IGUMAN SAVA O PUTU KA PLAVU: Rešenje je obilaznica oko manastira Visoki Dečani

Tanjug

17. 08. 2020. u 14:34

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić saopštio je da bi zaobilazni put oko specijalne zaštićene zone manastira Visoki Dečani omogućio nastavak radova na auto-putu Dečani-Plav.

ИГУМАН САВА О ПУТУ КА ПЛАВУ: Решење је обилазница око манастира Високи Дечани

Iguman Sava Janjić / Foto Tanjug

Iguman je na svom Fejsbuk nalogu predstavio mapu obilaznice oko manastira koja bi, prema njegovom mišljenju, omogućila nesmetanu gradnju puta Dečani-Plav.

Janjić je naveo da su tu ideju još 2014. godine podržali međunarodni predstavnici i tadašnji premijer, a sada predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

"Zaobilaznica oko zaštićene zone manastira omogućila bi normalan nastavak radova na magistralnom putu Dečani-Plav. Lokalni put kroz zaštitnu zonu imao bi poseban karakter, uz ograničenja teškog saobraćaja, brzine i odgovarajuće širine", istakao je Janjić.

On je ukazao da je to jedino rešenje u okviru postojećeg Zakona o specijalnim zaštitnim zonama.

Iguman manastira Visoki Dečani je naglasio da manastir nikada nije bio protiv izgradnje puta, ali da, kao ni međunarodni predstavnici, nije mogao da podrži kršenje Zakona o posebnim zaštićenim zonama.

"Optužiti manastir da izgradnja puta zavisi od nas je besmislica", napisao je iguman Dečana. Janjić je takođe ukazao da je reč o zakonu koji je usvojila skupština privremenih prištinskih institucija i da lokalne institucije treba da rade na njegovom sprovođenju, a ne na njegovom kršenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina