"NALAZIMO SE U SAMOM SREDIŠTU SVOJEVRSNE BITKE" Vučić: Srbija je zahvalna Rusiji koja brani istorijsku nauku od revizionista

Novosti onlajn

15. 05. 2024. u 19:28

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija duboko zahvalna Ruskoj Federaciji koja, kako je istakao, na najvišem diplomatskom nivou u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija brani istorijsku nauku od nasrtaja revizionista.

НАЛАЗИМО СЕ У САМОМ СРЕДИШТУ СВОЈЕВРСНЕ БИТКЕ Вучић: Србија је захвална Русији која брани историјску науку од ревизиониста

Foto D. Milovanović

- Od onih koji žele da crno bude belo, da smrt bude život i da dželati budu žrtve, pa da svi mi prihvatimo takvo razmišljanje i da nestanemo. Očito je dragi prijatelji da se nalazimo u samom središtu svojevrsne bitke, koja ima za cilj konstruisanje i nameštanje željenog istorijskog narativa u vezi sa posebno značajnim odnosno izuzetno dramatičnim i tragičnim događajima iz perioda 20. veka - rekao je Vučić u Ruskom domu, govoreći na temu "Revizija istorijskih činjenica i otpor slobodarskih naroda".

On je naveo da je Francuski institut za istraživanje javnog mnjenja u razmaku od 70 godina sproveo anketu sa pitanjem, koja je nacija presudno doprinela kraju nacizma, i da je pre 70 godina odgovor bio Rusija, a danas je odgovor Amerika.

- Francuski autor pita, verujete li da su upravo SAD najviše doneli porazu nacista, i odmah daje odgovor na svoje pitanje i kaže razmislite ponovo, da vaši deda i pradeda sigurno nisu mislili kao vi - a deda i pradeda su bili savremenici tog događaja, a ne žrtve indoktrinacije holivudskim filmovima. Maršal Žukova (Georgij) je rekao `mi smo oslobodili Evropu od fašizma, ali nam oni to nikada neće oprostiti, naprotiv, danas neki kao da zameraju Crvenoj armiji, našim borcima pobedu nad fašizmom - naveo je predsednik.

Dodao je da su Srbi, svesni istorijske faktografije i priča svojih očeva, jasno opredeljeni za poštovanje istine.

- Studija Ruske akademije nauka 1993. godine procenjuje Sovjetske ratne gubitke na 26,6 miliona, vojne evidencije su znatno preciznije i navode 8.668.400 žrtava pripadnika Crvene armije. Ruski naučnici još uvek se spore oko tačke broja civilnih žrtava koje se sreću u Drugom svetskom ratu, iako taj broj nije manji od 17,9 miliona ljudi. Pobeda kod Staljingrada odnela je preko milion ruskih vojnika i civila - naveo je Vučić. Govoreći o našim prostorima, kako je rekao predsednik, u oktobru 1944. godine u sadejstvu naših rodoljuba i Crvene armije tokom beogradske strateške ofanzivne operacije, oslobođen je naš glavni grad, a potom i cela država.

- Sa vojno-starteškog stanovišta, Srbija predstavlja ključnu oblast, jer kroz Dunavsku, Moravsku i Ibarsku dolinu prolaze najvažnije saobraćajnice - rekao je predsednik.

Srbija, dodao je ima odlučnost da neguje neselektivnu kulturu sećanja, i naveo da su Srbi oduvek bili slobodarski narod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku