SRBIJA JOŠ U EU "KARANTINU"? EU bi u sredu mogla da donese odluku o povratku Srbije na listu za slobodan ulazak

Tanjug

15. 09. 2020. u 13:01

ZEMLjE članice trebalo bi sutra da donesu odluku o mogućem vraćanju Srbije na listu zemlja na koje se ne primenjuju restrikcije na ulazak u EU.

СРБИЈА ЈОШ У ЕУ КАРАНТИНУ? ЕУ би у среду могла да донесе одлуку о повратку Србије на листу за слободан улазак

Foto: EPA

Iako su pitanje otvranja granica za Srbiju pokrenule neke zemlje članice, opšta ocena je da se epidemiološka situacija još nije dovoljno stabilizovala, saznaje Tanjug u Briselu.

O pitanju povratka Srbije na listu trećih zemlja za koje ne važe restrikcije putovanja u EU razgovaralo se poslednjih dana na radnim telima Saveta EU.

U diplomatskim izvorima za Tanjug navode da su neke od zemlja članica podržale ”zeleno svetlo” za Srbiju, ali da su i pored poboljšanje epidemiološke situacije u zemlji, brojke ”malo preko” EU kriterijuma od 16 zaraženih na 100.000 stanovnika.

"Nisu velike šanse da se na sutrašnjem sastanku donese odluka o vraćanju Srbije na listu. Većina zemlja članica smatra da bi trebalo sačekati da se epidemiolška situacija stabilizuje na duži rok kako u Srbiji, tako i u EU", navode izvori Tanjuga.

Srbija se našla 1. jula na listi 15 zemlja koje zbog ”bolje ili jednake” epidemiološke situacije nisu imale restrikcije na ulazak u EU prostor.

Međutim, zbog novog naleta infekcije korona virusom, Srbije je skinuta sa te liste dve nedelje kasnije.

U trenutku kada se epidemiološka situacija u Srbiji stabilizuje, veći deo EU tek ulazi u tzv ”drugi letnji talas” COVID19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)