VELIKO UPOZORENJE MOSKVE: Kurti želi da protera pravoslavno stanovništvo i otme srpske manastire

Novosti online

31. 01. 2024. u 20:25

VLASTI nepriznatog Kosova dozvoljavaju provokacije protiv srpskih svetinja na teritoriji pokrajine i tako nastoje da prekroje istoriju, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ МОСКВЕ: Курти жели да протера православно становништво и отме српске манастире

Foto: Jutjub/Ruptly/Depositphotos

Ona je skrenula pažnju na učestale slučajeve napada privremenih institucija u Prištini na srpske svetinje koje se nalaze na Kosovu i Metohiji. Zaharova je ocenila da su provokacije postale sistemske i da odražavaju velike razmere politike pokrajinskih „vlasti“ čiji je cilj isterivanje pravoslavnog stanovništva i stvaranje „etnički čiste albanske“ teritorije.

„Međutim, istinito tumačenje ne odgovara Prištini koja namerava da prekroji prošlost i prilagodi pseudoistorijsku bazu svojim pretenzijama koje se tiču srpskog duhovnog nasleđa. Poslednjih meseci dogodio se niz incidenata koji su imali veliki odjek: upad u crkvu u selu Rakitnica, proglašavanje srpske crkve u mestu Gornje Vinarce za katoličku, skrnavljenje pravoslavnog groblja u Kosovskoj Mitrovici – sve to potvrđuje varvarsku prirodu režima takozvanog 'premijera' Aljbina Kurtija. Njegov cilj je da izbriše tragove života Srba u pokrajini i da albanizuje sve ono što je vekovima oblikovalo njihov identitet“, poručila je Zaharova.

Ona je ocenila da su današnja Priština i briga o spomenicima – nespojivi pojmovi.

„Progon pravoslavlja u južnoj srpskoj pokrajini deo je nacionalističkog kursa Aljbina Kurtija, vatrenog pristalice 'velikoalbanske ideologije'“, istakla je Zaharova.

Po njenim rečima, neophodna je efikasna reakcija međunarodne zajednice na zločinačku politiku kosovskih „vlasti“ koje faktički sprovode nezvanične etničke čistke Srba, uništavajući stabilnosti i bezbednost balkanskog regiona.

„Ako Zapad ne prestane da povlađuje Prištini, eskalacija krize može biti nepovratan proces“, zaključila je ona.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)