POČAST NASTRADALIM SRBIMA U NATO AGRESIJI: Avijacija bacila ukupno 1.026 bombi na položaje Vojske Republike Srpske (FOTO)

S.Mišljenović

09. 09. 2020. u 18:53

SLUŽENjEM parastosa za sve poginule Srbe u NATO agresiji na Republiku Srpsku i polaganjem cveća na spomenik prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskom Sarajevu danas je u Istočnoj Ilidži obeleženo stradanje više od stotinu nedužnih civila.

ПОЧАСТ НАСТРАДАЛИМ СРБИМА У НАТО АГРЕСИЈИ: Авијација бацила укупно 1.026 бомби на положаје Војске Републике Српске (ФОТО)

Foto: Srna

Parastos je služen u Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, nakon čega je na mesnom groblju Grlica u Istočnoj Ilidži položeno cvijeće na spomenik prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskom Sarajevu, sestri i bratu Radmili i Radenku Galinac iz naselja Grlica, u Vojkovićima, koje je 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu u naselju Semizovac, kod Sarajeva, ubio pilot NATO avijacije.

Obeležavanju je prisustvovala delegacija Narodne skupštine RS, koju su činili potpredsjednik Narodne skupštine Sonja Karadžić Jovičević i narodni poslanici Miroslav Vujičić, Aleksandar Glavaš, Ljubiša Krunić i Spomenko Stojanović.

Ovaj istorijski događaj od republičkog značaja - Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj održan je u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS uz poštivanje zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije prema kojem je zabranjeno okupljanje više od 50 lica na javnom mjestu.

U zločinačkom NATO bombardovanju Republike Srpske, koje je počelo 30. avgusta 1995. godine u 2.12 časova i trajalo do 14. septembra, stradalo je više od stotinu nedužnih civila.

Na položaje Vojske Republike Srpske, NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od kojih 708 vođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

Foto: Srna

 

NATO avioni koristili su radioaktivnu municiju sa osiromašenim uranijumom, uz obrazloženje da "ona treba Srbe u BiH da dovede za pregovarački sto".

Vazdušne udare vršili su borbeni avioni osam država članica NATO-a - SAD, Velike Britanije, Francuske, Holandije, Španije, Turske, Njemačke i Italije.

Prema odluci Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, koja je donesena 18. marta prošle godine, kao Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj određen je 9. septembar.

Inicijativa za obeležavanje Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine na predlog Novinske agencije Republike Srpske "SRNA".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni