"KURTIJEVA OLUJA ZA SRBE" Doktor Elek poručio - Cilj njegovog režima etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije (FOTO)

D.Zečević

03. 02. 2024. u 13:10

PREDSEDNIK Srpske liste Zlatan Elek izjavio je danas da je krajnji cilj Kurtijevog režima etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije.

КУРТИЈЕВА ОЛУЈА ЗА СРБЕ Доктор Елек поручио - Циљ његовог режима етничко чишћење Срба са Косова и Метохије (ФОТО)

Foto: Novosti

- Ovo je Kurtijeva "Oluja" luja za Srbe, bez ispaljenog metka protiv srpske zajednice. Ukidanje dinara je progon srpskih institucija - rekao je on i dodao da je Srpska lista „itekako sa narodom“.

Foto: Novosti

Elek je na, konferenciji za medije Srpske liste povodom situacije na Kosovu i Metohiji, naglasio da će uputiti pismo ambasadordima Kvinte, jer su te zemlje direktno odgovorne za situaciju na KiM.

- Oni će biti direktni saučesnici ukoliko dođe do egzodusa srpskog naroda sa Kosova i Metohije - naglasio je lider Srpske liste.

FOTO: D.Zečević

- Ukidanje platnog prometa znači problem svih Srba na prostoru KiM. Ugroženi su svi koji imaju bilo kakva primanja iz Republike Srbije - rekao je Elek na konferenciji za novnare. 

On je kazao da će najdirektnije biti ugroženo oko 100.000 Srba koji žive na Kosovu. 

- Ukidanje platnog prometa znači stavljanje Srba u nepovoljan položaj i to je uvod u totalni egzodus Srba sa Kosova i Metohije, to su unapred znali - rekao je Elek. 

Dodao je da su imali sastanak sa svima iz međunarodne zajednice i da su opominjali da je ovo priprema za egzodus Srba. 

- Objasnili smo američkom ambasadoru da je ova odluka neprihvatljiva, a bilo je razgovora i o neopravdanom hapšenju naših sugrađana, upadima u institucije i naišli smo na razumevanje ambasadora Hovenijera, a videli ste i sami reakciju Stejt departmenta - rekao je on. 

Potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović kazao je da zvaničnici iz Prištine govore da je takozvano Kosovo "najdemokratičnija zemlja u regionu".

- A mi Srbi svakog dana živimo pod političkim i policijskim pritiskom. Naši građani se osećaju kao građani drugog reda. Sa Hovenijerom smo razgovarali o povratku Srba jer od 1999. godine nema govora o povratku Srba i poslednji jednostrani potezi dovode do toga da nam odlazi i preostali deo Srba. Sve ukazuje na etničko čišćenje, jer se sa svim potezima onemogućava normalan život našim sugrađanima. Upad sa dugim cevima u protorije privremenih organa jasno govori da srpski narod nema perspektive i da sve navodi da se sele - rekao je on.

Dodao je da su o svim problemima, teškoćama i strahovima građana izvestili i šeficu Unmika Karolinu Zijade kao i ambasadora EU Tomaša Sunioga. 

- Svi su saglasni da do rešenja mora da se dođe kroz dijalog. Jutrošnji napad na poštu u Ugljaru nas navodi da se upitamo kako da se ne upada u opštinu Leposavić, jer se tamo sada neki drogiraju, postoji sumnja da je to kokain da se tamo opijaju i kockaju i nema upada policije iako se zna šta se tamo radi. Svi sa kojima smo razgovarali kažu da žale opstanak srpskog naroda na terenu ali od njih želimo konkretne rezultate i poteze. Ukidanje dinara je još jedan progon koji vodi do obesmišljavanja ZSO, jer se već deset godina potpisan dokument koji je potpisala i EU ne sprovodi, pa neko koristi prazan hod da što više obesmisli ZSO. Nadam se do toga neće doći - rekao je Milović.

Foto: Novosti

Istakao je da su sve te posledice deo Kurtijeve politike. 

- Pozivamo i predsednika Vučića da odbrani pravo na opstanak i da u razgovoru sa međunarodnom zajednicom učini sve da se spreči stradanje Srba. Pozdravljamo poziv za održavanje hitne sednice SB gde treba svetu otvoriti oči i da se vidi šta se događa Srbima na KiM - istakao je Milović. 

Odgovarajući na pitanja novinara, Elek je rekao da dok je SL bila deo Skupštine Kosova da je više od 200 amandmana koje je predložila bilo odbijeno za vreme vlasti Aljbina Kurtija i da to dovoljno pokazuje koliko se radi na pravima Srba.

Nastavak Etničkog čišćenja Srba

Upad naoružanih pripadnika tzv. kosovske policije u Privremene organe u Goraždevcu, u mestu Osojane i selu Vidanje, nastavak je etničkog čišćenja i zatiranja Srba na Kosovu i Metohiji u direktnoj režiji Aljbina Kurtija pred očima kompletne međunarodne zajednice, saopštila je juče Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Srpska lista je saopštila da je očigledno da režim Aljbina Kurtija želi da po principu blickriga protera srpske institucije, SPC i srpski narod, koristeći pasivnost zapadnih centara moći.

Srbija će u ponedeljak podneti zahtev za održanje posebne sednice Saveta bezbednosti UN, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

BONUS VIDEO: 

"NOVOSTI" U KOSOVSKOJ MITROVICI: Bačena bomba u blizini hotela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!