SAD PROTIV SUSPENZIJE SRPSKOG DINAR NA KiM: Pozivaju pozivaju vladu tzv. Kosova da „odmah“ odloži primenu uredbe

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

01. 02. 2024. u 20:00

STEJT department poziva vladu tzv. Kosova da „odmah“ odloži sprovođenje odluke o suspenziji srpskog dinara na tzv. Kosovu.

САД ПРОТИВ СУСПЕНЗИЈЕ СРПСКОГ ДИНАР НА КиМ: Позивају позивају владу тзв. Косова да „одмах“ одложи примену уредбе

Foto Tanjug/AP

 -Sjedinjene Države su duboko razočarane i protive se trenutnim planovima tzv. Kosova da nastavi sa sprovođenjem odluke, rekao je portparol Stejt departmenta za The Pavlovic Today.

Sjedinjene Države su „duboko razočarane i protive se“ trenutnim planovima tzv. Kosova da nastavi sa primenom odluke o ograničenju uvoza stranih valuta, uključujući i srpski dinar, rekao je portparol Stejt departmenta za „The Pavlovic Today“.

-Ponovo pozivamo da se sprovođenje ove odluke odmah odloži dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude dovoljno edukovano o tome kako će se tranzicija odvijati, naglasio je portparol u snažnoj poruci. Tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti koji je ranije rekao da se o ovom pitanju za njega „ne može pregovarati“.

Portparol je kritikovao odluku tzv. kosovske vlade, navodeći da je objavljena „bez adekvatne pripreme ili konsultacija“ sa Sjedinjenim Državama i EU. Portparol je otkrio da je američka vlada zatražila od tzv. kosovskih vlasti da objasne koji „neposredan problem treba da reši ova uredba” i da li je potrebna hitnost.

-Nismo čuli adekvatan odgovor, rekao je portparol za The Pavlovic Today. -Skrećući pažnju na negativan uticaj odluke Vlade tzv. Kosova da ograniči srpski dinar i druge važne strane valute na srpsko stanovništvo i druge etničke grupe na Kosovu, portparol je naveo: „Mnogi građani tzv. Kosova sada ne znaju kako će plaćati svoje račune ili primati njihove penzije. Ova akcija je takođe u suprotnosti sa posvećenošću tzv. Kosova da radi kroz Dijalog koji vodi EU na rešavanju pitanja koja utiču na dobrobit srpske manjinske zajednice, rekao je portparol. -Dobra uprava i dobro međunarodno partnerstvo zahtevaju odvajanje vremena za procenu posledica, saslušanje perspektiva i konsultacije sa drugima o izvodljivom rešenju. Posledica ovog i sličnih jednostranih akcija ograničava mogućnosti Sjedinjenih Država kao zagovornika tzv. Kosova u međunarodnoj areni“, zaključio je portparol Stejt departmenta.

Ranije ove nedelje, The Pavlovic Today je dobio diplomatski memorandum Kancelarije za Kosovo i Metohiju u kome se detaljno opisuju dalekosežne posledice suspenzije srpskog dinara na srpsko stanovništvo na Kosovu. U dopisu se naglašava nesigurna situacija u kojoj se suočavaju vitalne institucije kao što su škole, vrtići i bolnice. Ove institucije bi bile nesposobne da izmire svoje finansijske obaveze, uključujući isplatu plata, nabavku osnovnih stvari i operativne troškove.

Zabrinutost u vezi sa jednostranim akcijama kosovskog premijera progresivno dobija dvostranačku podršku među američkim liderima. Bivši specijalni izaslanik predsednika Ričard Grenel izrazio je zabrinutost u izjavi za The Pavlovic Today u vezi sa „nepravilnim ponašanjem” kosovskog premijera, upozoravajući da njegovo odbijanje da sarađuje sa međunarodnom zajednicom „ugrožava američke živote” vojnika raspoređenih u misijama na KiM. Zvaničnik NATO-a potvrdio je The Pavlovic Today danas da u KFOR-u ima 4.487 vojnika koji pripadaju 27 nacija. Prema podacima o rasporedu, na Kosovu se nalaze 593 američka vojnika.

(The Pavlovic Today)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?