NA KORAK DO ZABRANE "BLAJBURGA": Austrijski poslanici ne žele ustašku ideologiju na njihovom tlu

I. Stanojević

13. 07. 2020. u 08:00

USTAŠKA okupljanja u Blajburgu na najboljem su putu da zauvek postanu stvar prošlosti.

НА КОРАК ДО ЗАБРАНЕ БЛАЈБУРГА: Аустријски посланици не желе усташку идеологију на њиховом тлу

Tanjug

Inicijativa Zelene stranke Austrije dobila je, sredinom minule sedmice, "zeleno svetlo" u saveznom parlamentu, čime je savladana najveća prepreka definitivnoj zabrani tih skupova. Podnosioci zahteva nadaju se da će se sve preostale barijere srušiti blagovremeno i da već od 2021. dogodine neće biti divljanja ekstremnih nacionalista na Lojpaškom polju.

Kako za "Novosti" kaže Olga Foglauer, poslanica Zelenih u Nacionalnom savetu, jednom od dva doma austrijske skupštine, reč je o nadstranačkom projektu bez presedana. Prvi put sve parlamentarne stranke, izuzev desničarske Slobodarske stranke (FPO), postigle su konsenzus o tome da se ustaška okupljanja na teritoriji njihove zemlje moraju zabraniti. Vladajuća Narodna partija premijera Sebastijana Kurca (OVP) i Zeleni, kao i opozicione, Socijaldemokratska partija (SPO) i Nova Austrija i Liberalni forum (NEOS), složile su se bez ijednog glasa protiv da je krajnje vreme da se ovom zlu stane na put.

"U ovoj godini, kada Austrija slavi 75 godina od oslobođenja, moramo se napokon osloboditi negativnog balasta vezanog za Drugi svetski rat", ocenili su savezni poslanici. Naša sagovornica ističe da je "veoma raduje činjenica što su se sve partije, izuzev FPO, izjasnile protiv opstanka ustaških okupljanja na austrijskom tlu. Politički signal je jasan: za fašističke manifestacije u Austriji nema mesta.

- Austrijski parlament je ovom odlukom dao jasan znak da je protiv ultranacionalističkih i fašističkih manifestacija - ocenjuje Olga Foglauer. - Time je najviše zakonodavno telo u našoj državi ispunilo svoju istorijsku obavezu i u potpunosti prihvatilo odgovornost. Višegodišnji napori partije Zelenih da se ukinu ova okupljanja, čiji je očigledan cilj revizija istorije po modelu koji odgovara ustaškim elementima, napokon je urodilo plodom.

Na pitanje šta će se dalje događati, naša sagovornica kaže da je na potezu savezni ministar za unutrašnje poslove, koga ova parlamentarna odluka obavezuje da u ustavnim okvirima ispita sve mogućnosti na unutrašnjem, bilateralnom i evropskom planu da se susreti ustaša u Blajburgu zabrane definitivno, počev od iduće godine.

Osim toga, organi lokalne vlasti u saveznoj pokrajini Koruškoj obavezani su da učine dostupnim javnosti informacije o imovinskim transakcijama, odnosno, kupoprodajnim odnosima vezanim za teritoriju na kojoj se skup održava. Ovo je, ističe Foglauerova, od posebnog značaja, budući da su organizatori najavili proširivanje teritorije za održavanje takozvanog Počasnog blajburškog voda, kupovinom okolnih poseda. Takvim pojačanim nadzorom, lokalni organi vlasti mogu i moraju da daju svoj doprinos zabrani po društvo rizičnih okupljanja na njihovoj teritoriji.

Parlament.gv.at

Olga Foglauer, poslanica Zelenih u Nacionalnom savetu

Osim toga, otišlo se još korak dalje, od glavne inicijative za zabranu skupova u Blajburgu, o kojoj su "Novosti" u više navrata pisale.

- Obavezali smo saveznog ministra unutrašnjih poslova i da pokrene postupak preispitivanja propisa iz pera ovog ministarstva o upotrebi ustaških simbola sa ciljem da se dodatno suzi "katalog simbola" čija je upotreba dozvoljena - kaže Olga Foglauer. - Nadamo se, zato, da ubuduće neće biti moguća zloupotreba privatnih poseda u svrhe koje se kose sa demokratskim i antifašističkim opredeljenjem naše države.

VELIČANjE NDH

U OBRAZLOŽENjU inicijative, koja je upravo prošla u parlamentu, ističe se da je Lojpaško polje na jugu Koruške, iz godine u godinu, sve više postajalo poligon za demonstraciju ideja nacista iz Hrvatske i drugih delova Evrope. Iza tih okupljanja, ocenili su austrijski poslanici ogromnom većinom, stoji veličanje NDH. Ratni zločinci slavljeni su u Blajburgu kao heroji u borbi protiv komunizma.

Ovo mesto služilo je, ocenjuje se, i kao svojevrsna vežbaonica za obučavanje sledbenika ekstremno desničarskih ideja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (22)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024