PERFIDNA IGRA GRKINJE - DORINA PREVARA: Kosovo primaju u Savet Evrope

V.N.

23. 03. 2024. u 09:00

UPRKOS tome što takozvano Kosovo ne ispunjava nijedan uslov po statutu Saveta Evrope, mnoge članice spremne su da pogaze sve principe međunarodnog prava i lažnu državu prime u ovu organizaciju.

ПЕРФИДНА ИГРА ГРКИЊЕ - ДОРИНА ПРЕВАРА: Косово примају у Савет Европе

Foto: Savet Evrope/Ellen Vuibauk

Predigra za ovaj podli plan zakazana je za ponedeljak, kada vanredno zaseda Politički komitet SE. Na toj sednici razmatraće se preporuka izvestioca za Kosovo Dore Bakojani da Priština bude primljena u punopravno članstvo SE.

Inače, Grkinja je za kratko vreme "okrenula ploču", pošto je ranije insistirala da vlast Aljbina Kurtija ispuni tri ključna uslova za članstvo, a sada je, po njoj, dovoljno i to što je posle osam godina vraćena zemlja manastiru Visoki Dečani.

A, prethodno je nekadašnja šefica grčke diplomatije tvrdo insistirala da se ispune i preostale dve tačke: formiranje Zajednice srpskih opština i rešenje za eksproprijaciju zemljišta u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Šefica stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić Pilja kaže da je ovo "vrlo razočaravajuća odluka, posebno kada se uzme u obzir da Bakojanijeva dolazi iz Grčke koja nije priznala nezavisnost tzv. Kosova".

- Ona kao iskusni političar se vešto izvlači iz svega i govori da će konačnu reč dati Komitet ministara, a prvo se o tome odlučuje na sastanku Političkog komiteta SE. U zvaničnoj agendi sastanka Političkog komiteta nigde se ne spominje glasanje o njenom predlogu, ali postoji praznina u koju ta tačka može da bude dodata.

Delu međunarodne zajednice očigledno se žuri, čim su zakazali vanredni sastanak, neposredno pre katoličkog Uskrsa koji slavi većina članova, a Bakojanijeva je očigledno podlegla njihovim pritiscima i promenila mišljenje.

Tanjug

Pilja navodi da Grkinja očigledno smatra da je Priština pokazala želju za dogovor time što je uknjižila zemlju manastira Visoki Dečani:

- Tako da bez obzira na onaj njen stav od pre dve nedelje, gde je decidirano rekla da su tri uslova, sad tvrdi da je ovo, ipak, dovoljno da prođe proceduru, a za ostalo, sad parafraziram, "ako tzv.Kosovo bude primljeno, da bude u nekom postmonitoringu gde će se pratiti da li su ispunili ostale uslove". Kada Bakojanijeva predstavi svoj izveštaj, o njemu se glasa i ukoliko se izglasa, onda ide 15. aprila pred PS SE, a konačnu reč daje Komitet ministara koji bi trebalo da zaseda u maju. Prijem tzv. Kosova bilo bi kršenje međunarodnog prava i jedinstven primer da jedan entitet postane članica ove organizacije.

O'Brajan: Mora i ZSO da se osnuje

POMOĆNIK sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejms O'Brajan izjavio je juče da Priština, ukoliko želi da postane članica međunarodnih organizacija, mora da ispuni ono što se od nje traži, između ostalog i da osnuje Zajednicu srpskih opština. On je na onlajn konferenciji za novinare rekao i da je odluka o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani trebalo odavno da bude sprovedena.

- Voleli bismo da nije trebalo toliko vremena da se to dogodi, jer se tu radi i o zaštiti istorije Kosova i zajednice koja živi na Kosovu. On je dodao i da je jedan od uslova za članstvo Prištine u Savetu Evrope osnivanje ZSO i istakao da je dogovoreno da se ide dalje sa tim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?