ANA I VUČEVIĆ U UŽEM KRUGU: Lider naprednjaka razmatra ko će biti premijer, Nedimović i Mali imaju manje šanse

V. M.

06. 08. 2020. u 09:00

NAJVEĆE šanse za premijersku fotelju i dalje ima aktuelna predsednica Vlade Ana Brnabić. Uz nju, kabinetu u Nemanjinoj 11 blizu je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

АНА И ВУЧЕВИЋ У УЖЕМ КРУГУ: Лидер напредњака разматра ко ће бити премијер, Недимовић и Мали имају мање шансе

Miloš Vučević i Ana Brnabić na "Egzitu" / Foto Tanjug

Kako "Novosti" saznaju u vrhu SNS, predsednik te stranke Aleksandar Vučić kao mogućeg premijera razmatra i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, ali su njegove šanse da u narednom mandatu upravlja Vladom, ipak, manje nego Brnabićevoj i Vučeviću. Kao kandidat za prvog čoveka Vlade pominje se i ministar finansija Siniša Mali, ali izvesnije je da će on, kao Vučićev čovek od poverenja, ostati na poziciji koju trenutno obavlja, a koju lider SNS smatra jednom od ključnih u ostvarivanju planova koje je zacrtao.

Iako je Ana Brnabić na poziciju premijera došla kao nestranačka ličnost, uz veliku skepsu kod većine funkcionera naprednjaka, ona je u prethodne tri godine znatno ojačala svoju poziciju, a postala je i članica Predsedništva SNS. Vučić ne krije da ima veliko poverenje u Brnabićevu i o njoj uvek govori pohvalno. Osim što je pokazala privrženost Vučiću i njegovoj politici, Brnabićeva je poverenje presednika SNS "kupila" i držanjem u krizi izazvanoj epidemijom virusa korona, kao i tokom protesta dela opozicije.

Premijerka je potvrdila da je ona jedan od dva glavna kandidata za tu funkciju u novom mandatu, ali nije otkrila ime drugog takmaca.

- To je kandidat iz naše stranke iza koga bih ja stala u svakom trenutku - rekla je Brnabićeva, a u njenim rečima su mnogi prepoznali upravo Vučevića.

Ona i ranije govorila pohvalno o drugim partijskim kolegama koji bi mogli da je zamene na premijerskoj funkciji i tada je pomenula Malog i Nedimovića.

Vučeviću u prilog ide to što je Vučić zadovoljan načinom na koji je on vodio Novi Sad, kao i to što je, poput premijerke, pokazao veliku odanost politici predsednika stranke i države. Njemu se već dugo "predviđa" uključivanje u politiku na nacionalnom nivou jer funkcija koju je obavljao prethodne četiri godine nije u skladu sa velikim uticajem koji ima u stranci. Zato, čak i da ne bude izabran za premijera, gotovo izvesno će biti deo Vlade.

Novi premijer svakako će morati da ispuni najmanje dva uslova. S jedne strane to mora biti osoba koja dobro razume ekonomiju jer Srbija očekuje talas ekonomske krize izazavan pandemijom, ali neophodne su joj i dobre političke veštine s obzirom da je značajan deo opozicije ostao van institucija i sasvim izvesno će nastaviti da u narednom periodu pokušavaju da vaninstitucionalnim pritiscima dovedu do što skorijih prevremenih izbora.

Pored pomenutih kandidata, kako naši izvori navode, u vrhu SNS ima još onih koji sebe vide u premijerskoj fotelji. U tom kontekstu najčešće se pominje ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović. O tome možda svedoče i napetosti između nje i premijerke koje s vremena na vreme dospeju u javnost. Tako je i pre dva dana Mihajlovićeva praktično demantovala izjavu Ane Brnabić o mogućim kandidatima za predsednika Vlade i eventualnoj koaliciji SNS sa strankom SPAS Aleksandra Šapića.

Pitanje vladajuće koalicije takođe je i dalje otvoreno. Vučić još nije zakazao drugi krug konsultacija o Vladi, ali se očekuje da to učini narednih dana, posebno zato što se, prema nezvaničnim najavama, naredne nedelje očekuje nastavak konstitutine sednice Skupštine Srbije.

MOGUĆA VEĆINA OD ČAK 229 POSLANIKA

Govoreći nedavno o koalicionim partnerima, Vučić je praktično ostavio otvorene sve četiri opcije - vlada naprednjaka sa manjinama, nastavak koalicije sa SPS, savez sa Šapićem ili koncentraciona vlada koja bi praktično obuhvatila sve parlamentarne stranke.

Čak i ukoliko se naprednjaci odluče da Vladu prave samo sa Savezom vojvođanskih Mađara, koji je zasad jedini izvestan partner SNS, imaće komotnu većinu od 197 poslanika (za Vladu je neophodno 126 glasova). U slučaju koalicije za Šapićem, treba dodati i njegovih 11 poslanika i to bi u zbiru bilo 208. Obnavljanje saveza sa socijalistima značilo bi novu većinu od čak 229 poslanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (85)

Zajedno za očuvanje prirode