NIKO OD MUŠKARACA NIJE IZAŠAO ŽIV: Svedok W00498 u Hagu govorio o ocu i bratu kojeg je OVK otela i ubila kod Orahovca

S.S.R.

20. 02. 2024. u 14:01

NA suđenju nekadašnjim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Redžepu Seljimiju, Jakupu Krasnićiju i Kadriju Veseljiju jutros je svedočenje započeo novi svedok pod oznakom W00498. Njegovi otac i brat su kidnapovani 17. jula 1998. godine, ubijeni su, a tela su identifikovana teka 2007. godine u grobnici u Mališevu.

НИКО ОД МУШКАРАЦА НИЈЕ ИЗАШАО ЖИВ: Сведок W00498 у Хагу говорио о оцу и брату којег је ОВК отела и убила код Ораховца

Foto: Printskrin

Ime svedoka nije rečeno, ali je svedočio otkrivenog lica i čulo se šta govori na srpskom jeziku.

On je kazao da mu je OVK otela članove porodice kada su se iz centralne Srbije svojim automobilom vraćali u Orahovac, gde su živeli. Majka mu je ispričala da su naoružani Albanci odveli njegovog oca i brata ka Mališevu i od tada ih više nisu videli.  Majku, snahu i malog bratanca svedoka, pripadnici OVK su zatvorili u policijsku stanicu u Mališevu, a pustili su ih posle više od deset dana. 

- Majka mi je ispričala da joj se predstavio Jakup Krasnići i da ju je pitao kako se ona zove - rekao je svedok. - Iz ove policijske stanice u Mališevu nijedan muškarac nije izašao živ.

 Krasnićijeva odbrana je govorila da je Krasnići često prezime na tzv. Kosovu, pa možda nije bio Jakup. Svedok je insistirao na tome da mu je majka rekla da joj se predstavio kao Jakup Krasnići. 

Iz podruma policijske stanice u Mališevu, majka je čula jauke. Ova stanica se u optužnici navodi kao mesto gde su mučeni i prebijani ljudi. U grobnici koja je otkrivena u Mališevu, ruke ubijenih su bile vezane bodljikavom žicom.

Svedok je ispričao da su im Albanci govorili da su otac i brat živi i da rade prinudno u nekom rudniku ili logoru tzv. OVK, ali je on 2007. godine u junu preuzeo tela i sahranio ih.

Pre početka ovog svedočenja, panel je izdao usmeni nalog advokatu Hašima Tačija Luki Mišetiću da dostavi ažurirani spisak članova tima odbrane do 11. marta. 

Panel je takođe informisao strane u postupku da će se sutra nakon redovnog, biti održano i dodatno ročište koje će biti posvećeno rasporedu i planiranju ovog predmeta. Do zastoja u predmetu (dve nedelje nije bilo suđenja) došlo je jer su Tačija ostavila dva advokata koja nisu bila plaćena za usluge, a nedavno se povukao i advokat Seljimija. 

Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi terete se za ratne i zločine protiv čovečnosti, ubistva, mučenja, protiv pravna zatvaranja Srba, Roma i "nelojalnih" Albanaca na Kosovu i Metohiji i severu Albanije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)