VUČIĆ POZVAO KINESKE KOMPANIJE DA ULAŽU U SRBIJU: Sastanak sa delegacijom provincije Hebej

Novosti onlajn

17. 04. 2024. u 15:03

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas delegaciju kineske provincije Hebej, na čelu sa sekretarom provincijskog Komiteta Komunističke partije NR Kine Nijem Juefengom, sa kojim je razgovarao o jačanju strateškog partnerstva, kao i o unapređenju saradnje u oblasti zelenog i niskougljeničnog razvoja čelika, ekonomije i trgovine, logistike i tehnologije.

ВУЧИЋ ПОЗВАО КИНЕСКЕ КОМПАНИЈЕ ДА УЛАЖУ У СРБИЈУ: Састанак са делегацијом провинције Хебеј

Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik je naglasio da je kompanija HBIS, čije sedište je upravo u provinciji Hebej, stub ove višestruke saradnje i jedan od nosećih zajedničkih projekata naših zemalja u okviru inicijative „Pojas i put“.

Predsednik je na početku sastanka iskoristio priliku da još jednom uputi iskrenu zahvalnost predsedniku Si Đinpingu na ogromnom doprinosu i ličnom angažovanju u promovisanju snažnih bilateralnih odnosa između Srbije i Kine, što je dodatno potvrđeno prošle godine kada su naše dve zemlje potpisale Sporazum o slobodnoj trgovini.

Predsednik Vučić je istakao da je u okviru saradnje sa Kinom, partnerski odnos sa provincijom Hebej od izuzetnog značaja za Srbiju, budući da je u pitanju jedna od ekonomski najsnažnijih regija sa impresivnom godišnjom stopom rasta i ogromnim ulaganjima u razvoj novih tehnologija i industrija, na kojima paralelno radi uz ubrzanu modernizaciju postojećih postrojenja.

U tom kontekstu, HBIS Serbia je imao značajna ulaganja u ekološku proizvodnju čelika, sledeći korporativnu posvećenost HBIS dekarbonizaciji i zelenim tehnologijama.

- Železara Smederevo simbolizuje ekonomski razvoj naše zemlje, budući da je i dalje jedan od prvih izvoznika iz Srbije, uprkos složenim geopolitičkim prilikama koje su ostavile traga u svim ekonomijama Evrope i šire - istakao je predsednik i dodao da je Srbija impresionirana napretkom koji je kineska industrija napravila u provinciji Hebej, pogotovo u zelenoj vodoničnoj tehnologiji za proizvodnju čelika bez ugljenika, što bi moglo da donese još novih projekata od ključnog značaja za Srbiju i region.

Predsednik je pozvao kineske kompanije zainteresovane za investiranje u brojnim drugim oblastima, poput poljoprivrede i infrastrukture, da dođu i ulažu u Srbiju, budući da je dosadašnja saradnja između dve zemlje, utemeljena na poverenju i partnerskom odnosu, rezultirala realizacijom nekih od najvažnijih projekata koji su snažno pokrenuli rast i razvoj Srbije. 

BONUS VIDEO:

ZAŠTO SADA I ZAŠTO NA SRBIJU? Ministar Mali o razlozima pritisaka na Srbiju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice