BORENOVIĆ: Nekorektni pokušaji i pogrešne ocene izbora neće zaustaviti Srbiju da ostane najvažniji faktor stabilnosti celog regiona

Novosti online

22. 01. 2024. u 17:15

IZNENAĐEN sam činjenicom da u vremenu veoma složenih geopolitičkih izazova u celom svetu, globalnih tenzija, ratova i sukoba, danas prvog dana zasedanja raspravljamo o izvještaju o održanim izborima u Srbiji koji obiluje tendencioznim, neobjektivnim i irelevantnim navodima.

БОРЕНОВИЋ: Некоректни покушаји и погрешне оцене избора неће зауставити Србију да остане најважнији фактор стабилности целог региона

Foto: Nezavisne novine

Rekao je ovo predsjednik PDP Branislav Borenović, koji kao član delegacije Parlamenta BiH učestvuje na zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koje se održava u Strazburu, na današnjem sastanku političke grupe Evropske narodne partije pri Saveta Evrope.

Istakao je da njega kao poslanika iz Bosne i Hercegovine i Republike Srpske veoma zabrinjava podatak iz izveštaja koji je, kako kaže, potpuno zlonameran, a tiče se uticaja birača iz BiH, odnosno Republike Srpske, na izbore u Srbiji.

- Prvo, glasači koji imaju dvojna državljanstva potpuno zakonito ostvaruju biračka prava u zemljama čiji su državljani. U konkretnom slučaju, samo 11.800 građana BiH sa državljanstvom Srbije je glasalo na 18 biračkih mesta u BiH. To je 0,3% od ukupno 3,8 miliona građana izašlih na izbore u Srbiji, a tek nekoliko hiljada je glasalo na biračkim mestima u Srbiji, što je još minorniji broj, koji ima simboličan i gotovo zanemariv uticaj na konačan izborni rezultat. Procentualno mnogo više građana BiH glasa na izborima u Hrvatskoj i direktno bira svoja tri poslanika u Hrvatski sabor. Pa to nikada nije bila, niti treba da bude, tema Parlamentarne skupštine Saveta Evrope – rekao je Borenović.

- Na poslednjim izborima u BiH imali smo skoro pola miliona nevažećih glasova, 11 % od ukupnog broja samo za jedan izborni nivo! Na to su u međunarodnim institucijama bili slepi. Ćutali su na ozbiljne izborne prevare u BiH, a danas prave bespotrebnu priču tamo gde je nema, nego je čak je u skladu i sa demokratskim praksama u zemljama Evrpske unije. Da budem jasan: izbori u Srbiji su praznik demokratije u poređenju sa izborima u BiH koje su ovde prećutali. Kakvo licemerje! – poručio je Borenović.

Kaže da je ipak uveren da nekorektni pokušaji i pogrešne ocene izbora neće zaustaviti Srbiju da ostane najvažniji faktor stabilnosti i napretka celog regiona.

- Mi u Republici Srpskoj i BiH pamtimo da je Srbija pomogla svim građanima BiH, i Srbima i Bošnjacima i Hrvatima sa besplatnom vakcinacijom, pomaže milijardama evra podrške projektima u zdravstvu, školstvu, kulturi i sportu, kao i jasnim političkim stavom podrške dejtonskom ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine. I zato, umesto ovakvih nepotrebnih navoda, treba da se okrenemo saradnji, uzajamnom razumijevanju i snažnoj posvećenosti EU integracija zemalja Zapadnog Balkana – rekao je Borenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave