NASILJE I PRETNJA SILOM: Redakcija prištinskog lista “Jedinstvo“ održala kolegijum pood vedrim nebom

D. Z.

23. 05. 2024. u 12:19

REDAKCIJA prištinskog lista „Jedinstvo“ održala je danas kolegijum ispred zgrade u severnom delu Mitrovice, nedaleko od glavnog mosta na Ibru.

НАСИЉЕ И ПРЕТЊА СИЛОМ: Редакција приштинског листа “Јединство“ одржала колегијум поод ведрим небом

foto d.z.

Redakciju jedinog srpskog lista na Kosovu i Metohiji, koja je 1999. godine proterana iz Prištine, iz prostorija u Kosovskoj Mitrovici iselio je Albanac kojem je tzv. kosovska Agencija za privatizaciju prodala prostorije. Iako im je naloženo da se isele, novinari su se dogovorili da nastave sa radom, a novi kolegijum zakazali su za sutra ujutru.

- Mi smo drugi put proterani. Prvi put u junu 1999, godine, odnosno novembru - jer smo se odupirali i ostali duže, a onda su ugašeni rotacioni strojevi za srpsku štampu na Kosovu i Metohiji. Isti progananik, isti progonitelj. Ovo je naša zemlja. Zapravo naš list deli sudbinu srpkog naroda, on nije samo običan informativni glasnik, on je čuvar jezika, pisma, kulture i srpskog identiteta – kazala je Rada Komazec, direktorka „Jedinstva".

Komazec je dodala da novinari ovog lista nastavljaju da rade u izuzetno teškim okolnostima.

- Imamo obavezu prema generacijama i generacijama novinara koje su stvarale ovaj list već 80 godina i naravno prema našoj publici i čitaocima, stamenim i odanim i moramo da izdržimo - zaključila je Komazec.

Sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović rekao je da Albanac isteruje redakciju "Jedinstva" bez ikakvog naloga i da je potencijalna pretnja silom za iseljavanje je neopravdana i predstavlja nasilje.

- Mi ćemo se protiv tog nasilja boriti temeljno i na duge staze, kao što se to uvek radi u ovakvim prilikama. Moraju se braniti principi, redakcija mora da ima svoj prostor i može biti iseljena samo nekim mehanizmom pravnog sistema čiji god on bio kakav bio ali nemogće da se telefonskim pozivima nekom preti iseljenjem. To je nestvarno, to je nešto što mi ne prihvatamo i sa čime ne možemo da se mirimo - zaključio je Brajović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)