PREŽIVELI OPOMINJU-ZA NAS NEMA PRAVDE: Igor Popović, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, zatražio od međunarodnih misija-Obnovite istragu

D. Z.

16. 02. 2024. u 14:09

OVO je vreme kada svake godine obeležavamo tragičan događaj koji i dalje ostaje bolan i kada je poginulo dvanaest ljudi, a 43 povređeno i oni i dalje trpe teške povrede.

ПРЕЖИВЕЛИ ОПОМИЊУ-ЗА НАС НЕМА ПРАВДЕ: Игор Поповић, помоћник директора Канцеларије за КиМ, затражио од међународних мисија-Обновите истрагу

foto d.z.

Šta reći osim da, 23 godine posle tog događaja i dalje čekamo pravdu za ljude koji su stradali godinu i po dana posle završetka ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji, oslanjajući se na međunarodnu zajednicu i međunarodne snage i nadajući se da postoji neki mir na ovom području. Krenuli su da obiđu grobove najmilijih, a desio se teroristički napad. Za razliku od terorističkih napada poput onog 11 septembra u SAD, koji je osudio čitav svet, mi i dalje očekujemo pravdu - 23 godine kasnije. I pored silnih trupa i silnih bezbednosnih kapaciteta i službi koje su rekle da će da pronađu zločince, jer ih je sigurno bilo više, mi i dalje nemamo kažnjene.

Ovo je danas na pomenu na groblju u Lapljem selu nastradalim putnicima autobusa Nišekepsresa u Livadicama kod Podujeva, rekao pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović.

Podsećajući na druge brojne zločine počinjene nad Srbima na Kosovu i Metohiji koji i dalje, kako je opomenuo, očekuju pravdu kao i Srbi ubijani na svojim kućnim pragovima u Prištini meseecima posle juna 1999 godine, pošto je uvedena uprava međunarodne zajednice na KiM, Popović je zatražio da se istraga o zločinu u Livadicama, a koja je obustavljena navodno zbog neodstatka dokaza, obnovi i odgovorni privedu pravdi.

-Umesto toga mi imamo slučajeve da se Srbi proglašavaju teroristima jer brane svoja ognjišta, svoje opštine, pravo na život tamo gde su rođeni.. Zato pozivam međunarodnu zajednicu, koja troši svoje kapacitete na posmatranje nepravde nad Srbima, da te kapacitete iskoristi i kazni odgovorne za zločin. Mi nećemo odustati, mi ćemo se sećati, ali zahtevamo pravdu koja će ih stići na ovom ili onom svetu – zaključio je Popović.

Jedna od preživelih putnica autobusa Nišekspresa Gordana Đorić ukazala da za Srbe na Kosovu i Metohiji nema pravde.

- Sećam se svakog trenutka tragedije, raskomadanih tela poginulih Srba , jauka povređenih i pasivnosti vojnika Kfor-a. Nema dana da se ne setim toga. Kao i svi Srbi na KiM ogorčena sam zbog nepravde koja nam se svakodnevno dešava, jer za nas ne postoji pravda ni od strane međunaornde zajednice niti od prištinskih institucija, onih koji treba da pronađu i kazne sve one koji su počinili zločine od 1999. godine pa nadalje i što zločinci nisu adekvatno kažnjeni, nego su tu negde među nama - kazala je Gordana Đorić, jedna od preživelih.

Kaže da traume i posledice nosi duboko u sebi kao i da nikada neće zaboraviti ciničan osmeh i pogled glavnoosumnjičenih Fljorima Ejupija na jednom od suđenja koja su prekinuta zbog navodnog nedostatka dokaza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)