novac, a krivičnu prijavu protiv Lutovca, njegove zamenice Dragane Rakić i direktora Fondacije "Ljuba Davidović" zbog nenamenskog trošenja 240.000 evra na "Tviteru" je najavio i član GO iz Leskovca Ivan Krstić.

On za "Novosti" nije hteo da otkriva da li je već podneo krivičnu prijavu, uz objašnjenje da je reč o unutarstranačkim pitanjima i da će javnost o svemu biti obaveštena. Nije, međutim, krio ogorčenje zbog situacije u stranci, koju naziva "očajnom", naglašavajući da je "DS sveden na nivo nevidljivosti, a da se predsednik odmetnuo od svih".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!