Amerika osuđuje nasilje na protestima u Beogradu: Koordinisani napadi na policiju, kao da žele da izazovu preteranu reakciju

Novosti online

09. 07. 2020. u 11:56

Америка осуђује насиље на протестима у Београду: Координисани напади на полицију, као да желе да изазову претерану реакцију

Foto: Novosti arhiva

Američka ambasada izdala je zvanično saopštenje u kom osuđuje nasilje na protestima u Srbiji.

S pažnjom pratimo dešavanja u poslednje dve večeri u Beogradu i drugim gradovima Srbije i duboko smo zabrinuti zbog pojave nasilja.

Osuđujemo svaku vrstu nasilja, uključujući, kako nam izgleda, koordinisane napade na policiju koji su delovali kao da žele da isprovociraju preterane reakcije, kao i, čini se, prekomernu upotrebu sile od strane policije.

Međutim, sloboda izražavanja i pravo na mirno okupljanje su u osnovi svake demokratije. Amerika je zemlja koja se upravo sada i sama suočava sa izazovima u pogledu građanskih protesta i nemira.

Zabrinutost i debata o suštini ovih stvari u Srbiji i drugde u svetu – o tome kako da jedna zemlja sačuva svoj narod pred najsmrtonosnijom pandemijom našeg vremena – su ozbiljna stvar i moraju biti deo smirene i razložne rasprave na nacionalnom nivou.

Da bi se pokrenuo ovakav dijalog u Srbiji, potrebno je slobodno medijsko okruženje i reforme u oblasti vladavine prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)