VUČIĆ: Borićemo se za svetinje! Nećemo priznati Kosovo

Novosti online

20. 08. 2020. u 12:32

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas sa patrijarhom Irinejom radove na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save, nakon čega je govorio za TV Pink.

ВУЧИЋ: Борићемо се за светиње! Нећемо признати Косово

Foto: Pink Printskrin

Na pitanje da li će ruski predsednik Vladimir Putin doći na otvaranje Hrama Svetog Save, Vučić je rekao da se tome nada.

- Hram je nešto monumentalno i svako je ponosan kada vidi kako izgleda. Ovo će biti jedan od najvećih hramova u svetu, na naš ponos, i izgledaće ne manje lepo. Mozaik koji je rađen je divan. posebno sam srećan što je najveći doprinos izgradnji dat u poslednje tri godine - rekao je Vučić.

O FOTMIRANjU TIMA ZA ZAŠTITU SVETINjA

Kada je reč o najavi da će biti formiran Tim za zaštitu svetinja, Vučić kaže da će se o bezbednosti svetinja govoriti i u Briselu. Ističe da će država dati sve od sebe da se one zaštite, ali ističe da neće biti lako.

- Jakom borbom potrudićemo se da sačuvamo naše svetinje - kaže Vučić.

Foto: Pink Printskrin

O FORMIRANjU VLADE

Na pitanje o formiranju vlade, Vučić kaže da, da su požurili, onda bi neki rekli "sve je isto", a kada se čeka, onda se misli da je reč o igri.

Priština ne mora da troši pare na kerozin i put u Vašington, nećemo priznati Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

- Ako Haradinaj kaže da ide po konačni sporazum, može odmah da se vrati da ne troži kerozin i gorivo. Idemo u Vašington da razgovaramo o utvrđenim temama. Možemo da razgovarmao o svakoj temi, ali da oni dobiju sve, a mi ništa, i da ih priznamo, taj film neće gledati. Dok sam pri svesti i dok racionalno mogu da razmišljam, taj film neće gledati - rekao je Vuči i dodao da predstojeći razgovori svakako neće biti laki.

- Formiranje nije lako. Želimo da u 40 ili 50 odsto samouprava dovedemo nove ljude, ne zato što su stari radili loše, već zato što nova vremena zahtevaju nove ljude - rekao je predsednik.

Kaže da je "bliži onome što javnost misli da je njegova druga opcija".

- Svakako je da će u Nemanjinoj biti promena. Tako i u Skupštini imamo više od 100 potpuno novih ljudi, mladih i kvalitetnih, koji žele da se dokazuju i uče. Uz njih ćemo se lakše izboriti sa svim izazovima i sa onim što nas čeka - sa borbom za KiM. Danas očekujem i određene odluke iz Republike Srpske, i to moram da proučim. Imamo puno teškog posla, plus koronavirus i ekonomija koja je napravila pravu propast u svetu. Moramo Srbiju da izvlačimo da bude jedna od najuspešnijih - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da mnogi navijaju za koronu, nadajući se da će izazvati neke neuspehe.

- Sve je to nešto kroz šta mora da se prođe, jer je mržnja u politici jako loša, ali najbolje govori o onima koji tu mržnju pokazuju - rekao je Vučić.

O SPOMENIKU STEFANU NEMANjI

Rekao je da će ispred doma biti izgrađen veliki park i da su to stvari kojima hoće da se bavi.

Foto: Pink Printskrin

- Hoću da se bavim i spomeniku Stefanu Nemanji. Neverovantno je da nismo imali njegov spomenik. Imaćemo i film o Jasenovcu. Da li je moguće da njega nije bilo? I mi Srbi imamo svoje svetinje, vođe, lidere i o njima treba da se priča - rekao je Vučić.

Na kritike o tome da je spomenik megalomanski, Vučić kaže da male duše uvek imaju problem sa velikim stvarima, velikim dušama i velikim ljudima, a upravo je to bio Stefan Nemanja.

- Pobednik je visok 21 metar, a smeta im Stefan Nemanja. Savski trg bio je ruglo, a sada će biti najlepši trg u Beogradu.

O NAMENSKOJ INDUSTRIJI

Kada je reč o "posrtanju" namenske industrije, kako su to pojedini mediji preneli, Vučić kaže da će namenska industrija da živi i preživi, a da će biti sve jača, uprkos naporima mnogih da je unište.

- Hoće da unište srpskog radnika, kao i Telekom, a sve da bi se omogućilo tajkunima da dalje pljačkaju. Sada kada država jača i narodna imovina jača, udri po njima i imovini. Oni se i ne stide da kažu da rade za tajkunske novce. Telekom im nije više ovca za šišanje od koje mogu 30 miliona evra da sebi strpaju u džepove. Narod će to razumeti i već razume - kaže Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (68)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave