UCENA ĐILASOVE OPOZICIJE: Dobili datum, sada traže i dva ministra

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

12. 03. 2024. u 11:08

OPOZICIJA predvođena listom "Srbija protiv nasilja" insistirala je da se novi beogradski izbori održe u poslednjem zakonskom roku, što je 2. jun, a kada je predsednik Aleksandar Vučić obelodanio da će tako i biti, pojavila se još jedna želja - formiranje prelazne vlade u kojoj će opozicionari imati ministra lokalne samouprave i policije?! Traže i leks specijalis koji bi omogućio da se proveri birački spisak.

УЦЕНА ЂИЛАСОВЕ ОПОЗИЦИЈЕ: Добили датум, сада траже и два министра

Foto: AP/Printskrin

Vučić je istakao preksinoć da se sednica parlamenta koja je trebalo da bude održana juče i na njoj izabere predsednik Skupštine (kandidat Ana Brnabić) odlaže za sedam dana kako bi se dogovorila i sva druga skupštinska kadrovska rešenja, kao i da je on predložio da izbori budu 2. juna i da je bitno da se sprovedu preporuke ODIHR. Opozicija je zatim komentarisala da je "zgažen parlament", uz konstataciju da nije poenta licitirati datumima, iako su sami insistirali da se na birališta ne ide 28. aprila, što je bila jedna od opcija.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da "oni koji su zakletvu položili u hodniku Skupštine, gazeći pravila, procedure, tradiciju i dostojanstvo Narodne skupštine i svih građana Srbije kažu da je Vučić "zgazio" parlament jer je saopštio nešto što je naložio i potpisao predsedavajući, prof. Stojan Radenović:

- Isti ti kažu da bi voleli da dobiju poziv od mandatara za sastav Vlade, a odbili su poziv predsednika da dođu na konsultacije, što im je ustavna obaveza! Hteli su hitne beogradske i parlamentarne izbore pre kraja 2023. godine, dobili su ih. Hteli su nove izbore u Beogradu, imaju ih. Hteli su da se ti izbori odlože maksimalno moguće, dobili su i to. Sada se vraćaju na ono što su tražili u vreme kad su odlučno bili protiv vanrednih parlamentarnih izbora, odnosno kada su pretili da će blokirati zemlju ukoliko raspišemo izbore, a što je bilo samo dve nedelje pre nego što su počeli da prete da će blokirati zemlju ukoliko ih ne raspišemo - a to je prelazna vlada u kojoj oni, bez obzira na rezultat izbora, moraju da učestvuju. I tako se nastavlja njihov začarani krug - hoću u Vladu, nemam većinu, tražim "prelaznu" Vladu - nema "prelazne" Vlade, hoću izbore - ne sviđa mi se rezultat izbora, hoću "prelaznu" Vladu...

Marko Blažić, iz Centra za društvenu stabilnost, ocenio je da je predlog predsednika Vučića da beogradski izbori budu održani 2. juna najbolje rešenje da se trenutna politička situacija amortizuje i dodao da će se tim ustupkom opoziciji izbiti poslednji adut da imaju opravdanje za neuspeh na izborima.

- Doneo je državotvornu odluku da se politička situacija smiri, ali takođe i da se ostavi prostor da se implementiraju preporuke ODIHR-a. Taj 2. jun će biti krajnji datum da se izmeri koliko koja opcija politički vredi. Beograđani će imati priliku da glasaju, sva je prilika da će biti dve presudne kolone, vladajuća koalicija u vidu pokreta za narod i državu i opozicija, koja je potpisala zajednički prednastup na predstojećim izborima - rekao je Blažić.

Prema njegovim rečima, vladajuća stranka ima jaču stranačku infrastrukturu koja će, kako ocenjuje, "imati presudnu ulogu, dok sa opozicijom to nije slučaj".

Na beogradskim izborima, stranke vlasti će najverovatnije nastupiti u okviru pokreta za narod, dok je još nejasno kako će ići opozicija. "Srbija protiv nasilja", NADA i "Dveri" i pored ideoloških neslaganja potpisali su sporazum sa "Proglasom" o izbornim uslovima. Dogovor o jednoj listi još nije postignut, ali je blizu i opcija da desni blok na čelu sa Novim DSS i POKS izađe pred birače odvojeno.

Glišić: Opet će proći isto

PREDSEDNIK Izvršnog odbora SNS Darko Glišić ocenio je da će na novim izborima predstavnici opozicije "u najmanju ruku" proći isto kao na onim prošle godine.

- Nisu bili laki razgovori unutar stranke, ali smo odlučili da poslušamo predsednika Republike, smatrajući da njegova odluka i predlog ima najveću težinu i da on kao državnik vodi računa o svima - rekao je Glišić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave