ZAŠTIĆENI SVEDOK O KUĆI KOJA JE BILA PRITVOR: Na zatvorenoj sednici u Hagu govori o lokacijama, strukturi i štabu tzv. OVK

S.S.R.

02. 04. 2024. u 13:19

U sudnici Specijalizovanog suda za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, u procesu protiv Hašima Tačija i još trojice bivših komandanata tzv. Oslobodilačke vojske Kosova danas svedoči zaštićeni svedok pod pseudonimom W04739, čiji će iskaz biti u celosti na zatvorenoj sednici zbog zaštite svedoka.

ЗАШТИЋЕНИ СВЕДОК О КУЋИ КОЈА ЈЕ БИЛА ПРИТВОР: На затвореној седници у Хагу говори о локацијама, структури и штабу тзв. ОВК

FOTO: Arhiva novosti

Prema dokumentima koja su dostupna u sudskoj dokumentaciji reč je o čoveku koji "ima detaljna saznanja o lokacijama, strukturi, štabu OVK i linijama izveštavanja kroz različite nivoe i jedinice u OVK",  uključujući i saznanja o komandantu čije je ime u dokumentu redigovano. 

 - Pored redovnog izveštavanja na osnovu zvaničnog ranga i hijerarhije, Generalštab je zahtevao paralelnu liniju izveštavanja od određenih pripadnika OVK. Takođe je prisustvovao drugim sastancima sa Glavnim štabom. Na takvim sastancima štab je imenovao oficire OVK na predlog komandi zona - piše u dokumentu. - Jednom drugom prilikom, W04739 je video (redigovano ime) kako drže u privatnoj kući u (redigovan naziv mesta). Kuću je čuvala vojna policija OVK. W04739 je naknadno prijavio pritvor (redigovano ime). W04739 je bio (redigovano) 1999. godine i poznaje osoblje OVK.W04739 je video (redigovano ime), čuo da tamo postoji pritvorski centar. 

Svedok, kako je navedeno, ima saznanja o strukturama i objektima OVK, pritvaranju i ispitivanju osumnjičenih kolaboracionista.

Optužnica tereti Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija za progone na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i najmanje 102 ubistva u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika.

Uhapšeni su u novembru 2020. godine, a suđenje ima je počelo 3. aprila prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije