SRBIJA ŽELI MIR NA BALKANU: Đurić reagovao na pisanje američkog časopisa

Novosti online

22. 03. 2024. u 07:55

SRBIJA se gnuša ideje o još jednom regionalnom ratu i za predsednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije je apsolutni prioritet da održe mir i stabilnost na Balkanu, istakao je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić u pismu uredništvu "Volstrit džornala".

СРБИЈА ЖЕЛИ МИР НА БАЛКАНУ: Ђурић реаговао на писање америчког часописа

Foto Privatna arhiva

Đurić je, reagujući na tekst koji je objavljen u tom listu 18. marta pod nazivom "Putin želi rat na Balkanu", istakao da ceni sklonost Ivane Stradner i Marka Montgomerija da objasne spoljne odnose u regionu Balkana, ali je naveo da je duboko razočaran što je pročitao njihovu pogrešnu karakterizaciju namera Srbije u tom članku.

- Mogu sa sigurnošću da tvrdim, kao osoba sa bliskim poznavanjem istorije Srbije i budućih aspiracija, da se moja zemlja gnuša ideje o još jednom regionalnom ratu. Suprotno argumentaciji autora, za našeg predsednika Aleksandra Vučića i našu vladu je apsolutni prioritet da održe mir i stabilnost na Balkanu, naglasio je Đurić. 

Đurić je istakao da je Srbija tražila angažovanje EU i SAD kako bi sprečila premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji se suočio sa globalnom osudom zbog ugnjetavanja 100.000 Srba na Kosovu i Metohiji, da destabilizuje Balkan.

Ćurić je ukazao da je to samo jedan od načina na koji Srbija nastavlja da se zalaže za višedecenijsku stabilnost u regionu.

- To je zaista sve što želimo, poručio je Đurić.

Prema njegovim rečima, Srbija je tokom protekle decenije brzo proširila svoju privredu i privlači 65 odsto svih stranih direktnih investicija na Balkanu.

Đurić je podsetio i da je Srbija inaugurisala, promovisala i razvila inicijative za regionalnu saradnju, kao što je Otvoreni Balkan i razvijala snažne odnose sa svim kontinentalnim partnerima, uključujući Ukrajinu. 

- Posebno je predsednik Volodimir Zelenski javno zahvalio predsedniku Vučiću na samitu u Albaniji prošlog februara na podršci Ukrajini, naveo je Đurić.

BONUS VIDEO: NAVIKA JE ČUDO: Mogu da ukradem ali ne mogu da odgovaram

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!