"PROGLAS" O RADIKALIZACIJI PROTESTA: Boško zove na blokadu mostova i auto-puta

V. N.

13. 07. 2020. u 07:31

DRUŠTVENIM mrežama u nedelju je počeo da se širi poziv na "opštu građansku neposlušnost" i radikalizaciju protesta.

ПРОГЛАС О РАДИКАЛИЗАЦИЈИ ПРОТЕСТА: Бошко зове на блокаду мостова и ауто-пута

Foto Tanjug

Najavljuje se da će demonstranti u ponedeljak od 12 do 18 sati blokirati Slaviju, Brankov most, Gazelu i Terazijski tunel u Beogradu, a u ostalim delovima Srbije prilaze auto-putu i glavne saobraćajnice. U istom "proglasu" pozivaju se građani da započu opšti štrajk, ali i da svi podignu štednju iz banaka da bi "oborili kreditni rejting ove vlasti". Najavljeno je i blokiranje svih "zgrada opštinskih veća" u četvrtak.

Pozivu se brzo priključio i predsednik Dveri i jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović, koji je pozvao građane na blokadu državnih institucija i saobraćajnica, kolektivne štrajkove i "sve oblike protesta, demonstracija i građanske neposlušnosti".

- Treba samo da nastavimo sa svim vidovima građanske neposlušnosti do ispunjenja naših zahteva: puštanje na slobodu svih uhapšenih, odgovornost vrha policije za brutalno prebijanje nedužnih građana, formiranje novog Kriznog štaba za borbu protiv pandemije i prelazne vlade koja će voditi državu do vanrednih izbora na svim nivoima - rekao je Obradović.

Protesti protiv vlasti počeli su u Beogradu pre sedam dana. Osim dva dana kada su prošli manje-više mirno, obeležili su napadi huligana na policiju, pokušaji upada u Skupštinu i uništavanje zgrade republičkog parlamenta.

- Nasilne demonstracije nisu ni slučajne, ni spontane - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On kaže da je nasilje bilo pripremano i da je trebalo da počne u ponedeljak, 22. juna, odmah posle izbora, uz izgovor o maloj izlaznosti:

- Pošto je izlaznost bila preko očekivanja, Dragan Đilas i njegovi zaposleni iz ostalih partija SzS iskoristili su koronu da pokušaju oružani prevrat i preuzmu vlast. Stabilna i uspešna Srbija ne može da odgovara ni strancima koji žele slabu i podeljenu zemlju, na čijem čelu će biti slabi i ucenjeni političari, koji neće moći da se odupru priznavanju Kosova.

Foto Tanjug

Zato su, tvrdi Vulin, demonstracije pokrenute "u nedelji kada je predsednik Aleksandar Vučić imao teške sastanke u Parizu, a trebalo je da ih ima i u Briselu":

- Srbija na silu odgovara zakonom i ne sme dozvoliti da se siledžije iživljavaju nad građanima, da im zatvaraju puteve i ulice, sprečavaju kretanje kola Hitne pomoći, prebijaju decu i napadaju policiju. Lažni antifašisti i pravi fašisti neće vladati Srbijom.

JOVANOV: OSVAJANjE VLASTI NA SILU

PROTESTI na ulicama Beograda i nekoliko drugih gradova nemaju apsolutno nikakve veze ni sa virusom korona, ni sa bilo čim drugim, već se radi o nasilnom pokušaju Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Boška Obradovića i ostalih, da dođu na vlast, tvrdi potpredsednik SNS Milenko Jovanov:

- To je nedvosmisleno jasno posle obraćanja Boška Obradovića. Takođe je jasno da je to bio plan od početka.

Ministar policije Nebojša Stefanović demantovao je u nedelju optužbe opozicije da su među uniformisanim policajcima koji su intervenisali tokom protesta kriminalci i huligani:

- Kamenice, delovi sveže razvaljenog trotoara, baklje i konzerve bačene na naše policajce, dok stoje mirno štiteći našu imovinu i zakone Republike Srbije, obeležile su prethodne dane u Beogradu. Razni opozicioni lideri upinjali su se nevešto da demonstrante, koji ih bacaju, predstave kao saradnike policije i države, kao nekoga bliskog vlasti, sve dok nisu shvatili da televizijski snimci pokazuju da to čini veliki broj onih koji su se okupili ispred Skupštine.

On je upitao da li su oni koji bacaju kamenice i baklje "naša deca" ili huligani, kriminalci i nasilnici:

- Da li to zavisi od toga da li napadaju policiju ili novinare, da li polome noge pripadniku MUP ili našamaraju nekog od lidera Saveza za Srbiju? Kada policija strpljivo trpi kamenice, onda kažu da vlast ponižava policajce i da je trebalo ranije da intervenišu. Kada policija, štiteći i sopstvene živote, pohapsi one koji bacaju kamenice i nanose im teške povrede, onda napadači postanu "naša deca".

PROTIV MASKI I VAKCINA

IAKO učesnike protesta čine različite grupacije, u subotu ih je gotovo u potpunosti preuzela grupa desničara koji se povezuju sa bivšim poslanikom Dveri Srđanom Nogom i zilota okupljenih oko raščinjenog monaha Antonija Davidovića, a bio je prisutan i vođa zabranjene ekstremističke organizacije "Obraz". Monah Antonije održao je dug govor u kojem je pozvao okupljene da ne nose maske, govorio protiv vakcina, 5G mreže, Bila Gejtsa... Svoje zahteve izneo je Obradović, kao i lider DjB Saša Radulović.

Foto Tanjug

Tekst potpisa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati