MINISTARSTVO ODBRANE PORUČILO NOVE "NORE", "LAZARE" I "MILOŠE"

Novosti online

13. 07. 2020. u 13:14

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pogone fabrike „Borbeni složeni sistemi“ u Velikoj Plani, a povod je nedavno potpisan okvirni sporazum za opremanje Vojske Srbije sa oklopnim borbenim vozilima 8h8 “LAZAR-3“ i samohodnim top-haubicama 155 mm NORA B52 M15.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ ПОРУЧИЛО НОВЕ НОРЕ, ЛАЗАРЕ И МИЛОШЕ

Foto: Ministarstvo odbrane

Tokom današnjeg obilaska, ministar Vulin je, osim upoznavanja sa stepenom realizacije ugovara za opremanje Vojske Srbije ovim složenim borbenim sistemima, upoznat i sa napretkom na obuci radnika iz novootvorene fabrike za mašinsku obradu metala u sklopu "Borbeni složeni sistemi D.O.O" kod Kuršumlije, na ovladavanju tehnologijama zavarivanja, koji će svoja znanja upotrebiti na izradi oklopnih borbenih vozila 8h8 “LAZAR-3“ i 4h4 „MILOŠ“.

Kako je istakao ministar Vulin, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije će uvek i na prvom mestu kupovati ono što proizvede naša odbrambena industrija.

- Ulaganje u domaće znanje, u domaću privredu se uvek vraća, a kada osvojite tehnologiju to niko ne može da vam uzme, onda ste stvarno slobodni i samostalni i ne zavisite ni od koga. Vojska Srbije je obezbedila odgovarajuću količinu NORA, a da obradujem sve naše građane - Ministarstvo odbrane je u skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića obezbedilo dovoljno novca za drugu tranšu NORA B52 155 milimetara. Naša vojska će sa nabavkom novih NORA, “MILOŠA” kada uđe u naoružanje Vojske Srbije, sa daljom nabavkom “LAZARA 3” biti daleko jača nego što je do sada - rekao je ministar odbrane i dodao da se mi opremamo ne samo novim sredstvima, nego i najsavremenijim sredstvima, a sva sredstva se proizvode u skladu s potrebama Vojske Srbije i baš onako kako krajnji korisnik - Vojska Srbije određuje i odlučuje da ona budu.

- U veoma kratkom vremenskom periodu izaći ćemo pred građane Srbije i s novim NORAMA i “MILOŠIMA” i “LAZARIMA” koji će ojačati borbenu moć naše vojske, a samim tim omogućiti i obezbediti da Srbija bude slobodna, samostalna zemlja, koja odlučuje sama o sebi. U tome nas neće poremetiti nikakvi besmisleni protesti, u tome nas neće zaustaviti huligani koji pale Skupštinu, niti niko ko misli da treba da odlučuje o Srbiji, a ne da Srbija odlučuje o samoj sebi  - poručio je ministar Vulin. 

Foto: Ministarstvo odbrane

Nakon obilaska, pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović naglasio je da su danas obišli tok proizvodnje složenih borbenih sistema koji su ugovoreni za potrebe Vojske Srbije. On je podsetio da je prošle godine ugovoren okvirni sporazum sa “Jugoimportom” za proizvodnju samohodnih haubica NORA, kao i okvirni sporazum za proizvodnju borbenih oklopnih vozila "LAZAR".

- Ove godine ugovorena je druga tranša haubica NORA i videli smo kako napreduje proizvodnja glavnih metalnih pozicija i cevi, koje su suština svakog artiljerskog oruđa. Očekuje se da se i treća tranša ugovori tokom ovog kvartala i time bi se prva faza opremanja Vojske Srbije ovim samohodnim oruđem završila - rekao je Miloradović i dodao da je kada je reč o oklopnom transporteru "LAZAR", osim okvirnog sporazuma, ove godine isporučena druga tranša tih vozila.

Njihov prijem, kako je naglasio, je završen u Vojsci Srbije, a u toku je ugovaranje naredne tranše.

- Očekuje se da se do kraja godine ugovori još jedna tranša, a to je veći okvirni sporazum i njegovo će trajanje biti malo duže. Sva unapređenja koja su u međuvremenu rađena na tom sistemu se primenjuju na onima koji će biti isporučeni Vojsci. Ovde se, takođe, u fabrici izvodi završna montaža borbenog oklopnog vozila 4x4 “MILOŠ” i privodi se kraju završno ispitivanje radi uvođenja u Vojsku Srbije. Ostao je još jedan opit da se obavi, ostali testovi su završeni, a kao što je poznato Tehnički opitni centar veoma rigorozno ispituje naoružanje, pogotovo ovakve složene sisteme od kojih se očekuje značajno popravljanje sposobnosti Vojske Srbije. Očekujemo da se taj proces završi u roku od mesec dana i planira se ugovaranje prvih serija vozila “MILOŠ” tokom ove godine - naglasio je pomoćnik ministra za materijalne resurse Miloradović.

Prema rečima direktora fabrike “Borbeni složeni sistemi” Ognjena Oliverića, današnja poseta bila je prilika za prikazivanje tekuće proizvodnje u pogonima fabrike i obilazak radnika koji su iz pogona te fabrike u Kuršumliji došli na obuku u bravarsko-zavarivački pogon u Velikoj Plani.

- U tom pogonu se trenuto izrađuju glavne metalske komponente za projekte NORA i “LAZAR” za Vojsku Srbije. Obišli smo i montažne hale gde je prikazana montaža upravo tih NORA, a prikazane su i montaže “MILOŠA” i “LAZARA”. To je aktuelni izvozni program i program za našu namensku industriju, odnosno opremanje Vojske Srbije i Policije - rekao je Oliverić.

Foto: Ministarstvo odbrane

O značaju ove fabrike za Veliku Planu govorio je predsednik opštine Igor Matković, koji je podsetio da je predsednik Republike Aleksandar Vučić 2012. godine otvorio ovu fabriku i obećao njenu izgradnju u četiri faze.

- Danas smo svedoci da je sve što je rekao ispunjeno i urađeno, da naši sugrađani imaju gde da rade, da imaju stabilne i dobre plate, da imaju izvanredne uslove za rad i da ovde proizvode najsavremenije naoružanje u svetu. Mi smo opština koja je ponosna na svog predsednika i na sve radnike koji rade u ovoj fabrici i nadamo se da će naša država ići dalje u dobrom pravcu i da će se naša opština razvijati isto kao i naša Srbija - naglasio je Matković.

Na obuci u pogonu „Borbenih složenih sistema“ je i Rade Petrović iz Kuršumlije, koji je zaposlen u pogonu ove fabrike u tom gradu.

- Ovde sam na obuci za zavarivača. Obuka će se sprovoditi i u narednom periodu, a ovde smo sa starijim kolegama koji nas obučavaju i pokazuju postupak varenja. Zadovoljni smo i kolegama i poslovođama i firmom – poručio je Rade Petrović.

Obilasku su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Bojan Jocić, direktor Jugoimport SDPR Jugoslav Petković i predstavnici lokalne samouprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije