OPET DELE "LEKCIJE" IZ DEMOKRATIJE: U Strazburu u Parlamentarnoj skuptini saveta Evrope nova debata o izborima u Srbiji

Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope iz Strazbura, čiji je Srbija član, održavaju danas popodne u okviru redovnog zimskog zasedanja još jednu od debata posvećenih proteklim izborima u našoj zemlji. Izveštaj podnosi šef posmatračke misije PSSE austrijski socijalista Stefan Šenah.

ОПЕТ ДЕЛЕ ЛЕКЦИЈЕ ИЗ ДЕМОКРАТИЈЕ: У Стразбуру у Парламентарној скуптини савета Европе нова дебата о изборима у Србији

Foto: Savet Evrope/Ellen Vuibauk

U nacrtu izveštaja se, između ostalog, ističe da su, iako je biračima ponuđen izbor između nekoliko političkih opcija, i iako su slobode izražavanja i okupljanja generalno poštovane, izbori obeleženi nepravednim uslovima i neregularnostima, procedurama i brojnim navodima o organizovanju i prebacivanju birača za podršku vladajućoj stranci na lokalnom nivou.

- Delegacija PSSE podseća da izbori i njihovo posmatranje nisu ograničeni na dan glasanja, već predstavljaju proces koji se sastoji od nekoliko faza - kaže se u nacrtu.

Međunarodna izborna posmatračka misija je zaključila da je izborima, iako su bili tehnički dobrovođeni i nudili biračima izbor između nekoliko političkih opcija, "dominiralo odlučujuće učešće predsednika, što je, u kombinaciji sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorilo nepravedne uslove". Navodi se i da je izborni dan protekao bez trzavica, ali su ga obeležile proceduralne greške, kršenja tajnosti glasanja i slučajevi kolektivnog glasanja.

Delegacija koja je nadgledala izbore u Srbiji zato je "ohrabrila" srpske vlasti da "pokažu stvarnu i čvrstu političku volju da se pozabave glavnim problematičnim aspektima izbornog procesa, sprovedu preporuke u cilju daljeg unapređenja zakonskog okvira koji reguliše izbore, izvrše smislene i kredibilne promene izbornog zakonodavstva i obezbede da nezavisne institucije za nadzor u zemlji, uključujući Regulatorno telo za elektronske medije i Agenciju za prevenciju korupcije, igraju proaktivnu ulogu".

KAMPANjA

Šenah je napisao i da su delatnosti Republičke izborne komisije doprinele boljoj komunikaciji i većoj transparentnosti, čime se stvara veće poverenje u njen rad, ali i da su tela za praćenje kampanje i elektronskih medija bila uglavnom neefikasna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!