NA KORAK DO ZABRANE "BLAJBURGA": Austrijski poslanici ne žele ustašku ideologiju na njihovom tlu

I. Stanojević

13. 07. 2020. u 08:00

USTAŠKA okupljanja u Blajburgu na najboljem su putu da zauvek postanu stvar prošlosti.

НА КОРАК ДО ЗАБРАНЕ БЛАЈБУРГА: Аустријски посланици не желе усташку идеологију на њиховом тлу

Tanjug

Inicijativa Zelene stranke Austrije dobila je, sredinom minule sedmice, "zeleno svetlo" u saveznom parlamentu, čime je savladana najveća prepreka definitivnoj zabrani tih skupova. Podnosioci zahteva nadaju se da će se sve preostale barijere srušiti blagovremeno i da već od 2021. dogodine neće biti divljanja ekstremnih nacionalista na Lojpaškom polju.

Kako za "Novosti" kaže Olga Foglauer, poslanica Zelenih u Nacionalnom savetu, jednom od dva doma austrijske skupštine, reč je o nadstranačkom projektu bez presedana. Prvi put sve parlamentarne stranke, izuzev desničarske Slobodarske stranke (FPO), postigle su konsenzus o tome da se ustaška okupljanja na teritoriji njihove zemlje moraju zabraniti. Vladajuća Narodna partija premijera Sebastijana Kurca (OVP) i Zeleni, kao i opozicione, Socijaldemokratska partija (SPO) i Nova Austrija i Liberalni forum (NEOS), složile su se bez ijednog glasa protiv da je krajnje vreme da se ovom zlu stane na put.

"U ovoj godini, kada Austrija slavi 75 godina od oslobođenja, moramo se napokon osloboditi negativnog balasta vezanog za Drugi svetski rat", ocenili su savezni poslanici. Naša sagovornica ističe da je "veoma raduje činjenica što su se sve partije, izuzev FPO, izjasnile protiv opstanka ustaških okupljanja na austrijskom tlu. Politički signal je jasan: za fašističke manifestacije u Austriji nema mesta.

- Austrijski parlament je ovom odlukom dao jasan znak da je protiv ultranacionalističkih i fašističkih manifestacija - ocenjuje Olga Foglauer. - Time je najviše zakonodavno telo u našoj državi ispunilo svoju istorijsku obavezu i u potpunosti prihvatilo odgovornost. Višegodišnji napori partije Zelenih da se ukinu ova okupljanja, čiji je očigledan cilj revizija istorije po modelu koji odgovara ustaškim elementima, napokon je urodilo plodom.

Na pitanje šta će se dalje događati, naša sagovornica kaže da je na potezu savezni ministar za unutrašnje poslove, koga ova parlamentarna odluka obavezuje da u ustavnim okvirima ispita sve mogućnosti na unutrašnjem, bilateralnom i evropskom planu da se susreti ustaša u Blajburgu zabrane definitivno, počev od iduće godine.

Osim toga, organi lokalne vlasti u saveznoj pokrajini Koruškoj obavezani su da učine dostupnim javnosti informacije o imovinskim transakcijama, odnosno, kupoprodajnim odnosima vezanim za teritoriju na kojoj se skup održava. Ovo je, ističe Foglauerova, od posebnog značaja, budući da su organizatori najavili proširivanje teritorije za održavanje takozvanog Počasnog blajburškog voda, kupovinom okolnih poseda. Takvim pojačanim nadzorom, lokalni organi vlasti mogu i moraju da daju svoj doprinos zabrani po društvo rizičnih okupljanja na njihovoj teritoriji.

Parlament.gv.at

Olga Foglauer, poslanica Zelenih u Nacionalnom savetu

Osim toga, otišlo se još korak dalje, od glavne inicijative za zabranu skupova u Blajburgu, o kojoj su "Novosti" u više navrata pisale.

- Obavezali smo saveznog ministra unutrašnjih poslova i da pokrene postupak preispitivanja propisa iz pera ovog ministarstva o upotrebi ustaških simbola sa ciljem da se dodatno suzi "katalog simbola" čija je upotreba dozvoljena - kaže Olga Foglauer. - Nadamo se, zato, da ubuduće neće biti moguća zloupotreba privatnih poseda u svrhe koje se kose sa demokratskim i antifašističkim opredeljenjem naše države.

VELIČANJE NDH

U OBRAZLOŽENJU inicijative, koja je upravo prošla u parlamentu, ističe se da je Lojpaško polje na jugu Koruške, iz godine u godinu, sve više postajalo poligon za demonstraciju ideja nacista iz Hrvatske i drugih delova Evrope. Iza tih okupljanja, ocenili su austrijski poslanici ogromnom većinom, stoji veličanje NDH. Ratni zločinci slavljeni su u Blajburgu kao heroji u borbi protiv komunizma.

Ovo mesto služilo je, ocenjuje se, i kao svojevrsna vežbaonica za obučavanje sledbenika ekstremno desničarskih ideja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (22)

Antikomunizam

13.07.2020. 09:30

@nedim - Čekaj, ko to slavi "ustaštvo"? li se možda ipak slavi, braniteljstvo od 95g dok poraženi, velikosrpski fašisti kukaju? EU Parlament je doneo REZOLUCIJU, gde jasno osuđuje i komunizam ko totalitaruistuički, zločinački režim, ravno sa nacizmom! Zato se komunjare povampiriše, pa bi zabranili da se govori o njihovim zločinima i da se radi komemoracija na Blajburgu. Ali neće moći da spreče verska prava na Blajburgu pa to nema nikakve šanse.

Rezolucija

13.07.2020. 09:52

@Antikomunizam - Problemje u tome šta namanije to pisao NITI JEDAN portal a evo naslova pa na internetu smo: EU Europski parlament izglasovao rezoluciju kojom izjednačava i osuđuje nacistički i komunistički režim

Nebojsa

13.07.2020. 11:51

@Rezolucija - Bas bih voleo da vidim tu rezoluciju kojom se IZJEDNACAVAJU fasizam i komunizam. Rezolucija protiv SVIH OBLIKA TOTALITARIZMA je nesto drugo. Ali ako mislite da bi takva rezolucija znacila istorijsku amnestiju za fasiste varate se. (Antikomunisticke) namere ne opravdavaju (fasisticka) sredstva. I da zakljucim, Vase insistiranje na poredjenju fasista i komunista samo po sebi znaci da ste priznali da su u Blajburgu ubijeni fasisti. Sto pre ih hrvatsko drustvo osudi kao sramni deo svoje istorije, to bolje za Hrvatsku i njene gradjane.

Nebojsa

13.07.2020. 11:45

@Antikomunizam - Malo Vam je slaba ta logika. To sto je Evropski parlament rezolucijom osudio komunizam ne znaci da je velicanje fasizma dozvoljeno, naprotiv. Vi samo potvrdjujete ispravnost teze koju ste komentarisali: fasizam se ne moze slaviti kao snaga koja nas je oslobodila komunizma. Cak i da su komunisti zaista zapalili Rajhstag, Hitler nikada ne bi bio spasitelj. Pomirite se sa ulogom NDH u istoriji, bacite je na djubre i uzdignite se kao evropski narod!

Milos

13.07.2020. 12:06

@Antikomunizam - Brate, kada su Srbi bili fašisti? Mesas nas i vas. Mi smo demonstracijama smakli kralja koji je pristupio fasistima, vi ste bacali cveće pri njihovom ulazu u Zagreb. 95, su vasi ljudi se pobunili iz istočne Hrvatske, kao u Hrvati i Srbi u Bosni. Tako da nemoj molim te o velikosrpskoj, jer ste i u Bosni tražili veliku Hrvatsku. Sto bi se reklo ko u čemu ku*va o poštenju. I uvek me je zanimao pojam "komunistički jugocetnici", kada kažete komunistcki jugokapitslisti...A po pitanju gubljenja rata, Srbi su dosli do table Zagreb, ali je Milosevic naredio da se povuku zbog pretnji zapada, a ne zbog vaše "VELIKE" vojske. I na kraju krajeva, aj sjasite vise. Ja vama nista ne bih branio, ako želite umrite u ustastvu, mržnji, gorcini, nacionalizmu i ostavite nas Srbe bez mora da trunemo u našoj Srbiji. Nama odgovara kakva je, druga nam ne treba. Koja je svrha braniti sejati mržnju? Srećom postoji mnogo vise čestitih Hrvata koje cesto imamo i kao goste kod nas.

Goran

13.07.2020. 12:33

@Antikomunizam - Pa eto, npr ti ga slavis, cim ga branis! Na spomeniku u Blajburgu sa jedne strane stoji hrvatski ustaski grb a sa druge zvijezda i polumjesec. Prema profesoru zurnalistike uz Sarajeva, Besimu S. “zna se ko su u Bosni bili ustase, prema sastavu stanivnistva”. Dakle tvoji sunarodnici. Da taj komunisticki rezim nije pobijedio, gdje bi sada vi potomci zrtava iz Blajburga bili i kako bi se nazivali, bi li imali svoje nazovi jezike i drzave? Taj rezim vam je sacuvao neku vrstu “dostojanstva” jer nije dao da se govori o zrtvama vasih sunarodnika. Jame su zapecacene, a neki tamo imaginarni “narodni izdajnici” su bili krivi za zlocine nad srpskom djecom, zenama i starcima.

Vera

13.07.2020. 09:25

Blajburško polje je u vlasništvu Hrvata i to je privatna imovina gde niko ništa ne može da zabrani a još manje može da se zabrani misa i komemoracija jer je to napad na verska prava. Samo trebaju da kažnjavaju stoku ustašku koja dolazi satim simbolima i pune svoj državni budžet. Ovo sve rade komunisti da se ne govori o njihovim zločinima ali neće im uspeti jer je tu komemoraciju nemoguće zabraniti.

qw

13.07.2020. 11:57

@jozo - Da je zemlja ravna ploca, to je potpuno ispravno stajaliste sa stanovista jedne grane matematike. Naime, kugla i ravna ploca su homeomorfne. Zamislimo da sa vrha kugle vucemo strelice i biljezimo probodista na sferi i ravnini na kojoj je smjestena kugla. Dobiti cemo vezu izmedju tocaka probodista sfere i ravnine na kojoj je smjestena sfera. To samo govori u prilog genijalnosti takvih teorija, a ima ih jos.

Nebojsa

13.07.2020. 12:11

@qw - Sjajna potvrde teorije da je zemlja ravna ploca, zabiljezili smo je. Iz nje se dakle moze zakljuciti da su Ustase ustvari bili antikomunisticki borci a da je u Austriji na delu komunisticka zavera. Dapace, cela Europa je trenutno pod komunizmom, samo je u Hrvatskoj prezivela klica buduce presudne bitke za oslobadjanje od ove posasti.

qw

13.07.2020. 12:46

@Nebojsa - Kada bi morao birati za koju knjigu da se odlucim, Hitlerov Mein Kampf ili Bibliju u prijevodu Djure Danicica i Vuka Karadzica ( na cirilici ) , oprijedijelio bi se za Bibliju.

Nebojsa

13.07.2020. 12:00

@Vera - Zivi bili pa videli. Garantujem Vam, uvesce se ako treba i lex specialis ali Austrija nece dozvoliti da se na njenom tlu oplakuju fasisti. Setite se sta se desilo sa kucom gde je rodjen Adolf Hitler: https://www.bbc.com/news/world-europe-50482019. Takodje je bila privatno vlasnistvo, dok Austrija nije donela zakon o prinudnom otkupu od prethodnih vlasnika, da bi se u njoj potom otvorila stanica policije, tako da fasistima ne pada na pamet da se tamo okupljaju. Mozda se isto desi sa Blajburskim poljem? Stanica policije, pa ko dodje moze odmah i da dobije 72 sata besplatnog "odmora" u pritvoru, pa kod sudije za prekrsaje.

vh

13.07.2020. 12:15

Sta nije jasno ustaskim potomcima ? Njihove zene su znale kome su kuvale i prale krvavu odecu posle 'radne' smene i znale su s kime beze u nepoznato. Ustase su svesno iskoristile svoje porodice kao zivi stit u strahu od osvete, pa je jasno da su stradalo deca i zene u pucnjavi u Austriji. Ali je to neuporedivo sa Jasenovcem i ostalim logorima iza kojih i dan danas stoji veliki broj evropljana hrvata. Ako antikomunizam znaci ustastvo, onda sami proceniti na cijoj ste strani.

Drago Vasiljević

13.07.2020. 14:24

Ja sam imao 15 goduna i znao sam da je Bjalburg čisa laž. Samop da se Ustaše sakriju. da ne odgovaraju za dela koja su napravili Nama. To oni čuvaju i time štite svoja dela'