ROĐAK SE NIKADA NIJE VRATIO KUĆI: Svedok u Hagu W04850 o tome kako je tzv. OVK uhapsila člana njegove porodice za kojim i danas traga

S.S.R.

24. 04. 2024. u 17:36

PRED Specijalizovanim sudom za zločina na Kosovu i Metohiji u Hagu, u procesu protiv nekadapnjih komandanata tzv. OVK Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija, danas je počelo svedočenje novog svedoka, 56. po redu. U pitanju je zaštićeni svedok pod pseudonimom W04850 koji će, kako je rečeno u sažetku, svedočiti o osobi, koju je uhapsila tzv. OVK 1999.godine i koja nikada nije pronađena.

РОЂАК СЕ НИКАДА НИЈЕ ВРАТИО КУЋИ: Сведок у Хагу W04850 о томе како је тзв. ОВК ухапсила члана његове породице за којим и данас трага

Foto: Printskrin

Kako je navedeno u sudskoj dokumentaciji, u pitanju je rođak "navodne žrtve ubistva" koju je poslednji put video marta 1999. godine.

Tokom dana svedočenje je završio Ramiz Ćerići, komandant jednog od bataljona "121. brigade tzv. OVK" u operativnoj zoni Paštrik. On je govorio da je tzv. OVK imala komandu, da se za sve pitao Glavni štab, da je imala vojnu policiju i medicinsku službu.

Dok ga je ispitivao Seljimijev branilac Džef Roberts, Ćerići je kazao da je redovno u Klečki podnosio izveštaje komandantu brigade Fatmiru Ljimaju i Šukriju Buji, ali da na sastancima "nikada nije bilo reči o pritvoru".

- Nikada niste videli zatvor kada ste posećivali Klečku? - pitao ga je, na šta je Ćerići rekao da nije, ali da je za to saznao posle rata.

Tačijev advokat Luka Mišetić optužio je svedoka da je "izmislio da je OVK bila organizovana formacija sa vojnom policijom, kako bi sebe oslobodio optužbi za zlodela nad pritvorenicima". Ćerići je rekao da to nije tačno i da ima pisane dokaze i da nije nikoga maltretirao.

On je govorio da je 1998.  Redžep Seljimi bio "glavni u Drenici", da mu je dao instrukcije da ode u okolinu Lipljana i tamo organizuje tzv. OVK, kada se 1998. iz Nemačke preko Albanije vratio na tzv. Kosovo da ratuje. Pominjao je i Šukrija Buju, a u  optužnici Sulja, Ljimaj i Buja su navedeni kao saučesnici optuženih.

Optužnica u 10 tačaka tereti "četvorku" za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i najmanje 102 ubistva u zatvorima na severu Albanije i na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)