SELA GORE, IZBEGLICE GINU: Naslovne strane "Večernjih novosti" od pre 25 godina opisuju užas kroz koji su prošli Srbi

Novosti online

04. 08. 2020. u 12:14

SRBI i Srbija se danas sećaju jednog od najvećih zločina koji je počinjen nad našim narodom - zločinačku akciju "Oluja".

СЕЛА ГОРЕ, ИЗБЕГЛИЦЕ ГИНУ: Насловне стране Вечерњих новости од пре 25 година описују ужас кроз који су прошли Срби

Foto: Arhiva Novosti

Pre 25 godina je hrvatska vojska, u velikoj akciji etničkog čišćenja, proterala 250.000 naših sunarodnika. 

Reka ljudi tada je krenula put matice, u sigurnost i spas od klanice koju su im priredili bojovnici, a kako su ti strašni dani izgledali najbolje možete videti na naslovnim stranama Večernjih novosti iz tog perioda.

Reporteri Večernjih novosti su verno dokumentovali katastrofu koja je usledila nakon pada Krajine, ali i zabeležili muke kroz koje su obični ljudi, stari, nemoćni i deca prolazili na putu ka sigurnosti.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Danas će na mostu u Sremskoj Rači predsednik Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik položiti vence na prvi spomenik koji je podignut u čast žrtava "Oluje".

Tužna godišnjica će biti upotpunjena i kulturnim programom, pa će na Savi hologramom biti ispisana imena svih stradalih, dok će na isti način iznad mosta biti projektovan i lik belog anđela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)