VUČIĆU SU NACIONALNI INTERESI BITNIJI OD IZBORNE KAMPANJE Brnabić: Građani znaju ko radi u njihovom interesu

Милица Шкорић
Milica Škorić

14. 05. 2024. u 10:53

PREDSEDNICA Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da su za Aleksandra Vučića i njegov tim nacionalni interesi Srbije važniji od svega, te da je trenutno izborna kampanja u drugom planu.

ВУЧИЋУ СУ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ БИТНИЈИ ОД ИЗБОРНЕ КАМПАЊЕ Брнабић: Грађани знају ко ради у њиховом интересу

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Brnabićeva je za televiziju Kurir istakla da veruje da građani jako dobro znaju ko radi u njihovom interesu i bori se za Srbiju, te da će naredni dani biti u znaku borbe predsednika Vučića u Njujorku.

Kako je rekla, Srbija je pokazala da je brojčano mala zemlja, ali zemlja velikog srca.

- Činjenica da su oni nekoliko puta menjali nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici i činjenica da su toliko puta menjali datum kada će se ona naći na dnevnom redu, znači da su svi naši diplomatski napori, a u prvom redu diplomatski napori Aleksandra Vučića i te kako urodili plodom. Veliki uspeh brojčano male Srbije, ali zemlje velikog srca. Stavljanje rezolucije na dnevni red na ovaj način, bez Saveta bezbednosti UN, bez saglasnosti Bosne i Hercegovine je zaista sramotno. Da Srbiju vode predstavnici bivšeg režima, mi bismo možda bili i kosponzori ove rezolucije, ne bismo imali ni pravo glasa. Ali naš glas se zahvaljujući Aleksandru Vučiću čuo u svim krajevima sveta, od Pacifika do Kariba. Predsednik nastavlja tu borbu u Njujorku, što je noćna mora za sponzore i kosponzore rezolucije. Teško je verovati da će biti više glasova protiv nego za, jer su oni uveli taj sistem da je nebitno koliko uzdržanih ima, već se samo broji odnos pozitivnih i negativnih glasova. Dakle, rezolucija može biti usvojena ako bude više glasova protiv i uzdržano, nego samo za rezoluciju. Ali sve ovo što se sada dešava nema veze sa diplomatijom. To su ucene, pretnje, laži da će Srbija glasati za rezoluciju... Zaista nečuveno - izjavila je Brnabićeva.

- Ništa u celom procesu nije bilo ni inkluzivno ni transparentno. Strogo, u najvećoj tajnosti, ne poštujući ustav Bosne i Hercegovine, samo da se njihovi interesi proguraju. Kada je Aleksandar Vučić prvi put čuo za tu rezoluciju, izašao je i obavestio čitavu javnost šta su ciljevi – da se srpski narod proglasi genocidnim, revizija tužbe za ratnu odštetu i ukidanje Republike Srpske. Svi su tada skočili, čak i ovi u Srbiji koji kažu da je Srebrenica genocid su rekli da to nema veze sa Srbijom i ratnom odštetom. I onda ministar spoljnih poslova BiH Konaković izađe i kaže da će tražiti ratnu odštetu. A onda Frensis Bojl, advokat i bivši savetnik Alije Izetbegovića koji je i pokrenuo tu tužbu za genocid 1992. godine, kaže otvoreno da je sledeći korak nakon rezolucije borba za ukidanje genocidne tvorevine Republike Srpske. Dakle, sve što je na početku rekao Aleksandar Vučić, bio je u pravu. Sve što je rekao je tačno, ako nema veze sa Srbijom, zašto kažete da Srbije treba da se suoči sa prošlošću? Vi takve kvalifikacije nemate za nacističke i fašističke sile u Drugom svetskom ratu, ali ćete imati rezoluciju o Srbiji koji su, uz Jevreje i Rome, bili žrtve u tom ratu - izjavila je Brnabićeva.

Govoreći o predstojećim izborima drugog juna, predsednica parlamenta navodi da su oni mnogo više od pukih lokalnih izbora.

- Izbori drugog juna su mnogo više od lokalnih izbora. Od tih izbora zavisi da li ćemo da uspemo da ispunimo sva ona obećanja koja smo dali u programu Srbija 2027. Prosečna plata od 1.400 evra, prosečna penzija 650 evra i minimalna cena rada od 650 evra, to su ciljevi. Da bismo to postigli moramo svi da radimo kao jedan tim, i republika, i lokal, i pokrajina. Nisu, dakle, to samo lokalni izbori, već su važni za čitavu Srbiju i našu budućnost. Ja se nadam da će građani umeti da cene što je i Aleksandru Vučiću i svima nama nacionalni interes uvek na prvom mestu. Kampanja nam je sada manje važna od toga, trudimo se svi koliko možemo, ali se najveći deo vremena tokom dana borimo protiv pritisaka na Srbiju. Mislili smo da će Aleksandar Vučić moći da se priključi kampanji 16. maja, sada vidimo da to ni tada neće biti moguće, ali ja verujem u naše ljude, verujem da oni znaju ko radi najbolje za njih.

BONUS VIDEO: NADAM SE DA LjUDI CENE ŠTO SE BORIMO ZA SRBIJU - Obraćanje Ane Brnabić nakon potpisivanja liste

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVET OSTAO ZATEČEN: Evo šta je Aleksander Zverev prvo uradio kada je pobedio Rafaela Nadala na Rolan Garosu