KOSOVO I IZBORI U SAD: Trampov trijumf podelu ostavlja na stolu

D.R.Đorđević

09. 09. 2020. u 09:00

КОСОВО И ИЗБОРИ У САД: Трампов тријумф поделу оставља на столу

Foto AP

AMERIKA nije digla ruke od toga da do kraja isprati politički rasplet kosovskog čvora, bez obzira na to što je u prvi plan stavila ekonomiju i što je prošle nedelje u Vašingtonu obrazloženo da je tačka 10 sporazuma između Beograda i Prištine, koja je nalagala međusobno priznavanje, izuzeta "jer će se o njoj govoriti u Briselu".

Zapravo, i onaj deo procesa koji se odvija uz posredništvo Evropske unije, SAD i dalje pomno nadziru kao i dosad, a što se moglo videti i po tome što se uoči razgovora delegacija Beograda i Prištine u sedištu EU, proteklog vikenda u Briselu obreo i Metju Palmer, specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za Balkan.

Politički analitičar Obrad Kesić kaže, za "Novosti", da će dalja pozicija Vašingtona po pitanju političkog rešenja kosovskog pitanja zavisiti od ishoda američkih izbora:

- Ukoliko na vlasti ostane Tramp, i dalje će važiti princip da rešenje ne treba da se nameće i da je prihvatljivo ono što se dve strane dogovore, bilo da je to razgraničenje ili neka druga opcija. U slučaju da pobedi Bajden, Stejt deparment će biti mnogo agresivniji.

Foto AP

DŽo Bajden


Iako deluje da je Amerika ostavila Evropi da sama rešava paket političkih pitanja, koji je i najteži u odnosima Beograda i Prištine, naš nekadašnji šef misije pri Savetu Evrope Zoran Milivojević, kaže nam da je očekivano to što se Vašington u ovom momentu zadržao u sferi ekonomije. Trampu je, kako kaže, bio potreban uspeh uoči predsedničkih izbora u SAD, a on je mogao da se postigne samo na tom polju.
POSLEDNJI IZVEŠTAJ IZ MAJA 2019.
KADA se okonča konstituisanje Skupštine Srbije, što se očekuje u narednih desetak dana, uslediće i posebna sednica parlamenta posvećena dijalogu Beograda i Prištine, na kojoj će se obratiti i predsednik države Aleksandar Vučić. Poslednji put poslanici su o pitanju KiM raspravljali prošlog maja, kada je izglasan Izveštaj koji je predstavio Vučić.

- Šta će biti posle njihovih izbora, videćemo. Ako u Belu kuću uđe Bajden, on će se pridržavati evropskih stavova, a ako se zadrži Trampova administracija, ona će i dalje gledati da bude pragmatična. Ta pragmatičnost je podrazumevala da je njima prihvatljivo i razgraničenje, ako se oko toga sporazumeju dve strane i ako to ne dovodi u pitanje bezbednost regiona - kaže Milivojević.

Kao problem, on ističe to što mi ne znamo šta je stav EU, kako ona zamišlja pravno-obavezujući sporazum i šta je njena politička ponuda:

- Jasno je da Nemačka nije za promenu granica, a zahtev da Srbija prizna Kosovo ne može da se isporuči, sve dok pet članica EU ne priznaje njihovu "državnost", bez obzira na to koliku moć Berlin ima unutar EU. Stav Berlina nije pravno obavezujući za celu EU. A, ako je jedina ponuda Beogradu iz EU - članstvo u njenim redovima, i to uslovno, a od Srbije se očekuje da prizna "Kosovo", ta ponuda neće biti dovoljna.

Foto: Printskrin

NE MOŽETE NE PRIZNATI U UNIJU


- U SLUČAJU Kosova nije ispunjeno sve kako bi se njihov eventualni zahtev za kandidaturu za članstvo u EU ozbiljno razmotrio u Briselu. Svako može da radi šta hoće, ali kandidatura se podnosi samo ako se ispunjavaju određeni kriterijumi, a jedan od njih je da ste priznati kao država od strane svih zemalja članica. Bez toga ne možete započeti realan proces - ukazao je juče portparol EU Peter Stano.

PATRIJARH IRINEJ O PREGOVORIMA U SAD I SEDIŠTU EU: ZA NAS JE JEDINI DOGOVOR KOSOVO KAO DEO SRBIJE

JEDINI dogovor koji SPC prihvata jeste onaj u kojem je Kosovo u sastavu Srbije. To je apsolutno stav Crkve i tu se ništa nije promenilo. Još ćemo da vidimo u kom pravcu idu pregovori između srpske i albanske strane, još se upoznajemo sa materijom.

Foto Tanjug

 


To je juče poručio patrijarh Irinej, komentarišući pregovore koje su u Vašingtonu i Briselu vodile delegacije Beograda i Prištine. On je za portal Nova.rs rekao da će se SPC uključiti u pregovore oko Kosova, ukoliko usledi poziv:
- Ako nas neko pozove i da nam priliku, mi ćemo se uključiti u razgovore o Kosovu. U suprotnom ćemo svakako pratiti kako se odvija proces pregovora.
Prema rečima prvojerarha, predstavnici SPC čekaju da čuju kako glasi izvorni dogovor, te on lično, kao i Crkva, podržavaju ideju da se normalizuju odnosi između Albanaca i Srba.
- To bi bilo normalno. Neophodno je uspostaviti dobar odnos između ta dva naroda.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

unutrašnji dijaog o Kosovu

09.09.2020. 09:45

Tramp očigledno nije dovoljno upoznat sa ranijim predlogom u Srbiji za "razgraničenje" (neformulisano kakvo) za rešenje kosovskog pitanja, a to nije precizno jasno ni srpskoj javnosti koja na osnovi proizvedenog tumačenja (a ne na osnovu sadržine Briselskog dokumenta)smatra da se radi o podeli Kosova: kakvoj podli kada to uopšte nije obuhvaćeno Briselskim sporazumom, niti je politička opcija pregovaračkih timova Srbije i Kosova (moguće je da se mislilo na razgraničenje po integrisanoj administrativnoj liniji izmedju SRB i KS u carinsku granicu, da se to proglasi za kompromis o normalizaciji i ulazak KS u UN). Ako je Srbija ozbiljno mislila na RAZGRANIČENJE, zašto u startu nije predložila-zahtevala Kiparski model "dva entiteta" (pola-pola) pod integritetom srpske teritorije KiM?

nedim

09.09.2020. 10:00

da su albanici pravoslavci samo i da govore srpskim jezikom onda bilo neki šanci da se pripoje a ovako se ne može ignorisati jedan narod a da se pita a Tranm ima svoju politiku prema ovom slučaju i američki interes

buki

09.09.2020. 13:54

@nedim - Тај твој народ има своју државу, истина вештачки направљену 1918 (већим делом на српској земљи), а косово је Србија. То што вам је тито нашим парама плаћао размножавање и што сте се из Хоџине Албаније размилели по нашем КиМ, вам даје само станарско право. Власнички лист је у нашим рукама, а ти и такви као ти, што пре то схватите мирније ћете спавати и лепше сањати. ПОЗ.

ANTE BAN

09.09.2020. 10:11

ZAVARAVATE SE! Supersila br.1 ne mijenja stavove tek tako kako se vi nadate! Doduše; nada umire zadnja, ali- u ovom slučaju ona vam je- lažna i neostvariva!

buki

09.09.2020. 13:43

@ANTE BAN - Не бери бригу, јер ако смо преживели *братство и јединство*, преживећемо и ово. Само се ти нама не секирај, после усташких логора за српску децу, ни са чим нас нико више не може изненадити.

Goran Messing

09.09.2020. 11:23

A gde je ikad rečeno da je bilo ko u Srbiji za promenu granica ,Kosovo je Srpska pokrajna i tako će ostati i svi koji su za "RAZGRANIČENJE " su veleizdajnici !