IZ AVIONA UBIJALI IZBEGLICE: Godišnjica bombardovanja kolone na Petrovačkoj cesti

D. M.

06. 08. 2020. u 07:30

SUTRA, 7. avgusta, navršava se 25 godina od stravičnog bombardovanja izbegličke kolone na Petrovačkoj cesti, kod Bravskoga, između Bosanskog Petrovca i Ključa.

ИЗ АВИОНА УБИЈАЛИ ИЗБЕГЛИЦЕ: Годишњица бомбардовања колоне на Петровачкој цести

Foto: Printscreen TV AP

U najtežem zločinu "Oluje", kada su hrvatski "migovi" granatirali srpske civile u zbegu, u dva minuta ubijeno je desetoro ljudi, a među njima četvoro dece stare od šest do 13 godina.

Kilometarska kolona ljudi, uglavnom starih, žena i dece, napadnuta je u pokušaju da se domogne Srbije, nakon što su u strahu od Hrvatske vojske napustili svoje domove u južnoj Lici i severnoj Dalmaciji. U naletu hrvatskih "zračnih vitezova" poginuli su Darinka Drča (68) i njeni unuci Jovica Drča (6) i Mirjana Dubajić (21), brat i sestra Nevenka (11) i Žarko (9) Rajić, Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko (13), Branko Stjelja (72) i njegov sin Mirko (34), kao i Mika Kovačević (83). Pedesetak osoba je ranjeno, od čega najviše dece, dok su među starijima mnogi ostali doživotni invalidi.

Na istom drumu ginula su deca od tuđinskih aviona i tokom Drugog svetskog rata, o čemu govori i pesma Branka Ćopića "Na Petrovačkoj cesti", koja je izvedena tokom zajedničkog obeležavanja progona u "Oluji", koje su u utorak na mostu u Sremskoj Rači organizovali Beograd i Banjaluka. Istorija se, nažalost, ponovila i 1995. godine, samo je ovoga puta izbeglička kolona bila mnogo duža i u njoj je bilo mnogo više dece.

Preživeli sa Petrovačke ceste ranijih godina su svedočili o tragičnim događajima kroz koje su prošli. Posebno je potresna priča Dušana Drče, koji je u bombardovanju izgubio majku Darinku, sina Jovicu i sestru od tetke Mirjanu, dok je on sam zbog rana proveo godinu dana u bolnici. Pored žutog kamiona kojim je Drča pokušao da se s porodicom domogne Srbije, nesrećna 21-godišnja Mirjana nađena je obezglavljena, dok je malom Jovici izgorelo celo lice.

Foto: Printscreen TV AP

U belom šleperu "Lika transa" izgoreli su u potpunosti Krstan Vuković, njegov sin Darko i deca njegovih prijatelja Nevenka i Žarko Rajić. Krstanov otac i komšija Jovica Piplica spasli su se samo zahvaljujući tome što su ispali iz vozila od siline udara.

Mirko Stjelja, koji je sa porodicom bio u "mercedesu" koji su granate pogodile, bukvalno je obezglavljen, dok je njegovom ocu Branku, kojeg su geleri pogodili u čelo, glava prepolovljena. Mirkova ranjena supruga Vedrana, koja se vodi kao indirektna žrtva, preminula je 20 dana kasnije nakon što se u Srbiji porodila. Posmrtne ostatke Mirka i Branka pronašao je tek šest godina kasnije vlasnik placa nakon što se vratio na svoje imanje i odlučio da ukloni ugljenisanu olupinu.

Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" je sa partnerskim advokatskim kancelarijama u Hrvatskoj i Republici Srpskoj pokrenuo pitanje procesuiranja odgovornih za ratne zločine nad Srbima na Petrovačkoj cesti, u Svodnoj kod Novog Grada, cesti Glina - Dvor i Suvoj Međi. Poražavajuća je činjenica da je prošlo četvrt veka, a da još niko nije procesuiran za ove zločine.

Foto: Printscreen TV AP

Tužilaštvo BiH za ratne zločine već godinama vodi istragu o zločinu na Petrovačkoj cesti, ali do podizanja optužnice protiv odgovornih još nije došlo. Navodno je problem to što Hrvatska ne odgovara na zahtev iz Sarajeva da dostave imena pilota koji su upravljali "migom" koji je bombardovao kolonu. Iz "Veritasa" su poručili i da će, ukoliko bude potrebno, pravdu u ovom slučaju tražiti i na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

CRKVA NA MESTU STRADANjA

NA mestu na Petrovačkoj cesti, gde su stradale srpske izbeglice, postavljeni su krst i mermerna ploča na kojima su ispisani podaci o počiniocima, žrtvama i vremenu njihove pogibije. U planu je i izgradnja crkve, koju bi trebalo da finansira Srbija. I ove godine kod spomen-krsta na Petrovačkoj cesti biće služen parastos i položeni venci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju