FOTOGRAFIMA PROMET DRAMATIČNO SMANJEN ZBOG KORONE: Mame mušterije popustima i poklonima, mnogi razmišljaju da stave katanac

E. B. TALIJAN

03. 09. 2020. u 18:00

KRIZA izazvana pandemijom korone je snažno pogodila fotografske radnje u Srbiji i ostavila ih bez posla, jer nema ni glavnog izvora prihoda, a to su proslave.

ФОТОГРАФИМА ПРОМЕТ ДРАМАТИЧНО СМАЊЕН ЗБОГ КОРОНЕ: Маме муштерије попустима и поклонима, многи размишљају да ставе катанац

Foto: Depositphotos

Promet im je drastično pao, a vlasnici se bore sa pokrivanjem redovnih mesečnih troškova koji su ostali isti, od komunalija do plata. Mnogi ne vide mogućnost za opstanak i razmišljaju da stave katanac. Neki se dovijaju i brojnim akcijskim popustima i poklonima privlače mušterije. Sagovornici "Novosti" ističu da im je pomoć države u vidu minimalca bila značajna, ali ne može da reši problem dramatičnog pada prometa. Sada strahuju, jer niko ne zna kako će se situacija razvijati u budućnosti.

Branko Bubonja (65), već 37 godina vlasnik poznate foto-radnje na Konjarniku, kaže da je pandemija dovela do potpunog kraha njihovo poslovanje.

- Posle toliko godina razmišljam da zatvorim radnju, jer ne vidim mogućnost za opstanak - ističe Bubonja u razgovoru za naš list. - Glavni izvor prihoda je bio odlazak na teren i fotografisanje različitih događaja, kao što su venčanja, mature... Od marta, mušterije samo zovu i odlažu proslave. Nisam realizovao ni pet odsto od dogovorenih poslova.

Vikendi su mu ranije, kako kaže, bili "puni", a sada je za poslednjih šest meseci imao samo četiri svadbe. On dodaje da je na udaru i logistika, dobavljači repromaterijala za fotografe. Uzeo je državnu pomoć, koja mu je bila značajna, ali, kako kaže, situacije se ne popravlja, pa su problemi samo odloženi.

Marko Kaplanović (31) nastavio je porodični biznis i devet godina vodi poznatu foto-radnju u centru Beograda, koja postoji od 1937. godine. On ističe da aktuelnu krizu pokušavaju da prebrode brojnim akcijskim popustima za izradu fotografija i poklonima na nedeljnom nivou.

VENČANJA KAO PORODIČNI RUČAK

BRANKO Bubonja ističe da je drastično smanjen i broj događaja i broj ljudi koji se okuplja.

- Na primer, neka venčanja koja su se održala svela su se na porodični ručak - objašnjava Bubonja. - Nepredvidivo je šta će biti sledećeg meseca. Ukoliko se stvari ne normalizuju, veliki broj kolega će biti prinuđen da zatvori radnje.

- To smo omogućili našim korisnicima i u fizičkoj i u onlajn prodavnici - objašnjava Kaplanović. - Posebno im se svidela jedna naša akcija, koju smo na njihov zahtev produžili. Od januara mogu da poruče 150 slika, sačekaju desetak minuta u radnji i dobiju foto-šolju sa omiljenim likom na poklon, čija je cena inače 600 dinara.

Foto: Depositphotos

Mušterije imaju mogućnost, kako navodi, i da putem onlajn servisa, osim izrade fotografija, poruče i foto-štampu na majcima, šoljama, knjigama, privescima. Ima troje zaposlenih i kaže da im je minimalac od države značajno pomogao, jer se na početku pandemije redovan posao potpuno ugasio.

- Strahujemo jer je nemoguće predvideti šta će se dešavati, ali verujemo da ćemo prevazići sve teškoće zato što smo inovativni i uvek imamo nove ponude kojima zainteresujemo korisnike.

Foto: Depositphotos

KONFUZIJA SA DOKUMENTIMA

FOTO-radnje su se i pre pandemije suočavale sa problemima. Osim mobilnih telefona, udar na njihovo poslovanje bilo je i donošenje propisa da se slike za lična dokumenta rade u MUP-u. Tada su brojni vlasnici zatvorili radnje. U međuvremenu je zvanično odobreno da mogu i profesionalni fotografi da ih izrađuju, ali u praksi je drugačije. Dešava se da u MUP-u odbiju građane koji donesu takvu sliku sa obrazloženjem da oni moraju da je urade. Kako fotografi ističu, to je prava konfuzija i onda se mušterije osećaju prevareno, jer su dva puta platile.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)