POČELE PRIPREME ZA FORMIRANJE VLASTI U NOVOM SADU: Konstitutivna sednica očekuje se u avgustu: SNS otvara vrata partnerima

Z. Grumić

06. 07. 2020. u 11:30

POSLE junskih izbora na kojima je SNS i u Novom Sadu ubedljivo pobedila, osvojivši tačno dve trećine odborničkih mandata, krenule su pripreme kako bi tokom avgusta meseca bila održana konstitutivna sednica Skupštine grada i najverovatnije formirana nova gradska vlada.

ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА ФОРМИРАЊЕ ВЛАСТИ У НОВОМ САДУ: Конститутивна седница очекује се у августу: СНС отвара врата партнерима

Foto: Novosti arhiva

To je, za "Novosti", izjavio Miloš Vučević, gradonačelnik u protekla dva mandata i aktuelni potpredsednik stranke čija će odgovornost u predstojećem periodu, prema njegovim rečima, biti "veća nego ikada", budući da je SNS od građana dobila takvu podršku da komotno može i samostalno da formira gradsku vlast.

On je, međutim, najavio da predstoje razgovori o potencijalnoj koaliciji, pre svega sa onim strankama sa kojima su naprednjaci u proteklom periodu imali uspešnu saradnju.

- Mi nikad nismo bežali od toga da radimo sa dobronamernim partnerima, da razgovaramo sa svima. Ko god bude voljan da se, u dobroj nameri, uključi i bori za grad očekujem da će biti partner sa nama - istakao je Vučević, napomenuvši da će odluku o eventualnoj koaliciji doneti organi stranke.

MANDATI

NA lokalnim izborima, održanim 21. juna, SNS je osvojio 52 od ukupno 78 mandata u Skupštini grada Novog Sada. Deset odbornika u novom sazivu imaće koalicija SPS-JS, po tri mandata dobile su koalicije Vojvođanski front (LSV), Metla 2020, SPAS i SRS, dva odbornika biće iz SVM, a po jednog imaće Istina i Ruska stranka.

SNS insistira na kontinuitetu i političkoj stabilnosti gradske vlasti ali će, kako je dodao lider novosadskih naprednjaka, pokušati da u razgovoru sa mogućim partnerima obezbede snažniju podršku radi, pre svega, ekonomskog jačanja grada.

- Sigurno je da ćemo prvo razgovarati sa predstavnicima SVM, pa sa drugim strankama, da zajedno radimo za bolji i napredniji Novi Sad - rekao je Vučević.

Gradonačelnik je ocenio da je u proteklom četvorogodišnjem mandatu saradnja sa SPS bila korektna iako, kako je dodao, sa socijalistima nije bilo saglasnosti baš o svim pitanjima. Veoma je zadovoljan i dosadašnjim radom kadrova LSV u Gradskom veću i pojedinim gradskim preduzećima pa će i sa Ligom razgovarati o eventualnom nastavku saradnje.

- Mislim da će svi hteti u novu gradsku vlast ali neko mora da bude i u opoziciji - zaključio je Vučević.

Očekuje se da će dosadašnji predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić u toku ove sedmice sazvati konstitutivnu sednicu novog gradskog parlamenta, za termin od 7. do 20. avgusta, a moguće je da odmah potom bude formirano i Gradsko veće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!