VUČIĆ: Borićemo se za svetinje! Nećemo priznati Kosovo

Novosti online

20. 08. 2020. u 12:32

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas sa patrijarhom Irinejom radove na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save, nakon čega je govorio za TV Pink.

ВУЧИЋ: Борићемо се за светиње! Нећемо признати Косово

Foto: Pink Printskrin

Na pitanje da li će ruski predsednik Vladimir Putin doći na otvaranje Hrama Svetog Save, Vučić je rekao da se tome nada.

- Hram je nešto monumentalno i svako je ponosan kada vidi kako izgleda. Ovo će biti jedan od najvećih hramova u svetu, na naš ponos, i izgledaće ne manje lepo. Mozaik koji je rađen je divan. posebno sam srećan što je najveći doprinos izgradnji dat u poslednje tri godine - rekao je Vučić.

O FOTMIRANJU TIMA ZA ZAŠTITU SVETINJA

Kada je reč o najavi da će biti formiran Tim za zaštitu svetinja, Vučić kaže da će se o bezbednosti svetinja govoriti i u Briselu. Ističe da će država dati sve od sebe da se one zaštite, ali ističe da neće biti lako.

- Jakom borbom potrudićemo se da sačuvamo naše svetinje - kaže Vučić.

Foto: Pink Printskrin

O FORMIRANJU VLADE

Na pitanje o formiranju vlade, Vučić kaže da, da su požurili, onda bi neki rekli "sve je isto", a kada se čeka, onda se misli da je reč o igri.

Priština ne mora da troši pare na kerozin i put u Vašington, nećemo priznati Kosovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

- Ako Haradinaj kaže da ide po konačni sporazum, može odmah da se vrati da ne troži kerozin i gorivo. Idemo u Vašington da razgovaramo o utvrđenim temama. Možemo da razgovarmao o svakoj temi, ali da oni dobiju sve, a mi ništa, i da ih priznamo, taj film neće gledati. Dok sam pri svesti i dok racionalno mogu da razmišljam, taj film neće gledati - rekao je Vuči i dodao da predstojeći razgovori svakako neće biti laki.

- Formiranje nije lako. Želimo da u 40 ili 50 odsto samouprava dovedemo nove ljude, ne zato što su stari radili loše, već zato što nova vremena zahtevaju nove ljude - rekao je predsednik.

Kaže da je "bliži onome što javnost misli da je njegova druga opcija".

- Svakako je da će u Nemanjinoj biti promena. Tako i u Skupštini imamo više od 100 potpuno novih ljudi, mladih i kvalitetnih, koji žele da se dokazuju i uče. Uz njih ćemo se lakše izboriti sa svim izazovima i sa onim što nas čeka - sa borbom za KiM. Danas očekujem i određene odluke iz Republike Srpske, i to moram da proučim. Imamo puno teškog posla, plus koronavirus i ekonomija koja je napravila pravu propast u svetu. Moramo Srbiju da izvlačimo da bude jedna od najuspešnijih - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da mnogi navijaju za koronu, nadajući se da će izazvati neke neuspehe.

- Sve je to nešto kroz šta mora da se prođe, jer je mržnja u politici jako loša, ali najbolje govori o onima koji tu mržnju pokazuju - rekao je Vučić.

O SPOMENIKU STEFANU NEMANJI

Rekao je da će ispred doma biti izgrađen veliki park i da su to stvari kojima hoće da se bavi.

Foto: Pink Printskrin

- Hoću da se bavim i spomeniku Stefanu Nemanji. Neverovantno je da nismo imali njegov spomenik. Imaćemo i film o Jasenovcu. Da li je moguće da njega nije bilo? I mi Srbi imamo svoje svetinje, vođe, lidere i o njima treba da se priča - rekao je Vučić.

Na kritike o tome da je spomenik megalomanski, Vučić kaže da male duše uvek imaju problem sa velikim stvarima, velikim dušama i velikim ljudima, a upravo je to bio Stefan Nemanja.

- Pobednik je visok 21 metar, a smeta im Stefan Nemanja. Savski trg bio je ruglo, a sada će biti najlepši trg u Beogradu.

O NAMENSKOJ INDUSTRIJI

Kada je reč o "posrtanju" namenske industrije, kako su to pojedini mediji preneli, Vučić kaže da će namenska industrija da živi i preživi, a da će biti sve jača, uprkos naporima mnogih da je unište.

- Hoće da unište srpskog radnika, kao i Telekom, a sve da bi se omogućilo tajkunima da dalje pljačkaju. Sada kada država jača i narodna imovina jača, udri po njima i imovini. Oni se i ne stide da kažu da rade za tajkunske novce. Telekom im nije više ovca za šišanje od koje mogu 30 miliona evra da sebi strpaju u džepove. Narod će to razumeti i već razume - kaže Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (68)

star

20.08.2020. 14:18

Više puta smo mogli ćuti od našeg predsednika da nema priznanja nezavisnosti Kosova od strane Srbije i verujem da će tako biti i u budućnosti, jer nam ne mogu na silu preoteti našu teritoriju zapadne sile.

Goran

20.08.2020. 15:16

Tim za zaštitu svetinja mora dobiti jaka ovlašćenja i budžet jer će na njihov rad biti konstantna i teška borba. Kada nekome na ramena stavite takav teret, red je da mu pomognete koliko možete.

Pedja

20.08.2020. 15:52

Nemajici zasluzuju spomenik kao rodonacelnici novije srpske drzave. Ali po mom misljenju mi bi trebali da podignemo jedan zajednicki spomenik svim znanim I neznanim srpskim kraljevima pre Nemanje, jer buduce generacije treba da razumeju I da znaju da smo mi stari balkanski narod, I da istorija koju nam decenijama uguravaju u glave hazburzi I njihovi vazali nije tacna, I da mi nismo dosli u ove krajeve, nego da postojimo ovde mnogo ranije nego sto nam oni zele nametnuti. Jer cela prica oko toca se zasniva, ako smo mi dosli ovde, onda nas se moze I oterati. Molio bi mudre glave da razmisle o pravljenju takvog projekta.

Truman

20.08.2020. 15:55

Zaista nema potrebe da se Haradinaj baca u trosak ako mu je to bio cilj. Predsednik Aleksandar Vucic je spreman za pregovore ali ucene i ultimatume nece tolerisati. Srbija je ozbiljna zemlja ciji je Ustav svetinja za sve njene gradjane i bilo bi krajnje bezobrazno i drsko traziti od njih da isti pogaze.

Mala plava

20.08.2020. 16:06

Ponosni smo što imamo vlast koja brine i našem verskom,duhovnom i istorijskom nasleđu i što u teškim vremenima ponosno pokazujemo naš jak duh i jedinstvo koje se ogleda u ovom Hramu.Uz Putina ovo bi bio pravi pravoslavni dogadjaj i duhovnog i nacionalnog spoja.

Ciro

20.08.2020. 16:19

Ponosni smo sto ce i nasa zemlja dobiti jedan od najlepsih pravoslavnih hramova na svetu! Cuvacemo i negovati nase svetinje. Vera i molitva ce nam pomoci u borbi protiv svakog zla!

Luka

20.08.2020. 16:54

Kulturna dobra na Kosovu i Metohiji, posebno ona iz srednjeg veka predstavljaju integralni deo kulturne basine Evrope. Visoki Decni, prestoni hram Srpske pravoslavne crkve, Pecka patrijarsija, Bogorodica Ljevisa i Gracnica. Albanci nemaju sta da traze tamo.Ne damo Kosovo.

Zeljko85

20.08.2020. 17:22

Ovu vest treba da pročitaju svi, sve neverne tome, i svi koji misle da će Vučić nešto potpisati što ne treba. Vučić neće nikad priznati ni izdati Kosovo.

Lav

20.08.2020. 17:44

Ni jedan protekli predsednik Srbije nije istovremeno imao tako složene probleme i obaveze u privredi ,ekonomiji, zdravstvu ,odbrani ,statusu Kosova i međunarodnoj politici - kao Vlada Srbije i predsednik Vučić. I pored toga,on je zahvaljujući samopregornom radu,poštenju i sposobnosti u potpunosti opravdao poverenje naroda Srbije i potvrdio uspešnost na svim poljima.

Ivana

20.08.2020. 20:27

Dok je Aleksandar Vučić na vlasti Srbija nikada neće priznati nezavisnost KiM. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka. Vučić sve radi kako bi zaštitio naše nacionalne interese.

Daliborka

21.08.2020. 05:55

Ko zna koliko smo puta kako mi tako i Evropa i svet čuli od Više puta smo mogli ćuti od Aleksandra Vučić da nema ništa od priznanja nezavisnosti Kosova od strane Srbije i verujem da će tako biti i u budućnosti, jer nam ne mogu na silu preoteti našu teritoriju zapadne sile.

BOGDAN

21.08.2020. 07:44

JEDNU STVAR NERAZUMEM A VUCIC CESTO IZGOVARA .NEMOZE DA SIPTARI DOBIJU SVE A MI NISTA STO MU TO ZNACI *ONI SVE A MI NISTA*.DALI ON MISLI DA ALBANIJA DOBIJE NEKE DELOVE KOSOVO I METOHIJE A RECIMO SRBIJA DOBIJE SVE SEVERNO OD DRACA PA DO GRANICE SA CRNU GORU.ALBANCI DOBIJU RECIMO GORU NA TROMEDE ALBANIJE SRBIJE I SEVERNE MAKEDONIJE A SRBIJA DOBIJE SRPSKI DRAC SRPSKI SKADAR I IZLAZAK NA JADRANSKO MORE.