CENTAR KRIZE: Lajči - Stavljanje pitanja Kosova pred Savet bezbednosti pobeda Srbije

Novosti online

08. 02. 2024. u 22:17

BIVŠI kosovski poslanik Driton Lajči ocenio je da Srbiji odgovara da se o pitanju Kosova rasprava vodi u Savetu bezbednosti UN i da je to svojevrsna pobeda Srbije.

ЦЕНТАР КРИЗЕ: Лајчи - Стављање питања Косова пред Савет безбедности победа Србије

Foto: Printskrin

On je objasnio da Savet bezbednosti raspravlja jedino o zemljama koje smatra za žarištima kriza.

- Kada se sazivaju sastanci Saveta bezbednosti za Kosovo ove prirode, Kosovo nije u povoljnoj poziciji. Stav SAD, Britanije i Francuske je da tih šestomesečnih izveštaja bude što manje. Trenutno ste na dnevnom redu. Vi ste globalna tema, bolje sa Kosovom u UN nego u Savetu bezbednosti, jer je to nerešena tema. Ako vidite dnevni red, to su Sirija, Ukrajina, Jordan, to šteti imidžu Kosova, jer je to nerešeno pitanje i Kosovo se pominje kao centar krize - rekao je on.

On je ocenio da je stavljanjem teme na sednicu SB pobeda Srbije zato što Kosovo pokušava da predstavi kao centar krize. Međutim, ocenio je da se “istina Kosova ne može videti očima Beograda”.

Večeras je u Njujorku, na zahtev Srbije, održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Srbija je zahtev za ovu sednicu podnela posle odluka kosovskih vlasti o zabrani srpskog dinara i zatvaranju paralelnih srpskih opština poslednjih nedelja.

Srbija je u podnetom zahtevu ocenila kao nezakonitu odluku Kosova da zabrani korišćenje srpskog dinara za gotovinsko plaćanje, ocenjujući da je to „nastavak mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima”, a, prema rečima Beograd, cilj je „etničko čišćenje i istrebljenje srpskog stanovništva“.

(kosovo online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu