TO BI OTVORILO PANDORINU KUTIJU: Poslanica Bundestaga - Nikada u istoriji nije primljena nepriznata država u Savet Evrope

Novosti online

16. 04. 2024. u 22:05

POSLANICA Saveza „Sara Vagenkneht“ u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić okarakterisala je današnju odluku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o preporuci za prijem tzv. Kosova u članstvo, kao ozbiljnu grešku.

ТО БИ ОТВОРИЛО ПАНДОРИНУ КУТИЈУ: Посланица Бундестага - Никада у историји није примљена непризната држава у Савет Европе

Foto: Profimedia

- Današnja odluka Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da preporuči (tzv) 'Kosovo' za članicu Saveta Evrope je ozbiljna greška i ne doprinosi stabilizaciji Zapadnog Balkana", napisala je Nastić na društvenoj mreži "X".

Ona je istakla da upravo institucija koja se obavezala na zaštitu ljudskih prava i međunarodno razumevanje u Evropi, svojom odlukom dodatno deli kontinent.

- Od 46 država članica Saveta Evrope, 12 ne priznaje (tzv) Kosovo kao nezavisnu državu. Nikada do sada u istoriji Saveta Evrope nije se dogodilo da u članstvo bude primljena država koja nije u potpunosti međunarodno priznata, podsetila je Nastić.

Ona je ukazala da Priština i Aljbin Kurti gaze sva manjinska prava na tzv. Kosovu, da nisu primenili nijedan dogovor Briselskog sporazuma iz 2013. godine.

- Uspostavljanje Zajednice srpskih opština na (tzv) Kosovu, koja je bila glavni uslov za za dijalog sa Beogradom, Priština ne sprovodi već 11 godina. Istovremeno, Priština godinama sistematski promoviše zastrašivanje i diskriminaciju Srba na Kosovu i Metohiji. Odmazde i nasilje policijskih snaga kosovskih Albanaca nad Srbima i Romima su uobičajena pojava na Kosovu i Metohiji, podvukla je Nastić.

Primanjem tzv. Kosova u Savet Evrope, smatra, Zapad nagrađuje njegovu veštački stvorenu državu i tako minira dijalog Beograda i Prištine.

Srbija je, podseća, najavila da će napustiti Savet Evrope ako tzv. Kosovo zaista bude primljeno kao 47. članica Saveta Evrope na Komitetu ministara 17. maja.

- To bi otvorilo Pandorinu kutiju. Tako se stvara međunarodni presedan, upozorila je Nastić.

BONUS VIDEO: BRNABIĆ: Umesto da se zajedno kao parlament bavimo Savetom Evrope, mi se bavimo Đilasovim zahtevima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave