PATRIJARH IRINEJ O SPORAZUMU U VAŠINGTONU: Javnosti poznat stav SPC povodom svih problema na KiM

Tanjug

07. 09. 2020. u 16:32

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ О СПОРАЗУМУ У ВАШИНГТОНУ: Јавности познат став СПЦ поводом свих проблема на КиМ

Patrijarh Irinej

PATRIJARH srpski Irinej kaže da još nije dovoljno upoznat sa detaljima ugovora postignutog u Vašingtonu, a koji se tiču crkve, da bi mogao da oceni da li će on obezbediti zaštitu srpske pravoslavne baštine, imovine, sveštenstva i vernika.

- Mi još nismo upoznati sa detaljima, osim dela objavljenog u štampi, tako da samim tim nismo u mogućnosti da odgovorimo na vaše pitanje - naveo je patrijarh Srpski Irinej u pisanom odgovoru Tanjugu.

Inače, ističe patrijarh Irinej u odgovoru agenciji, javnosti je već poznat stav Srpske pravoslavne crkve povodom svih problema koji se tiču južne srpske pokrajine, Kosova i Metohije.

Patrijarh je tako odgovorio na pitanje Tanjuga da li je zadovoljan sporazumom koji je predsednik Vučić postigao u Vašingtonu, a koji se tiče zaštite religijskih objekata i implementacije sudskih odluka koje se tiču SPC, kao i bezbednosti verskih objekata, srpskih sveštenika i srpskih vernika.

Tanjug je uputio patrijarhu i pitanje da li veruje da će autoritet moćne države kakve su SAD garantovati poštovanje dogovora, da li je sa predsednikom Vučićem razgovarao o susretu u Vašingtonu pre njegovog odlaska i dao mu neki savet.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

SPC

08.09.2020. 07:32

Kad crkva treba da da konkretan i u ovom momentu izvodljiv predlog resenja Kosovskog problema ,onda ga nema.Izjava crkvenih poglavara da je "Kosovo nasa kolevka i Vucicu sta god odlucis bices kriv" je medvedja usluga Vucicu i izbegavanje odgovornosti.Tako je isto i sada kad je rijec o misljenju patrijarha o vaznosti i sadrzaju dokumenta postignutog dogovora u Americi- sakrivanje iza mantije.

Na čeki

08.09.2020. 21:35

U kojoj to meri SPC pomaže ili odmaže Vladi Srbije u iznalaženju adekvatnog rešenja Kosovskog problema , kad ni jednom do sada nije predložila, u ovim uslovima, odgovarajuće i praktično moguće izvodljivo rešenje .

Vas cenjeni savet

09.09.2020. 08:28

@Vasa visost IRINEJU - Velecasni Irineju ; Predlozite nesto pametno, samo nemojte da ratujemo ili da cekamo jos 500 godina, kao pod Turcima.

SRS

10.09.2020. 08:00

Da bih odgovorio na pitanje sta mislim o vrednosti neke knjige, nije dovoljno da cujem tudje misljenje o njoj, podrazumeva se da je procitam. Tako je i sa ovom temom. To je receno.