I SRPSKI U USTAVU? Nakon popisa u Crnoj Gori otvara se pitanje službenog jezika

V.K.

31. 01. 2024. u 10:45

JEDAN od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević saopštio je da će tražiti dopune Ustava Crne Gore ako rezultati popisa stanovnika pokažu da je srpski jezik većinski u ovoj državi. Poručio je da "neće dirati" crnogorski, već će utvrditi da službeni jezik budu i srpski i crnogorski.

И СРПСКИ У УСТАВУ? Након пописа у Црној Гори отвара се питање службеног језика

Foto D. Milovanović

- Nakon objavljivanja rezultata popisa tražićemo od premijera Milojka Spajića da se o toj temi razgovara. Nećemo da menjamo Ustav, idemo u dopune, i ako bude volje u parlamentarnoj većini, sa dve trećine glasova ćemo to da završimo - kazao je Knežević.

On je najavio da žele da razgovaraju sa predsednikom Vlade i o pitanju dvojnog državljanstva sa Srbijom.

- Svi koji su rođeni u Crnoj Gori, a žive negde drugo, dobili bi crnogorsko državljanstvo, ali bez prava glasa. Smatram da crnogorsko državljanstvo treba da dobiju i ljudi čiji je roditelj rođen u Crnoj Gori, ali i oni koji imaju nekretnine u Crnoj Gori - kategoričan je Knežević.

U iščekivanju zvaničnih podataka Uprave za statistiku Crne Gore (Monstat) neformalno se može čuti da će broj Srba premašiti 36 odsto, dok će onih koji govore srpskim jezikom biti više od 52 odsto, što jasno govori da se Crna Gora vraća svom identitetskom izvoru. S druge strane, priča se da će, navodno, broj nacionalnih Crnogoraca biti manji nego na popisu 2011. od oko 43 odsto, dok će broj građana koji govore crnogorskim pasti ispod 30 odsto. Razlog ovome je što su se nacionalne manjine "probudile" i okrenule svojim identitetima, naročito Bošnjaci, koji su treći po brojnosti.

Profesor i bivši sudija Ustavnog suda Blagota Mitrić kaže da su ideje da srpski uđe u Ustav "mali politički udar" i da nema nikakvih šansi za ostvarivanje tih ciljeva:

- Pre će nebo zemlji ili zemlja nebu, nego što će oni realizovati ideju da izmenom Ustava srpski jezik postane službeni u Crnoj Gori. Kad bi se taj naum ostvario, to bi značilo da Crna Gora nije više suverena država, jer se njena suverenost, osim po teritoriji, obliku vladavine, stanovništvu, prepoznaje i po jeziku, državnim simbolima.

Knežević je poručio i da će tražiti izmene zakona o državnim simbolima tako da, pored državne zastave, bude predviđena i narodna trobojka iz Ustava 1905:

- To je trobojka sa kojom treba da se identifikuju i Crnogorci i Srbi. Ta trobojka je u mom kabinetu i nema te sile nebeske da je neko može skinuti.

I upravo državni simboli dele pravoslavne Crnogorce od majskog referenduma o državnom statusu iz 2006. Ovih dana povela se hajka na predsednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića zbog isticanja trobojke u kabinetu.

Publicista sa Cetinja Jovan Markuš kaže da oni koji napadaju Mandića nemaju pojma o veksilologiji, nauci o zastavama:

- Ja sam 2007. izdao knjigu "Grbovi, zastave i himne Crne Gore", vrlo prikladnu, i poslanici u Skupštini bi trebalo da je pogledaju kako bi zaista nešto naučili. Mandić je potpuno u pravu jer drži zastavu kraljevine i knjaževine Crne Gore. Ona je zakonom zaštićena, i ima pravo da je drži.

Žeks da vrati tri miliona evra

KNEŽEVIĆ je na svom profilu na društvenoj mreži "Iks" komentarisao kolumnu osnivača podgoričkog dnevnika "Vijesti" Željka Ivanovića u kojoj ga je ovaj nazvao "teglicom senfa", apostrofirajući da mu je Vučić gazda:

- E moj Žeks, kad promeniš toliko vlasnika, više ne znaš ni na koga laješ. Važno da je povodac iste dužine. P.S. A, ako ti nije žao debelo crevo, vrati M-telu 3.113.235.39 evra, pa onda prevrni korito.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić