DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE: Teme za početak ekonomija i nestali

D. R. Đ.

14. 07. 2020. u 08:29

ДИЈАЛОГ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ: Теме за почетак економија и нестали

Foto: AP

RAZGOVORI o raseljenim i nestalim ljudima, kao i razmatranje ekonomskih pitanja trebalo bi prekosutra da bude nova polazna tačka u dijalogu Beograda i Prištine, koja bi dvema stranama omogućila da ožive pregovore zamrznute u novembru 2018.

Predsednik Aleksandar Vučić u Brisel putuje sutra i, kako je rekao, tamo očekuje "teške razgovore", kao i da je "na nama da nađemo najbolje rešenje, a da sačuvamo nacionalne interese".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đozep Borelj izjavio je juče da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan korak ka normalizaciji odnosa.

- Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak odradio je dobar posao. Sedimo zajedno. Dijalog je počeo. Ponovo ćemo se sastati u četvrtak i nadam se da će to biti važan korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine - izjavio je Borelj.

Odabir tema za prvu rundu u nastavku pregovaračkog procesa koja će se održati "uživo", kako to vidi Zoran Milivojević, naš bivši šef misije pri Savetu Evrope, su pitanja od interesa za obe strane, a koja su pri tome nestatusna.

- Zahtevi koje je Hoti izneo na video-konferenciji u Parizu prošlog petka onemogućavali su nastavak dijaloga i to je bila opomena EU da ukoliko želi ove razgovore da Priština mora da revidira svoj stav. Zato bih rekao da su se sada stvari svele na realnost, bez obzira na struju unutar EU, koju predvodi Nemačka, a koja bi želela da se odmah ide na međusobno priznavanje, pa da se otvorena pitanja rešavaju kao "bilateralna". Međutim, ni ove nominovane teme nisu lake, ali o njima makar može da se razgovara - ocenjuje Milivojević.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je juče da su pregovori između Beograda i Prištine direktno povezani sa evropskim putem Srbije, a samim tim i sa ekonomskim napretkom zemlje:

- Ako želimo veće plate i nove investicije, mi moramo da razgovaramo i sa Albancima, zato što je to u uzajamnoj vezi.

Poslednji direktni razgovori dveju strana pod pokroviteljstvom EU, održani su u Briselu 8. novembra 2018. Već 21. novembra vlada u Prištini uvela je takse od sto odsto na srpsku robu, što je paralisalo dijalog.

PUTINOV IZRAZ POŠTOVANJA

O NASTAVKU dijaloga sa Prištinom, predsednik Alksandar Vučić razgovarao je juče sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, sa kojim je pričao i o situaciji na Zapadnom Balkanu. Vučić je Bocan-Harčenka zamolio da predsedniku Rusije Vladimiru Putinu prenese zahvalnost za srdačno gostoprimstvo koje mu je ukazao u Moskvi, tokom boravka povodom Parade pobede, navodeći da je to "još jedan izraz poštovanja predsednika Putina prema našoj zemlji".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Deda

14.07.2020. 08:44

Nema tu pomaka ni za 10 godina. Ekonomija oteta od nas a pregovara se, nestali navodno a zna se sve skoro. Šiptari da priznaju da su imali žutu kuću pa da je neko tamo nestao neče nikada. Oni hoće samo priznanje, pare za " ratnu oštetu" kao da je njih neko okupirao pa uništavao nešto, pripajanje Bujanovca, Preševa i Medveđe a verovatno i posle Sandžak. I šta se onda tu " pregovara" ako oni od toga a ni EU ne odustaju? Znači može samo o tome kako to priznati i možda zadržati samo Sandžak.

Lili Vu

14.07.2020. 09:10

Najzad ce se razgovara t.j. vratiti u secanje NASI MUCENI I NESTALI NA KOSOVU !! Vucicu... nema vise ulizivanja.... podnesite najzad NASU LISTU ZA PREGOVORE. Nadam se da je bar za 1 Poziciju duza od one Siptarske !?

Orao

14.07.2020. 09:53

Dugotrajni razgovori o ekonomiji,nestalim, uz Njemačko-Francusko potvrđeno neodustajanje od priznavanja Kosova ,kao i Evropsko beskrajno ucjenjivanje članstva Srbije u Evropu - su definitivno ,dugotrajno isplanirano vremensko skretanje od bilo kakvog povoljnog rešenja i nade povratka okupiranog Kosova.

Deki ćirilično

14.07.2020. 10:10

Какви преговори се настављају? Зар није било речи "нема отпочињања преговора, до укидања било каквих такси на робу из Србије"? Баш имамо карактер, нема шта. Зато ваљда тако и пролазимо кроз историју, зато и имамо једног Вучића за председника.

Ma Ja sam

15.07.2020. 06:11

@Deki ćirilično - Pa ukinute su takse. Moje misljenje je da se treba resiti Albanca i dati im deo Kosova a za uvrat traziti novcanu naknadu i trenutni prijem u EU, mada nisam za EU. Druga opcija je da se javno kaze da pregovori mogu da se nastave samo uz primenu rezolucije 1244. Realno mislim da nikakav dogovor ne moze biti postignut jer nema obostrane volje za to. Boljeg predsednika od Vucica trenutno nema, svidjalo se nekome ili ne.

Deki ćirilično

15.07.2020. 13:11

@Ma Ja sam - Таксе су укинуте, али је "уведен" реципроцитет у размени робе, несметан пролазак шиптарске робе кроз Србију и низ других мера, које такође нису прихватљиве. Практично, ништа се није променило.