DAČIĆ O OTVARANJU GRANICA EU: Revizija pravila o granicama EU možda krajem avgusta

Tanjug

16. 08. 2020. u 09:39

MINISTAR spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da nije realno očekivati da bi Evropska unija pre kraja avgusta mogla da revidira odluku o otvaranju granica za državljane Srbije.

ДАЧИЋ О ОТВАРАЊУ ГРАНИЦА ЕУ: Ревизија правила о границама ЕУ можда крајем августа

Nikola Skenderija

"U ovom trenutku iz Brisela nema ko da da preporuku, sve evropske institucije su na odmoru. Sledeće revidiranje liste moglo bi da usledi oko kraja avgusta", rekao je Dačić za RTS.

To znači, kako je dodao, da nema nagoveštaja da će se nesto promeniti u pozitivnijem smeru od strane Bugarske i Grčke

"Tako da priče oko toga da će Evropska unija sada da promeni neke odluke nisu realne, već su možda odraz naših želja", istakao je Dačić.

Upitan koliko je medicine, a koliko politike u odlučivanju o tome koja će pravila važiti na ulasku u neku zemlju, Dačić kaže da tu ima i jednoga i drugoga.

"Sigurno da bi epidemiološka situacija trebalo da bude osnovni kriterijum. Međutim, ima i drugih primera, evo, na primer, ono što se dešavalo sa Crnom Gorom, imalo je dosta političkih primesa, jer Crna Gora je mogla i ranije da donese ovu odluku" (o otvaranju granica), istakao je Dačić.

S druge strane, ukazao je Dačić, postoje i zemlje kao SAD, koje uopšte nisu uvodile ograničenja.

Što se tiče odluke Srbije o novim merama prilikom ulaska građana iz regiona, kaže da je to bila preporuka Kriznog štaba, ali da ipak postoji i neki reciprocitet.

"Crna Gora je skinuta sa negativne liste zato što su oni doneli (takvu) odluku", napominje Dačić.

Govoreći o vakcini protiv korona virusa, Dačić kaže da prvo treba rešiti medicinsko pitanje i da vakcina mora da bude efikasna i bezbedna.

"Kada to skinemo sa dnevnog reda, onda je drugo pitanje sposobnost naše zemlje da se nađe u tom redu što više da bismo na vreme dobili vakcinu", ističe Dačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju