Zapad i bošnjački lobi spremaju reviziju događaja iz devedesetih: Uz Kosovo "guraju" Dejton i Srebrenicu

V. MIJATOVIĆ

20. 06. 2020. u 09:00 >> 13:13

Lavrov upozorio da se ne sme dozvoliti da se rešavanje pitanja KiM "uklapa u veštačke rokove" i da Rusija neće dozvoliti reviziju istorije Balkana

Запад и бошњачки лоби спремају ревизију догађаја из деведесетих: Уз Косово гурају Дејтон и Сребреницу

Foto: Tanjug

PRITISCI povodom Kosova i Metohije i nastavak dijaloga samo su deo teškog međunarodnog rasporeda koji čeka Srbiju u narednim mesecima. Uporedo s pojačanom inicijativom Amerike i Evrope da se postigne dogovor o normalizaciji odnosa sa Prištinom, pojedini krugovi u EU i SAD spremaju se da na 25-godišnjicu zločina u Srebrenici, 11. jula, pitanje priznanja genocida ponovo nametnu kao ključnu regionalnu temu i slabljenje pozicija naše strane pred, možda i odlučujući, diplomatski boj za južnu pokrajinu.

Uz pomenutu inicijativu, koju podgrevaju bošnjački lobisti na Zapadu, traju i konstantni pokušaji demontiranja "Dejtona" i centralizacije BiH, što bi u perspektivi značilo institucionalno ukidanje Republike Srpske.

Deo ovih opasnih namera je, kao upozorenje, našim zvaničnicima preneo šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. A to bi trebalo da bude i tema sastanka prvog čoveka Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, koji je zakazan za utorak, četiri dana pre susreta predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući.

SAMIT U JULU

ZVANIČNI dijalog Beograda i Prištine trebalo da bi da bude nastavljen u julu. Takva očekivanja u intervjuu "Novostima" izneo je i predsednik Vučić. Očekuje se da sredinom narednog meseca francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel organizuju samit, koji će biti održan u Parizu ili u Berlinu.

Lavrov je, prema našim saznanjima, takođe poručio da Rusija neće dozvoliti da Amerikanci nametnu bilo kakvo "instant" rešenje za Kosovo, na štetu Srbije i njenog teritorijalnog integriteta. Da se spremaju snažni pritisci, visoki gost iz Moskve nagovestio je i u javnom obraćanju, navodeći da se ne sme dozvoliti da se rešavanje pitanja KiM "uklapa u veštačke rokove". Naglasio je, takođe, i da Rusija neće dozvoliti reviziju istorije Balkana devedesetih godina.

- Moskva će se na sve moguće načine usprotiviti prepravljanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je završen rat u BiH - izjavio je Lavrov.

On je istakao da je sa Vučićem razgovarao o situaciji na Balkanu, u kontekstu i 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i niza drugih događaja.

- Mi i naši srpski prijatelji delimo isti stav. U ovoj situaciji ćemo učiniti sve što je moguće da sprečimo pokušaje da se prepravljaju odluke iz Dejtonskog mirovnog sporazuma - istakao je Lavrov.

On je naglasio da takvi pokušaji mogu da budu u skladu sa pokušajima "regionalnih kolega" da prepravljaju istoriju: - Ugasićemo pokušaje da se prepravlja istorija Drugog svetskog rata i događaja koji su se na Balkanu desili pre 25 godina.

Da situacija nije povoljna za Srbiju, može se naslutiti i iz izjava izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela, koji organizuje sastanak u Vašingtonu. Iako mesecima stižu signali i glasine da je Amerika ne samo spremna na ustupke Srbiji već i da nastoji da nametne neku vrstu podele teritorije KiM, Trampov emisar se sada ograđuje od te ideje.

On je za Foks njuz, rekao da je zamisao o razmeni teritorija potekla od bivšeg američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

- Trenutno sam u drugačijoj poziciji zbog situacije koju je stvorio Bolton, čiji se stav razlikovao od stava predsednika Trampa u odnosu na Kosovo i Srbiju. Sve vreme sam morao da se borim sa glasinama o razmeni teritorija, što nikako nije Trampova politika. Obe strane kažu da su to čule od Boltona, koji je vodio svoju politiku umesto da je zastupao predsednikovu.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

S obzirom na "rat" koji vode Tramp i Bolton, zbog njegove knjige o periodu kada je bio u Beloj kući, karakterisanje ideje o podeli teritorije kao Boltonove ostavlja utisak da se od nje - i pre nego što je predložena - odustalo.

Član američkog Saveta za spoljne poslove i profesor Univerziteta Džordžtaun Čarls Kapčan, međutim, stvari vidi nešto drugačije. On je rekao da pretpostavlja da je ideja o razmeni teritorija još "na stolu":

- Smatram da treba da bude "na stolu", ali ne zato što mislim da u tom smeru treba da idu pregovori i nisam pristalica te opcije. Međutim, ako je razmena teritorija jedini način da dve zemlje postignu sporazum, osiguravajući trajan mir - onda neka to bude deo razgovora.

Foto: Tanjug

Ričard Grenel

POMPEO PISAO HOTIJU O DIJALOGU

AMERIČKI državni sekretar Majk Pompeo rekao je juče da Kosovo mora biti spremno da nastavi pregovore sa Srbijom što je pre moguće:
- Pozdravili smo odluku vaše vlade o ukidanju svih mera reciprociteta za srpsku robu, što je označilo ključni korak u ponovnom pokretanju procesa dijaloga - naveo je Pompeo u pismu koje je uputio predsedniku prištinske vlade Avdulahu Hotiju, uz čestitke za njegov izbor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a